Home » Grand Slam » US Open » Mertens overleeft drie wedstrijdpunten na thriller: “Nog altijd de vechtlust van vroeger”

Mertens overleeft drie wedstrijdpunten na thriller: “Nog altijd de vechtlust van vroeger”

Mertens overleeft drie wedstrijdpunten na thriller: “Nog altijd de vechtlust van vroeger”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Elise Mertens (WTA-32) heeft haar eerste ronde op de US Open (Verenigde Staten, Grand Slam) gewonnen. Mirjam Björklund (WTA-155) verweerde zich kranig, maar het was Mertens die na meer dan drie uur tennissen de overwinning binnenhaalde. Het werd 3-6, 6-3 en 7-6 (3).

De Belgische heeft iets met wedstrijdpunten wegwerken in de eerste ronde op de US Open. In 2021 deed ze het al eens tegen Rebecca Peterson (WTA-86).

Deze keer was de verloofde van Denis Shapovalov (ATP-26) het slachtoffer. Mertens begon sterk aan de partij en liep meteen 2-0 uit. Ze liet het na om 3-0 uit te lopen, en Björklund profiteerde ervan. Het momentum ging haar kant uit en na een lang negende spelletje haalde de Zweedse de set binnen met 3-6.

In de tweede set liep Mertens wél 3-0 uit. Die voorsprong gaf ze, ondanks haar opslag die minder draaide, niet meer uit handen. 6-3 voor de Belgische.

Op rand van uitschakeling

In de beslissende set zag het er benard uit voor de 27-jarige Hamontse. Bij 4-5 en 0-40 had Björklund drie wedstrijdpunten. Maar Mertens hield het hoofd koel en kwam zelfs 6-5 voor. Ook Björklund liet zien dat ze niet zomaar door de kwalificaties is geraakt, een tiebreak moest de beslissing brengen.

Daarin sloeg de Belgische meteen een kloofje. Uiteindelijk werd het 10-3 voor Mertens, die op de knieën zakte na haar overwinning.

(lees verder onder de Instagrampost en post op X)

“Moeilijke weken”

Achteraf verklaarde Mertens dat het een moeilijke wedstrijd was. “Het was een match om niet te vergeten. Op sommige momenten speelde ze heel agressief, dan weer niet. Het ging op en af. Maar ik heb natuurlijk wel drie wedstrijdpunten moeten redden. Ik heb laten zien dat ik nog altijd de vechtlust van vroeger heb. Op papier was deze eerste ronde misschien makkelijk maar in realiteit was het veel moeilijker.”

Wanneer ze drie wedstrijdpunten tegen zich had, moest Mertens terugdenken aan haar wedstrijd tegen Peterson twee jaar geleden: “Ik heb hier nog al eens in een eerste ronde zes wedstrijdpunten gered tegen Rebecca Peterson en daar moest ik eerlijk gezegd wel even aan denken toen het 0-40 werd.”

“Ik kom uit een paar moeilijke weken, met nogal wat nederlagen (één zege op drie toernooien sinds Wimbledon, red). Wel bijna allemaal tegen topspeelsters. Die matchen kan je niet altijd winnen. Maar er is absoluut nog marge om te verbeteren.”

In de tweede ronde moet ze aan de bak tegen Danielle Collins (WTA-34). In de onderlinge duels staat het 3-1 voor de Amerikaanse. Hun laatste ontmoeting was in Doha (Qatar, WTA-500) dit jaar, waar Collins met 4-6 en 6-7 (6) de beste was.

Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws