Home » ATP » Kyrgios klaagt racisme in de sport aan: “Mensen lijken dit normaal te vinden”

Kyrgios klaagt racisme in de sport aan: “Mensen lijken dit normaal te vinden”

Kyrgios klaagt racisme in de sport aan: “Mensen lijken dit normaal te vinden”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Nick Kyrgios (ATP-78) bereikte afgelopen week knap de halve finale in Stuttgart (Duitsland, ATP 250), maar is niet gelukkig met hoe hij door sommige fans behandeld werd in Duitsland.

Op Instagram doet de 27-jarige Australiër zijn boekje open over “racisme in de sport”, een fenomeen dat volgens hem aan het escaleren is.

“Ik krijg al langer te maken met racistische commentaren tot soms een compleet gebrek aan respect”, vertelt Kyrgios. “Al jaren leg ik dat naast me neer, maar vooral op het toernooi van Indian Wells (Verenigde Staten, ATP Masters 1000, n.v.d.r.) en nu ook in Stuttgart lijkt het alsof mensen dit normaal vinden.”

“Wij spelen VOOR JOU”

“Ik zie het ook in andere sporten gebeuren, het overkomt heel wat atleten”, gaat de tennisser verder, waarna hij zich rechtstreeks tot de fans richt. “Wij spelen VOOR JOU, of je nu voor de tegenstander supportert of niet. Je denkt misschien dat zoiets (racisme, n.v.d.r.) niets voorstelt, maar het kan iemand’s leven meer beïnvloeden dan je denkt. Het is tijd om wakker te worden.”

“Ik ben een entertainer. Ik speel tennis sinds ik 7 jaar oud ben en ik heb het hart op mijn tong vanaf ik voor het eerst op een tennisterrein stapte”, wordt Kyrgios persoonlijk. “Ja, ik ben ook maar een mens, ik ga niet altijd even goed om met mijn emoties. Ik ben gestopt met mij aan te trekken van wat anderen daarover denken. Ik speel tennis om het publiek een show te geven, iets anders dan gewoon tennis. Ik zal echter nooit tolereren dat toeschouwers atleten onrespectvol behandelen.”

“Hoop dat deze boodschap gehoord wordt”

Op het einde van zijn betoog richt Kyrgios zich specifiek tot de jeugd. “Mijn jonge atleten, gekleurd of niet, ik hoop dat deze boodschap gehoord wordt, zodat je jezelf nooit zal hoeven te schamen wanneer je jezelf wil zijn of wanneer je optreedt op het wereldtoneel.”

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws