Home » WTA » Mertens genomineerd voor WTA awards

Mertens genomineerd voor WTA awards

Elise Mertens (WTA D-2) krijgt voor haar seizoen misschien een bekroning met een WTA award. Ze is samen met haar dubbelpartner Storm Hunter (WTA D-1) een van de kanshebbers in de categorie ‘Dubbelteam van het jaar’.

Op het einde van het tennisseizoen is het traditiegetrouw tijd voor prijsuitreikingen. De WTA kondigde alvast de genomineerden aan voor de WTA Awards van 2023. Leden van internationale tennismedia zullen stemmen voor de winnaars.

(Lees verder onder de post op Instagram)

Dubbelteam

Bij de categorie ‘Dubbelteam’ maakt Mertens (WTA D-2) samen met haar partner Storm Hunter (WTA D-1) kans op een award. Het Belgisch-Australische team won in 2023 de WTA 1000-toernooien van Rome en Guadalajara en was runner-up in Wimbledon. Mertens sloot het seizoen af als nummer twee op de dubbelranking en Hunter pronkte op het einde van het seizoen als nummer één op de top van de ranking.

Elise Mertens en Storm Hunter - © Jimmie48 Tennis Photography
Elise Mertens en Storm Hunter – © Jimmie48 Tennis Photography

De andere genomineerden zijn:

• Coco Gauff (WTA D-3) / Jessica Pegula (WTA D-3)
  • Gabriela Dabrowski (WTA D-8) / Erin Routliffe (WTA D-11)
  • Barbora Krejcikova (WTA D-13) / Katerina Siniakova (WTA D-10)
  • Laura Siegemund (WTA D-5) / Vera Zvonareva (WTA D-9)

Enkelspeelster

De genomineerden in de categorie ‘Enkelspeelster’ zijn:

• Iga Swiatek (WTA-1): Nummer één, winnares van Roland Garros en de WTA Finals.
  • Aryna Sabalenka (WTA-2): Won haar eerste Grand Slam op de Australian Open en bereikte de finale op de US Open.
  • Coco Gauff (WTA-3): Triomfeerde met de trofee op de US Open.
  • Marketa Vondrousova (WTA-7): Verrassende winnares op Wimbledon.
  • Jessica Pegula (WTA-5): Constant seizoen en het nummer vijf op de ranking.
  • Elena Rybakina (WTA-4): Bereikte de finale op de Australian Open en won twee WTA 1000-toernooien.
Coco Gauff - © Jimmie48 Tennis Photography
Coco Gauff – © Jimmie48 Tennis Photography

Beste vooruitgang

Deze prijs bekroont een speler die het jaar in de top honderd afsloot en/of duidelijke vooruitgang toonde tijdens het seizoen. De genomineerden in deze categorie zijn:

• Wang Xinyu (WTA-36)
  • Zhu Lin (WTA-37)
  • Katie Boulter (WTA-56)
  • Zheng Qinwen (WTA-15)
  • Jasmine Paolini (WTA-30)

Beste nieuwkomer

De award ‘Beste nieuwkomer’ eert een jong talent dat haar debuut maakte in top honderd en/of opmerkelijke prestaties leverde tijdens het seizoen. De kanshebbers voor deze prijs zijn:

Comebackspeler

De vijfde categorie bij de WTA award is de “Comebackspeler”. De genomineerden zijn:

• Vondrousova, die dus in twee categorieën genomineerd is.
  • Karolina Muchova (WTA-8), de verrassende finaliste van Roland Garros dit jaar.
  • Elina Svitolina (WTA-25), nadat ze vorig jaar mama werd, maakte ze een knappe terugkeer met een kwartfinale op Roland Garros en een halve finale op Wimbledon.
  • Su-Wei Hsieh (WTA D-6): Na achttien maanden afwezigheid keerde ze succesvol terug op het dubbelcircuit. Ze won Roland Garros én Wimbledon.
  • Anastasia Pavlyuchenkova (WTA-58): Terug van weggeweest. In februari nog het nummer 844, én nu terug in de top 60.
Anastasia Pavlyuchenkova - © Jimmie48 Tennis Photography
Anastasia Pavlyuchenkova – © Jimmie48 Tennis Photography

Coach

Tenslotte is er nog de categorie ‘Coach van het jaar’ met de volgende genomineerden:

• Brad Gilbert/Pere Riba: Het coachduo van US Openkampioene Gauff.
  • Tomasz Wiktorowski: De coach van nummer één en Roland Garros-winnares Swiatek.
  • Anton Dubrov: De coach van Australian Open-winnares Sabalenka.
  • Emil Miske: De coach van Muchova.
  • Stefano Vukov: De coach van Rybakina.
  • Raemon Sluiter: Sinds dit jaar de coach van Svitolina.