Home » Xtra » Malisse: “Ik was geschokt toen ik mezelf op youtube zag”

Malisse: “Ik was geschokt toen ik mezelf op youtube zag”

Malisse: “Ik was geschokt toen ik mezelf op youtube zag”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Tien jaar geleden ging Xavier Malisse compleet door het lint tijdens zijn wedstrijd tegen David Ferrer in Miami. “Mijn vrienden hebben me verplicht om naar de beelden te kijken, ik was geschokt toen ik mezelf bezig zag”, vertelde Malisse onlangs tijdens een interview met Swetennis. “Sindsdien ben ik veranderd, rustiger geworden”.

De beelden op Youtube, getiteld “The Xavier Malisse Show”, werden inmiddels al meer dan 270 000 keer bekeken en gingen in 2005 de wereld rond. “Ik was nog jong, en wilde kost wat kost winnen. Toen ik de beelden bekeek, realiseerde ik me dat ik te ver gegaan was. In de grond ben ik een vriendelijke jongen. Eigenlijk kwam ik nog goed overeen met de lijnrechters, ik respecteerde hen, al liet ik het niet altijd blijken.”

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Oe6uLXaAnhQ[/youtube]

De oorsprong van zijn explosieve karakter legt Malisse bij zijn jeugd. “Toen ik jong was verloor ik eigenlijk amper een wedstrijd bij de junioren. Ik was gewoon om te winnen, en werd kwaad als ik mijn zin niet kreeg. Maar in Miami ben ik over de schreef gegaan, en daarna kon ik er beter mee omgaan, ook dankzij de hulp van een mental coach. Soms is het onmogelijk om niet kwaad of gefrustreerd te worden in je job, ik snap wel dat mensen moeilijk met computers kunnen beginnen gooien in het dagelijkse leven(lacht). Sport draait rond emotie, en dan gooi je al wel eens met je racket. Maar tien seconden later ben je opnieuw geconcentreerd.”

Het leven na het afscheid

Nadat hij in 2013 zijn racket aan de haak hing, ging Malisse aan de slag als coach. Dit liep niet altijd van een leien dakje, en ook de samenwerking met Tomic werd na enkele weken stopgezet. “Bij vader Tomic draaide alles rond tennis, 24 uur per dag. Soms moet je ook eens over iets anders kunnen praten, wat relaxen, plezier maken met vrienden. Toen ik nog speelde trainde ik overdag, maar als ik terugkwam naar het hotel wou ik gewoon iets eten en over het normale leven praten. Niet over tennis en taktiek.”

Momenteel amuseert Malisse zich met het spelen van demonstratiewedstrijden. In Stockholm moest hij het opnemen tegen Tomas Enqvist en Mats Wilander. “Ik hou van dit leven. Je speelt tennis, je voert een show op voor het publiek, tracht hen te vermaken, je praat met mensen, sponsors. Je probeert wel te winnen, maar er is geen druk meer. Je gaat iets eten, drinken, je lacht wat, het ideale leven.”

Mats Wilander was niet zo blij toen hij verslagen werd door Malisse

Toch sluit Malisse een carrière als coach nog niet helemaal uit. “Ik wacht tot ik de juiste persoon tegenkom om te coachen, het liefst zou ik een aantal weken per jaar met iemand werken, niet fulltime. Misschien ga ik Niels Desein wat helpen bij de voorbereiding van Roland Garros. Ik heb altijd graag in Parijs gespeeld, ik speelde liever Roland Garros dan de Davis Cup, er waren meer Belgen en dus meer sfeer. Het was ook fantastisch om er samen met Olivier Rochus de dubbeltitel te winnen, nadat we reeds sinds kleinsaf samen op tournee waren. “

Melissa Van de Wiele

Melissa Van de Wiele

Meer nieuws