Home » Geen categorie » Kim Clijsters Trophy gaat niet door

Kim Clijsters Trophy gaat niet door

Kim Clijsters Trophy gaat niet door

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De Kim Clijsters Trophy (ITF; $ 25 000) gaat dit jaar dan toch niet door. Het toernooi dat de opvolger diende te worden van de Diamond Games bleek op een slechte datum te vallen en daarom besliste de organisatie om hun plannen voor het toernooi te laten varen.

Nadat ze vorig jaar een vernieuwde versie van de Diamond Games op poten hadden gezet, wou dezelfde organisatie dit jaar uitpakken met een kleiner ITF-toernooi. De Kim Clijsters Academy (KCA) zou in de laatste week van augustus het toneel worden voor een toernooi waar jong Belgisch en internationaal talent hun eerste ervaring kon opdoen op het internationale circuit. Dat zal uiteindelijk dus toch niet doorgaan, zo reageert organisator Golazo bij Tennisplaza België.

Concurrentie van de US Open

Gert Van Goolen van Golazo, dat het toernooi in nauwe samenwerking met Kim Clijsters en haar Academy zou organiseren, zegt dat er een goede reden is voor die afgelasting. “Eigenlijk is het een samenloop van omstandigheden, maar het is vooral de datum die ons parten speelt. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het toernooi in augustus zou plaatsvinden. Samen met de ITF en de andere toernooien in die periode moet er dan beslist worden wanneer er plaats is op de kalender. Uiteindelijk kregen we de week van 29 augustus tot 4 september.”

Die datum bleek om verschillende redenen niet goed te vallen: “Net die week zijn er al wat activiteiten op de club gepland, wat het sowieso al moeilijker maakte om alles georganiseerd te krijgen. De belangrijkste reden is echter dat deze datum gelijk valt met de US Open (het vierde grandslamtoernooi van het jaar, red.). Veel van de topjunioren verbonden aan de KCA willen heel graag meedoen aan het juniorentoernooi daar. Daardoor zouden ze zich dus niet kunnen vrijmaken voor het ITF-toernooi dat wij gingen organiseren. Net omdat ons voornaamste doel was om die topjunioren een belangrijke eerste ervaring te geven op het professionele circuit, hebben we dan maar beslist om het toernooi niet te laten doorgaan. Een toernooi organiseren waarbij we ons eigen hoofddoel voorbijschieten heeft natuurlijk weinig zin.”

Kim Clijsters en Lara Salden - © Fotoplaza | Christophe Moons
Kim Clijsters en Lara Salden – © Fotoplaza | Christophe Moons

Uiteraard is het jammer dat het toernooi niet doorgaat, maar in nauw overleg met Kim Clijsters zelf werd al snel beslist dat dit de beste oplossing is. “Kim Clijsters is heel dicht betrokken in de organisatie van het toernooi, maar was een van de eersten om te zeggen dat het op deze manier geen goed idee was om het toernooi te laten doorgaan.”

We willen topjunioren zoveel mogelijk kansen geven om snel internationale ervaring op te doen

Volgend jaar een eerste editie?

Wat brengt de toekomst dan? Zal er volgend jaar opnieuw een poging gedaan worden om de eerste editie van de Kim Clijsters Trophy te organiseren? “Dat wordt nog bekeken”, aldus Van Goolen. “We bekijken wat de mogelijkheden zijn, maar op dit moment denken we eerder in de richting van eenzelfde concept zoals de Kim Clijsters Next Generation Cup (een toernooi voor internationale topjunioren tussen de 10 en 12 jaar, red.) dat begin juli werd gehouden. Dat was een heel groot succes met heel veel topspelertjes van over de hele wereld die daarop af zijn gekomen. Voorlopig ligt er nog niets vast, maar de kans is heel groot dat we volgend jaar opnieuw een dergelijk toernooi zullen organiseren. Dit past ook perfect in de visie van de Kim Clijsters Academy waarbij we jonge topjunioren zoveel mogelijk kansen willen geven om snel internationale ervaring op te doen.”

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws