Home » Davis Cup » Mayer en Berlocq winnen slijtageslag en komen op 2-1 tegen België

Mayer en Berlocq winnen slijtageslag en komen op 2-1 tegen België

Ruben Bemelmans (ATP D-191) en Steve Darcis (ATP D-490) hebben België geen tweede punt kunnen bezorgen in de halve finale van de Davis Cup tegen Argentinië. Ze moesten in vier sets het onderspit delven tegen Carlos Berlocq (ATP D-84) en Leonardo Mayer (ATP D-63).

Na de eerste dag in de halve finale stond het 1-1 tussen België en Argentinië na een mooie zege van David Goffin (ATP-15) en een nipte nederlaag van Darcis. Voor de cruciale dubbelmatch maakte kapitein Johan Van Herck de verrassende keuze voor de tandem Bemelmans en Darcis. Bemelmans en Darcis speelden slechts één keer eerder samen dubbelspel. In 2013 verloren ze in de Davis Cup in een viersetter van het Servische duo Viktor Troiki en Nenad Zimonjic. Hun tegenstanders, Berlocq en Mayer, speelden als duo als veel meer samen. Sinds 2012 vormen ze regelmatig een duo en ze tennisten dit jaar ook al samen op de Australian Open, Roland Garros en in de Davis Cup. Beide spelers staan ook in de top honderd op de dubbelranking en startten daarom ook als favoriet aan het duel.

In de eerste set gingen de Argentijnen in het eerste spelletje meteen door de opslag van Bemelmans-Darcis. De Belgen waren meteen op achtervolgen aangewezen. Ze maakten te veel fouten en konden Mayer en Berlocq niet onder druk zetten op hun opslag. Bij 4-2 kregen de Argentijnen drie breakpunten op de opslag van Darcis. Ze benutten meteen de eerste breakbal en konden daardoor serveren voor de set. Bij 5-2 misten Bemelmans en Darcis nog twee breakpunten en verzilverden Berlocq en Mayer hun tweede setpunt. Na iets minder dan veertig minuten stond er 6-2 op het scorebord.

De tweede set begon beter voor de Belgen. Bemelmans won het openingsgame op zijn opslag en bracht zo België op voorsprong. Bij 1-1 gingen de Argentijnen echter door de opslag van Darcis en dit herhaalden ze nog een tweede keer bij 4-2. Berlocq kon bij 5-2 een eerste keer voor de set serveren maar toen keerden Darcis en Bemelmans knap terug. Bij 5-4 serveerde Mayer voor de set maar hij kon het ook niet afmaken door mooie netpunten van Darcis en Bemelmans. Uiteindelijk moest een tiebreak de tweede set beslissen. Daarin kende de scheidsrechter een discutabele challenge toe aan Argentinië bij een 1-0-voorsprong voor de Belgen. Kapitein Van Herck, Darcis en Bemelmans maakten hun beklag bij de ref en het publiek trakteerde hem op een heus fluitsignaal. Ondertussen ging het Argentijnse duo echter succesvol verder op hun elan en grepen ze de tiebreak met 7-2.

In de derde set waren beide teams elkaar erg lang aan elkaar gewaagd. Er vielen wel veel breakpunten maar tot 5-5 werd er geen enkele breakbal benut. Bij 5-5 gingen Bemelmans en Darcis met een aantal mooie punten naar 0-40 en benutten ze meteen hun eerste breakbal. Bemelmans mocht serveren voor de derde set maar Berlocq en Mayer gingen naar 15-40. België keerde terug tot deuce en met een spectaculair netpunt bracht Darcis zijn tandem naar een eerste setpunt. De eerste setbal werd gemist maar bij de tweede setbal was het wel raak en pakten de Belgen de derde set met 7-5.

Ruben Bemelmans, Steve Darcis, Carlos Berlocq & Leonardo Mayer - © Philippe Buissin/ IMAGELLAN
Ruben Bemelmans, Steve Darcis, Carlos Berlocq & Leonardo Mayer – © Philippe Buissin/ IMAGELLAN

De vierde set hielden de Argentijnen en de Belgen elkaar in evenwicht tot 3-3. Toen forceerden Bemelmans en Darcis een knappe break en kwamen zo op een 4-3-voorsprong. Ze konden hun break evenwel niet bevestigen en lieten hun tegenstanders tot 4-4 terugkeren. Bij 5-4 gingen de Argentijnen met knap tennis naar een eerste matchpunt maar dit werd mooi gered door de Belgen. Het werd een spannende slijtageslag en een tiebreak moest opnieuw de set beslissen. Daarin kwamen de Argentijnen eerst op een 4-1-voorsprong maar keerden Bemelmans en Darcis met de steun van het publiek terug tot 4-4. Bij een 5-4-achterstand lieten de Belgen echter een punt liggen en geraakte het Argentijnse duo aan twee matchpunten. Darcis redde het eerste matchpunt nog op zijn opslag maar de tweede matchbal konden de Belgen niet meer wegwerken. Na exact vier uur moesten Bemelmans en Darcis dus het onderspit delven tegen Berlocq en Mayer. Argentinië komt in de halve finale nu op een cruciale 2-1-voorsprong. Zondag moeten de Belgen hun twee enkelduels winnen om Argentinië te verslaan.