Home » Grand Slam » Australian Open » Maes reageert bij Tennisplaza op prestaties Mertens: “Elise kan nu van iedereen winnen”

Maes reageert bij Tennisplaza op prestaties Mertens: “Elise kan nu van iedereen winnen”

Maes reageert bij Tennisplaza op prestaties Mertens: “Elise kan nu van iedereen winnen”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ook Carl Maes, gewezen coach van Kim Clijsters en directeur van de Kim Clijsters Academy, zat afgelopen nacht voor zijn televisie om de wedstrijd van Elise Mertens (WTA-37) te volgen. Al was hij aanvankelijk een beetje TE enthousiast.

“Ik had van Robbe (Ceyssens, coach en vriend Mertens, nvdr.) doorgekregen dat Elise om 1u zou spelen, maar hij bedoelde natuurlijk ‘s middags Australische tijd”, vertelt Maes aan Tennisplaza. “Ik had dat helaas niet door en ben opgebleven tot 1u ‘s nachts. Toen ik merkte dat er op dat moment helemaal geen tennis was, heb ik toch nog twee uurtjes geslapen.” (lacht)

“Dat Elise het zo goed zou doen op de Australian Open had niemand verwacht. Langs de andere kant: in Hobart verdedigde ze haar titel zonder al te veel toptennis te spelen en even later begint ze ook haar eerste wedstrijden in Melbourne te winnen. Met die constante is alles mogelijk. Meer nog: met het niveau dat ze haalde tegen Svitolina, kan ze van iedereen winnen.”

“Op basis van ranking maakt Elise meer kans tegen Suárez Navarro dan tegen Wozniacki”

In de halve finales neemt Mertens het op tegen de winnares uit de partij tussen Carla Suárez Navarro (WTA-39) en Caroline Wozniacki (WTA-2). Maes heeft een lichte voorkeur voor de Spaanse als tegenstander, maar denkt dat het Wozniacki zal worden. “Elise kan tegen beide speelsters winnen, maar op basis van de ranking maakt ze meer kans tegen Suárez Navarro. Zij zal minder snel spelen, maar meer variatie brengen.”

“Wozniacki van haar kant is intussen nog steeds op zoek naar haar eerste grandslamtitel en wordt er ook niet jonger op. Hoe dichter ze bij de finale komt, hoe meer de druk zal toenemen.”

“Elise maakt kans om te winnen van iedereen die nog in het toernooi zit. Per definitie kan je dus stellen dat ze de Australian Open ook kan winnen. Je mag echter niet vergeten dat er heel wat bij komt kijken, de omstandigheden zijn van groot belang. Bovendien heeft ze al heel wat wedstrijden in de benen en dat begint te wegen.”

“Elise is niet de nieuwe Kim Clijsters”

Her en der wordt Mertens al vergeleken met Kim Clijsters, maar dat relativeert Maes. “Het zijn andere type speelsters en de carrière van Elise verloopt tot dusver ook anders dan die van Kim indertijd.”

“Uiteraard mogen we wel blij zijn dat er sinds lang nog eens een Belgische in de halve finales van een Grand Slam staat. Elise kan ook nog knap klimmen op de wereldranglijst. In de grote toernooien heeft ze dit jaar geen punten te verdedigen. Het niveau dat ze nu haalt is alleszins top 10 waard.”

[alert type=”info” title=”Kim Clijsters Academy”]Mertens traint op de Kim Clijsters Academy, al minimaliseert Maes de rol die de academie speelt in haar succes. “Wij spelen maar een faciliterende rol met goede coaches en conditietrainers. Robbe is haar leidinggevende coach en kan beroep doen op de andere coaches om ervaringen uit te wisselen.”

“Kim en ik lopen hier ook rond wat het tof maakt voor Elise. Zij en Robbe kunnen altijd bij iemand terecht. Om het zo te stellen: van een ezel maak je geen koerspaard, maar Elise is intussen een koerspaard. Wij zijn dus vooral blij en dankbaar om zo iemand bij ons te hebben.”[/alert]

Beluister hieronder het volledige interview met Maes.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws