Home » Xtra » Mertens en Norman gelauwerd door Tennis Vlaanderen

Mertens en Norman gelauwerd door Tennis Vlaanderen

Mertens en Norman gelauwerd door Tennis Vlaanderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de voorjaarsconferentie van Tennis Vlaanderen werden zaterdag Elise Mertens en Dick Norman in de bloemetjes gezet. Onder het motto “Tennis. De mooiste sport ter wereld.” werden ook de nieuwe naam, de nieuwe website en de nieuwe voorzitter van de VTV voorgesteld.

Traditiegetrouw zijn de conferenties van de Vlaamse Tennisvereniging ook momenten van reflectie waarbij hulde gebracht wordt aan enkele uitzonderlijke prestaties. Ook dit jaar was dat niet anders. Zo mocht Dick Norman dit jaar een Life Time Achievement Award in ontvangst komen nemen. De boomlange dubbelspecialist kreeg deze award op basis van al zijn prestaties doorheen zijn carrière. Die loopbaan bevatte heel wat hoogtepunten zoals de vierde ronde in Wimbledon in 1995 (na winst tegen Pat Cash, Stephan Edberg en Todd Woodbridge), de finale in het dubbelspel in Roland Garros in 2009 en 13 challengertitels. Het zijn echter niet die hoogtepunten die hem het meeste kippenvel hebben bezorgd, maar wel zijn tweede ronde op Roland Garros in 2006. Op center court mocht hij toen aantreden tegen thuisspeler en showman Gaël Monfils. Het werd een wedstrijd vol spektakel die hij uiteindelijk in vijf sets verloor. Toch neemt Norman nog niet helemaal afscheid van het tennis. Met enkele tennisprojecten hij nauw met het wereldje verbonden, al wil hij vooral ook meer tijd besteden met zijn kinderen: “Ik kijk heel hard uit naar het familieleven dat er nu aankomt.”

Voor elke veteraan die zijn carrière afsluit, is er natuurlijk ook een nieuwe speler die klaar staat om door te breken. Ook die spelers wil Tennis Vlaanderen een hart onder de riem steken met de prijs voor Tennisbelofte van het Jaar. In 2013 viel die eer te beurt aan de Limburgse Elise Mertens. Na amper een jaar op het professionele circuit steeg ze tot in de top 500 op de wereldranglijst. Ondertussen heeft ze ook al vijf ITF-toernooien op haar palmares staan, en voor die prestaties werd ze nu dus in de bloemetjes gezet. Uiteraard was ze verrukt met deze bekroning: “De overgang van de junioren naar de WTA is goed geweest en ik hoop dat het zo in stijgende lijn blijft gaan.”

Viering Tennis Vlaanderen – © Tennis Vlaanderen (Bart Vandenbroucke)
Viering Tennis Vlaanderen – © Tennis Vlaanderen (Bart Vandenbroucke)

 

Logo Tennis Vlaanderen
Logo Tennis Vlaanderen

Naast deze huldigingen stond het congres vooral in het teken van de naamsverandering van de Vlaamse Tennisvereniging. Na 35 jaar wordt de VTV omgevormd naar Tennis Vlaanderen. Volgens Vlaams minister van sport Philippe Muyters (N-VA) is een vereniging als Tennis Vlaanderen al jaren “een zege voor de sport in het algemeen”, maar toch wil de vereniging vooruit. Dirk De Maeseneer, voorzitter van Tennis Vlaanderen, vervolledigde: “Er staat al heel wat, maar we gaan voor een nieuw elan.”

Dirk De Maeseneer – © Tennis Vlaanderen (Bart Vandenbroucke)
Dirk De Maeseneer – © Tennis Vlaanderen (Bart Vandenbroucke)

En dat doen ze dus met een nieuwe naam, en een nieuwe slogan: “Tennis. De mooiste Sport ter Wereld.” De nieuwe website die tegelijk werd gelanceerd, waar onder andere ook Tennisplaza België aan meewerkt, moet de administratie voor clubs, spelers, trainers, officials en ouders makkelijker maken zodat ze allemaal nog meer van het tennis kunnen genieten.

Het afscheid van de VTV was ook meteen een beetje het afscheid van Jean-Paul Van Ussel. Hij houdt het na achttien jaar voor bekeken als voorzitter en geeft de fakkel door aan Dirk De Maeseneer. Het was aan Philippe Paquay van Bloso om zijn carrière samen te vatten: “We kunnen hem nooit genoeg bedanken voor wat hij allemaal voor ons gedaan heeft.” En dus stelde De Maeseneer meteen zijn eerste daad als kersvers voorzitter door de emotionele Van Ussel te benoemen tot ere-voorzitter.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws