Home » European Open » Koen Bergs: “Zizou heeft geen druk om te winnen, wel om goed te spelen”

Koen Bergs: “Zizou heeft geen druk om te winnen, wel om goed te spelen”

Koen Bergs: “Zizou heeft geen druk om te winnen, wel om goed te spelen”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Zizou Bergs (ATP-1538) staat voor het tweede jaar op rij op de kwalificatietabel van de European Open (ATP 250; € 589 185). Tennisplaza België zat kort voor de start van zijn eerste partij samen met papa Koen Bergs over zijn verwachtingen, de druk op Zizou en de European Open als toptoernooi in België.

Zizou mag voor het tweede jaar op rij de kwalificaties van de European Open spelen. Hoe ervaart hij dat?

“Het is fantastisch voor Zizou om hier als jong talent te mogen staan. Het is een geweldige kans om hier tussen al die toppers te mogen staan.”

Met welke verwachtingen is hij naar Antwerpen afgezakt?

“De European Open valt voor Zizou midden in een trainingsperiode, en zijn partij in de kwalificaties maakt daar dan ook deel van uit. Zo ziet Zizou het ook, met die ingesteldheid is hij naar hier gekomen. Hij heeft geen druk om te winnen, hij heeft enkel de druk om goed te spelen. De rest wat daar nog bijkomt, is vooral mooi meegenomen.”

Papa Koen en zoon Zizou Bergs - © Anne-Mie Driesen, Zima Fotografie (www.Zima.be)
Archieffoto van Koen Bergs en zoon Zizou – © Anne-Mie Driesen, Zima Fotografie (www.Zima.be)

Hoe past de European Open in de ontwikkeling van Zizou als profspeler?

“Zizou is begonnen aan een proces om een profspeler te worden. Dat heeft tijd nodig. Vorig jaar was Zizou hier met het doel om ervaring op te doen. Dit jaar is het doel om minstens even goed te spelen als vorig jaar. In dat proces heeft Zizou ook een nieuwe entourage gekregen met Johan (Van Herck, red.) als coach, Jonas (Wallens, red.) als conditietrainer en Bert (De Cuyper, red.) als sportpsycholoog. En dat werkt. Zizou voelt zich beter en heeft op een paar weken tijd enorme fysieke stappen gezet. Dat is ook nodig, want als je fysiek in orde bent, dan kan je mentaal ook beter omgaan met moeilijke momenten tijdens een match.”

Is dat ook wat we vorige week in Tunesië zagen, waar Bergs voor het eerst de halve finales haalde van een professioneel toernooi?

“Ja inderdaad. Je ziet dat hij daar in bijzonder moeilijke omstandigheden, waarbij hij door aanhoudende regen verschillende dagen niet kon trainen en alle matchen naar later in de week verschoven moesten worden, toch goed presteert. Zijn eerste match daar was uitstekend, en dan voelde hij de druk om in zijn tweede match even goed te spelen. Dat lukte dan niet, maar door zijn stappen die hij de laatste tijd gezet heeft, wist hij zowel zijn tweede ronde als kwartfinale te winnen in een supertiebreak. In zijn kwartfinale kwam hij zelfs 6-8 achter in de supertiebraek. Als je dan mentaal en fysiek niet top bent, dan ben je een vogel voor de kat. Zizou wist die match echter toch nog uit de brand te slepen. Dat is een teken dat het proces waarin hij nu zit, werkt en zijn vruchten afwerpt.”

Na zijn sterke prestatie vorig jaar in de kwalificaties – hij strandde toen op een haar van een stunt tegen een top 100-speler – wordt er van Zizou dit jaar toch wel wat verwacht. Zorgt dat voor extra druk voor hem?

“Eigenlijk toch wel. Stiekem zijn er toch wel wat mensen die dromen dat hij zijn match gaat winnen, dus dat zorgt voor wat extra druk. Vorig jaar was er die druk niet. Er komen ook meer dan 100 supporters van Neerpelt (de woonplaats van Zizou, red.) kijken. Het komt er vooral op aan om zijn kop niet zot te laten maken.”

In zijn eerste kwalificatieronde komt Zizou uit tegen de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP-131). Wat verwacht je van die partij?

“Tsitsipas is een enorm goede speler. Als je enkel al naar de ranking kijkt, dan maakt Zizou niet echt kans. Het voordeel is dat hij Tsitsipas redelijk goed kent. Zizou weet hoe hij speelt. Ik hoorde van Johan (Van Herck, red.) dat er ook al een tactisch plan klaar ligt. Maar opnieuw, het is vooral belangrijk om een goede match te spelen. Als Zizou dat doet, dan zijn we tevreden.”

Wat vind je eigenlijk van de bezetting van de European Open dit jaar?

“De bezetting is echt ongelooflijk sterk voor een ATP 250-toernooi. Zowel in de kwalificaties als op de hoofdtabel staan enorm sterke spelers. Als je daar nog eens de concurrentie van de toernooien van Moskou en Stockholm bijtelt, dan is het echt chapeau welke spelers de organisatie naar Antwerpen heeft weten te krijgen. Sowieso verdient de organisatie een pluim voor alles wat ze hier doen. Ook voor hoe de spelers, de staff en hun familie hier opgevangen worden. Ik hoop dat de fans dan ook massaal afkomen om hier naar het toptennis te kijken. Ik denk dat Belgen vaak niet beseffen welk niveau onze tennissers halen en welk knap tennis hier in Antwerpen de komende week te zien zal zijn.”

Tot slot: wie zie jij de European Open dit jaar winnen?

“Ik tip op David Goffin (ATP-10). Met het niveau dat hij haalde om die twee toernooien in Azië (de toernooien van Shenzhen en Tokio, red.) te winnen moet dat zeker mogelijk zijn. Door zijn vroege uitschakeling in Shanghai heeft hij ook nog een weekje relatieve rust gehad, dus ik denk dat hij zich nu echt kan focussen op de European open. Vorig jaar had hij door de vermoeidheid verschillende moeilijke matchen hier. Dit jaar denk ik dat hij fitter is en dat hij gemotiveerd is om in eigen huis te winnen. Voor hem en voor de Belgische supporters zou dat meteen ook een fantastisch orgelpunt van de week zijn. Liefst pakt hij de titel dan ook nog in een droomfinale tegen Jo-Wilfried Tsonga (ATP-18).”

[alert type=”info” title=”Volg de European Open live”]Je kan Zizou Bergs’ kwalificatiewedstrijd live volgen via ons liveverslag.[/alert]

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws