Home » ITF » Kaat Coppez heeft talent én ambitie: “Volledige focus op tennis”

Kaat Coppez heeft talent én ambitie: “Volledige focus op tennis”

Kaat Coppez heeft talent én ambitie: “Volledige focus op tennis”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Kaat Coppez traint sinds enkele jaren voltijds op de Kim Clijsters Academy (KCA) en wordt al sinds haar 9e geprezen om haar talent. “Ik ben de hele dag met tennis bezig”, vertelt ze in een interview met Tennisplaza.

In volle coronacrisis mocht Coppez onlangs 15 kaarsjes uitblazen. “Het werd een rustige verjaardag met de familie”, lacht ze. Niet dat de sympathieke Oost-Vlaamse anders stevige feestjes bouwt. Haar focus ligt honderd procent op tennis. “Ik train meerdere keren per dag, zowel tennis als fysiek. Ik ga zelfs niet naar school. Ik doe aan zelfstudie en leg alleen examens af.”

Hoe het begon

Coppez kreeg de tennismicrobe te pakken dankzij haar moeder en zus Anouk. “Zij namen mij af en toe mee naar hun tennisclub. Ik vond het daar wel leuk en plots liep ik er zelf rond met een racketje in m’n handen. Zo is alles begonnen.”

“Mijn moeder en mijn zus speelden voor de sfeer, recreatief. Toen ik op mijn 9e Vlaams kampioen werd, geloofden we dat er meer inzat. Ik heb even bij Tennis Vlaanderen gezeten, maar train sinds enkele jaren voltijds op KCA.”

De beloftevolle Coppez ademt tennis en wordt naar eigen zeggen goed begeleid bij Clijsters. “Ik doe alles privé met mijn trainer Serge (Carpentier, n.v.d.r.) en maak ook gebruik van de fysio, kine en masseur van de academie. Heel de dag ben ik met tennis bezig.”

Serge Carpentier en Kaat Coppez - © Leo Stolck
Serge Carpentier en Kaat Coppez – © Leo Stolck

Kim Clijsters

Hoe goed kent Coppez Clijsters eigenlijk? Ze was amper 4 jaar toen de Limburgse haar laatste grandslamtoernooi won. “Ik was natuurlijk nog jong, maar ik heb intussen heel wat wedstrijden van Kim op YouTube gezien. Ik vind het interessant om haar stijl te analyseren en te zien hoe zij op de baan staat. Op die manier is zij zeker een voorbeeld voor mij.”

“Kim heeft natuurlijk haar eigen leven en is nu recent ook naar Amerika verhuisd, maar we kennen elkaar wel. Als ik haar op de academie tegenkwam, vroeg zij altijd vriendelijk hoe ik het maakte. Met Carl (Maes, de directeur van KCA, n.v.d.r.) heb ik ook af en toe contact als hij komt kijken naar mijn trainingen.”

Sofia Costoulas

Ten zuiden van de taalgrens, op de Justine Henin Academy, traint eveneens een 15-jarig toptalent: Sofia Costoulas. Coppez speelde enkele jaren geleden tegen haar op het Tennis Europe-circuit. Mogen we beide meisjes met elkaar vergelijken? “Sofia heeft al heel wat gepresteerd, dat heb ik nog niet gedaan. Toch geloof ik erg in mezelf en hoop ik over twee à drie jaar ook op de Grand Slams te staan.”

Coppez is erg ambitieus. “Het doel was om dit jaar rond de top 600 à 700 te staan bij de junioren, maar nu zijn er natuurlijk drie maanden weggevallen waardoor dat moeilijk wordt. Ik hoop alleszins volgend jaar een Grade 5 of zelfs 4 te kunnen winnen en dan stilletjes aan door te groeien. Later zou ik graag Grand Slams én Fed Cup spelen. Of dat realistisch is? Ik denk dat die dromen haalbaar zijn als ik hard genoeg train en het een beetje meezit.”

Kaat Coppez - © Leo Stolck
Kaat Coppez – © Leo Stolck

Gemis

Een meisje van 15 dat dag in dag uit op de tennisbaan staat en niet naar school gaat, mist die niets? “Helemaal niet”, aldus Coppez. “Ik vind het veel leuker om te trainen dan om zotte dingen te doen. Ik heb daar niet veel problemen mee. Mocht dat wel zo zijn, zou ik niet voor dit leven hebben gekozen. Vroeger ging ik trouwens wel naar school. Ik heb nog veel vriendinnen van toen die ik dagelijks hoor en waar ik af en toe mee afspreek. Ook op de academie kan ik het goed vinden met de andere meisjes.”

Niet alleen Coppez, maar ook haar ouders hebben veel over voor de carrière van hun dochter. “Zij geloven in mij en huren zelfs een appartement in Bree om dichter bij de club te kunnen zijn. Ik vertoef daar meestal met mijn moeder of grootouders. Eén dag in de week ga ik naar huis (Geraardsbergen, n.v.d.r.).”

Voorbeelden

De Oost-Vlaamse heeft, naast Clijsters, twee voorbeelden waar ze énorm naar opkijkt: Roger Federer en Caroline Wozniacki. “Met haar zou ik mij later willen kunnen vergelijken. Ik heb dezelfde stijl als haar, ik speel ook eerder verdedigend. Mijn sterkste punten? Mijn backhand on the run en ik kan goed omgaan met druk. Op mentaal vlak zit het goed. Ik speel beter in een wedstrijd dan op training.”

“Mijn grootste werkpunt is mijn forehand, maar die is aan de beterhand. Mijn techniek zat niet zo goed, maar de laatste maanden heb ik veel vooruitgang geboekt op dat vlak.”

Terug reizen

Momenteel ligt ook voor Coppez de tour stil, maar eens die zich terug op gang trekt, is haar doel duidelijk: “Terug gaan reizen met Serge”, klinkt het overtuigd. “Het is afwachten wat de ITF gaat beslissen, maar ik hoop dat ik snel terug internationaal kan gaan.”

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws