Home » Geen categorie » Jongens U16 op weg naar finale in European Summer Cup?

Jongens U16 op weg naar finale in European Summer Cup?

Jongens U16 op weg naar finale in European Summer Cup?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de kwalificaties voor de European Summer Cup, de Europese juniorencompetitie voor landenteams, zijn enkel de Belgische jongens onder de 16 jaar nog in de running om zich te kwalificeren voor de finales. De jongens onder de 18 werden in de halve finales nipt uitgeschakeld door Spanje, terwijl de meisjes onder de 16 woensdag al uitgeschakeld werden. Zij spelen op vrijdag voor plaats zeven in hun poule.

Jongens U16 verwikkeld in spannende strijd om finaleplaats

Zizou Bergs (Europese juniorenranking: #105), Boris Kamdem (#1111) en Robin Vanhauwe (NR) hadden in hun eerste partij tegen Cyprus al indruk gemaakt, en wilden graag hetzelfde doen tegen tweede reekshoofd Zweden. In Vinaros, Spanje, waar de ontmoeting afgewerkt wordt, zou dat echter niet makkelijk worden tegen een bijzonder sterke Zweedse ploeg die met Karl Friberg (#72) en Jonas Eriksson Ziverts (#82) twee jongens uit de top 100 konden opstellen.

Dat mocht Kamdem meteen aan de lijven ondervinden. Tegen de meer dan duizend plaatsen hoger gerangschikte Eriksson Ziverts vocht hij voor wat hij waard was, maar na een verdienstelijke poging bleek dat uiteindelijk onvoldoende. Met 4-6 en 2-6 moest Kamdem het eerste punt aan Zweden laten.

Om in de running te blijven voor een finaleplaats zat er voor Bergs (grote foto boven) niks anders op dan het tweede punt binnen te halen. Tegen Friberg, gezien als een van de grote opkomende talenten van Zweden, leek dat niet eenvoudig te gaan worden. Bergs, die in bloedvorm verkeert, liet zich daardoor echter niet uit het lood slaan. In amper een uur veegde hij Friberg van de baan met 6-0 en 6-1. Op die manier bezorgde hij België niet alleen het broodnodige eerste punt, maar deelde hij ook meteen een serieuze mentale tik uit aan de Zweden.

Wie het uiteindelijk in de finale zal mogen opnemen tegen Rusland of Spanje is nog niet bekend. Regen verstoorde de planning waardoor het beslissende dubbelspel verschoven moest worden naar vrijdag. Door het aanhoudende slechte weer zal de ontmoeting dan indoor afgewerkt worden. Mocht het Belgische team dat dubbelspel winnen, zijn ze niet alleen zeker van een finaleplaats in hun poule, maar dan zijn ze ook meteen geplaatst voor de finales van de European Summer Cup die van 4 tot 6 augustus gespeeld zullen worden.

[alert type=”Info” title=”Update”]Het speelschema is opnieuw aangepast, waardoor de Belgische jongens hun dubbelspel alsnog – zoals oorspronkelijk voorzien – outdoor in Vinaros zullen afwerken.[/alert]

Jongens U18 nipt onderuit tegen Spanje

Eveneens in Spanje moesten Laurens Verboven (ITF-283), Loïc Juszczak (ITF-454) en Lukas Daels (ITF-1 209) het in hun halve finale opnemen tegen het tweede reekshoofd en thuisland Spanje. Nadat ze in de eerste ronde weinig woorden hadden vuilgemaakt aan de Grieken, leek Spanje toch een moeilijkere kluif te gaan worden.

Dat werd ook meteen duidelijk na de eerste partij. Daarin moest Juszczak in twee korte sets de duimen leggen voor Carlos Taberner (ITF-135). Met 1-6 en 2-6 wist die laatste na iets meer dan een uur Spanje het eerste punt te schenken.

Laurens Verboven - © Nick Verhaeghe
Laurens Verboven – © Nick Verhaeghe

Veel spannender ging het er aan toe in de tweede partij. Daarin keek Verboven (kleine foto) in de ogen van Alvaro Lopez San Martin (ITF-14). Op papier leek het al een uitgemaakte zaak, maar de Belg bewees nog maar eens dat elke wedstrijd gespeeld moet worden. Hoewel in de eerste set de logica nog wel gerespecteerd werd met 4-6-winst voor de Spanjaard, was het Verboven die het in de tweede manche voor het zeggen had. Met een stevige 6-2 bracht hij de wedstrijd terug helemaal in evenwicht. Ook in de derde set wou Verboven niet aan de kant voor zijn hoger gerangschikte tegenstrever. Tot 6-6 bleef het gelijk op gaan, en dus moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin was het uiteindelijk Lopez San Martin die net dat tikkeltje meer kon (2-7) en zo Verboven met opgeheven hoofd van het veld stuurde.

Het dubbelspel dat daarna volgde kon enkel nog als eerredder dienen, maar dat betekende niet dat Verboven en Daels minder gemotiveerd waren. Tegen Taberner en zijn partner, Bernabe Zapata Miralles (ITF-350) haalde het Belgische duo alles uit de kast. Dat bleek uiteindelijk opnieuw net niet voldoende te zijn om de match binnen te halen. In twee tiebreaks moesten ze het onderspit delven (6-7 (4) en 6-7 (8)), waardoor ze Spanje met 0-3 zagen winnen.

Door deze nederlaag is België ook meteen uitgeschakeld. Vrijdag speelt het team wel nog voor de derde plaats in hun poule tegen Cyprus. Zij verloren hun halve finale tegen eerste reekshoofd Frankrijk met 0-3.

Meisjes U16 spelen voor zevende plaats

De meisjes onder de 16 jaar werden op woensdag al uitgeschakeld door Portugal, en moesten daarom enkel nog plaatsingswedstrijden spelen om hun ranking in de poule vast te leggen. Tegen Israël konden de meisjes een goede start niet vasthouden, en verloren ze uiteindelijk met 1-2.

In Groot-Brittannië was Evi Nulmans (#1 769) nochtans met een overwinning gestart tegen Maya Tahan (#712). Nadat ze de eerste set met zware 0-6-cijfers had moeten inleveren tegen de meer dan 1000 plaatsen hoger gerangschikte Israëlische, kantelde ze daarna de partij volledig. Met 6-3 en 6-2 pakte ze de match en schonk ze België dus een 1-0-voorsprong.

Mathilde Trigaux (#1 070) kon daar echter geen vervolg aan knopen. Tegen Shelly Krolitzky, met haar 170ste plaats op de Europese juniorenranking ver boven Trigaux, leed de Belgische een logische nederlaag. Hoewel ze zich in de tweede set nog wel kon verdedigen, kon ze niet verhinderen dat Krolitzky met 1-6 en 3-6 de stand terug in evenwicht bracht.

Het beslissende dubbelspel begon daarna rampzalig. Trigaux en Emma Van Hee (NR) moesten toezien hoe Krolitzky en Tahan met 0-6 met de eerste set gingen lopen. Met daarna 7-5 voor de Belgische meisjes leek eenzelfde scenario in de maak als in de eerste match, maar daar had Israël geen zin in. Zij gaven nog wat extra gas en met 2-6 gaven ze België het genadeschot.

Door deze nederlaag moeten de Belgische meisjes het vrijdag opnemen tegen Cyprus in de strijd om de zevende plaats in hun poule.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws