Home » Nieuws » Kimmer Coppejans over de combinatie tennissen en vader zijn: “Tennis komt nu op de tweede plaats, maar ik heb nog steeds ambitie”

Kimmer Coppejans over de combinatie tennissen en vader zijn: “Tennis komt nu op de tweede plaats, maar ik heb nog steeds ambitie”

Kimmer Coppejans over de combinatie tennissen en vader zijn: “Tennis komt nu op de tweede plaats, maar ik heb nog steeds ambitie”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Hoe vergaat het Kimmer Coppejans (ATP-270) nog? De 30-jarige Oostendenaar staat al enkele maanden aan de kant na een elleboogoperatie, maar verveelt zich allesbehalve tijdens zijn revalidatie. Voor Tennisplaza maakte hij echter graag tijd. In een hartelijke babbel vertelt hij over zijn revalidatieperiode, de rol van vader, en welke professionele ambities hij nog koestert.

Intensief Roland Garros volgen

“Mijn revalidatie zit op schema”, opent Coppejans. “Ik train dagelijks anderhalf uur, maar aan serveren waag ik me nog niet. Mijn arm is die intensiteit niet meer gewoon, over het algemeen gaat het echter goed.”

Wanneer de televisie opstaat ten huize Coppejans, is het bijna altijd om tennis te kijken, en dat is deze dagen met Roland Garros (Frankrijk, Grand Slam) niet anders. “Ik heb de kwalificaties van Roland Garros zoveel mogelijk proberen volgen”, vertelt Coppejans. “Zeker de partij tussen Zizou (Bergs) en Joris (De Loore) heb ik nauwlettend bekeken. Jammer dat ze al snel tegen elkaar moesten spelen.”

(lees verder onder de Instagrampost)

Zoeken naar evenwicht tussen persoonlijk leven en professionele doelen

Coppejans is de trotse vader van een zoontje, Quinn, die in oktober drie kaarsjes mag uitblazen.

“Vader zijn is met niets te vergelijken. Alle clichés zijn waar: het is één van de mooiste dingen in het leven”, glundert Coppejans.

In het begin was het voor de Oostendenaar wel zoeken naar een balans tussen zijn professionele tenniscarrière en zijn nieuwe verantwoordelijkheden als vader, zo geeft hij zelf toe. “Ik teerde op weinig slaap en voelde me de eerste zes maanden moe op het terrein. Daarna vonden we (als gezin, n.v.d.r.) ons ritme en ging het beter.”

“Weet je wat het is? Ik wil aan de ene kant zoveel mogelijk tijd doorbrengen met m’n familie, maar tegelijk heb ik ook nog ambities op tennisvlak. Het blijft mijn passie en ik ben nog niet meteen van plan om te stoppen, ik heb nog enkele jaren voor de boeg.”

Toernooien spelen dichtbij huis

Coppejans focust doorgaans zijn seizoen meestal op toernooien in Europa. Rond de jaarwisseling zakt hij uiteraard wel af naar Azië en Australië, maar dat heeft één groot nadeel: “Als ik verlies op een Europees toernooi, ben ik tenminste snel weer thuis.”

Af en toe reist Quinn mee met papa. “Vorig jaar hebben we (Coppejans en zijn vrouw Melanie, n.v.d.r) hem zelfs meegenomen naar Australië”, vertelt Coppejans. “Het ritme waarover ik eerder sprak, vraagt natuurlijk de nodige aanpassingen, maar die zijn heus altijd onoverkomelijk. Ik ga nu vaak ‘s avonds naar de fitness bijvoorbeeld, zo heb ik overdag quality time met Quinn.”

Opnieuw vader

In de zomer wordt Coppejans voor een tweede keer vader, dit keer is het gezin in blijde verwachting van een dochtertje.

“Ik kijk er énorm naar uit. De zwangerschap verloopt precies sneller dan bij Quinn. We kunnen haast niet meer wachten. Het eerste halfjaar zal het opnieuw vechten zijn tegen de slaap, maar we doen dat met veel liefde.”

(lees verder onder de Instagrampost)

Familie op 1, tennis op 2

Wat je vaak hoort van professionele tennissers die vader of moeder zijn geworden, is dat ze tennis op de tweede plaats zetten. Dat gevoel leeft ook bij Coppejans, al nuanceert hij ook.

“Tennis is en blijft mijn passie, maar familie komt op de eerste plaats. Wanneer ik een zware wedstrijd verlies of slecht heb gespeeld, kan ik dat nu beter plaatsen. Ik kan meer relativeren. Tegelijk wakkert het vaderschap het vuur voor mijn carrière extra aan. Het is een extra motivatie voor m’n tennis. Vader zijn heeft voor mij dus een dubbele positieve impact.” (lacht)

Schade beperken bij comeback

Begin dit seizoen kreeg Coppejans slecht nieuws. De Belg kampte met een blessure aan de rechterelleboog, moest onder het mes en staat al bijna het hele jaar aan de kant.

(lees verder onder de Instagrampost)

“Ik heb nu een beschermde ranking (Protected Ranking – PR, n.v.d.r.) en mag daarmee ten vroegste terug spelen in de week van 22 juli. Het is natuurlijk afwachten wanneer ons dochtertje arriveert, want Melanie is uitgerekend voor midden augustus. Als de baby beslist om wat vroeger te komen, zal ik mijn terugkeer nog even moeten uitstellen.”

“Ik wil dit jaar vooral de schade beperken qua ranking. In de zomer heb ik bijna al mijn punten te verdedigen, wat betekent dat ik de komende maanden waarschijnlijk zal zakken op de wereldranglijst. Mijn doel is dan ook om mijn huidige ranking zo goed mogelijk te behouden en vooral veel wedstrijden te spelen om ritme op te doen.”

Coppejans is echter realistisch en beseft dat hij zichzelf tijd moet geven. “Ik verwacht niet dat ik onmiddellijk de pannen van het dak ga spelen. Wel hoop ik dat mijn niveau verbetert naarmate het jaar vordert.”

Wie wint Roland Garros volgens Coppejans?

Afsluiten doen we met een pronostiekje: wie zal Roland Garros (Frankrijk, Grand Slam) winnen volgens Coppejans?

“Hoewel zijn resultaten wat tegenvallen de laatste tijd, zet ik mijn geld toch in op Novak Djokovic (ATP-1) als eindwinnaar. Ook Carlos Alcaraz (ATP-3) is voor mij één van de favorieten, ondanks zijn blessure. Die twee spelen op gravel toch nog op een ander niveau dan de rest.”

Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws