Home » Davis Cup » Mr. Davis Cup Darcis vecht voor wat hij waard is, maar gaat in vijf sets ten onder

Mr. Davis Cup Darcis vecht voor wat hij waard is, maar gaat in vijf sets ten onder

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

In de tweede match van de Davis Cup-ontmoeting tussen België en Australië keken Steve Darcis (ATP-77) en Nick Kyrgios (ATP-20) elkaar in de ogen. En zoals het Darcis in de Davis Cup betaamt, maakte hij er een echte thriller van.

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

Na de winst van David Goffin (ATP-12) tegen John Millman (ATP-185), was het aan Darcis om te proberen een tweede punt binnen te halen. Makkelijk zou dat echter niet worden tegen Australisch enfant terrible Kyrgios.

Waar Goffin en Millman vanaf de start van de partij zware rally’s speelden, was de start bij Darcis en Kyrgios vooral een opslagfeest. Aces en winnende services volgden elkaar in sneltempo op, en de retourneerder had moeite om een puntje te pakken. Na tien minuten stond er dan ook al 2-3 op het scorebord. Daarna kon Kyrgios de opslag van Darcis beter lezen en kwamen er alsnog rally’s. Aanvankelijk worstelde Darcis met zijn backhand slice, waar Kyrgios optimaal van profiteerde: 2-5. Kyrgios haalde al snel de woede van het publiek op zijn nek na een ostentatief gebaar nadat hij door Darcis’ opslag ging. De Australiër liet zich er echter niet door uit zijn lood slaan en ging op een drafje – en met een ijzersterke opslag – naar 3-6-setwinst in iets meer dan 20 minuten.

Het duurde tot het begin van de tweede set voordat Darcis voor het eerst een punt kon maken op Kyrgios’ serve. Hij wist er zelf meteen drie te maken en dwong zo zijn eerste twee breekkansen af. De tweede kans was de goede en zo kwam Darcis, tot grote vreugde van het publiek, op 2-0, en even later 3-0, voor. Darcis speelde vol vertrouwen en legde Kyrgios het vuur aan de schenen. Darcis sloeg winners vanuit alle hoeken en Kyrgios vond geen antwoorden. Darcis kreeg het nog even moeilijk om het af te maken, maar bij zijn vierde setbal was het dan toch – verdiend – raak: 6-3.

De spanning van het einde van de tweede set was duidelijk een voorbode van wat nog komen moest. Games werden spannender, punten langer en de sfeer intenser. Vooral Darcis had moeilijkheden om zijn opslagspelletjes te winnen, maar wou van geen wijken weten en werkte onderweg een tiental breakpunten één voor één weg. Bij 5-5 was het eindelijk de beurt aan Darcis om een kans af te dwingen, maar Kyrgios veegde die met een snoeiharde ace uit. Een tiebreak moest dan maar de beslissing brengen. Daarin startte Darcis meteen met een mini-break, een voorsprong die hij meteen uitbouwde naar 4-0. Daarna kwam Kyrgios, mede dankzij een ace op tweede serve, terug tot 4-2 en 5-4. Kyrgios stak nog een tandje bij en kwam zelfs helemaal terug langszij, maar het was Darcis die het eerste setpunt kreeg op 6-5. Meer had The Shark niet nodig om de derde set te pakken en zo op een 2-1 voorsprong te komen.

De derde set had Darcis enorm veel moeite en energie gekost en Darcis had in de vierde set last van decompressie. Alle energie leek uit de Belg zijn tank te zijn en Kyrgios profiteerde optimaal. Darcis leverde meteen zijn openingsspelletje in. Darcis kon nog één spelletje pakken, maar daarna ging het in een vliegende vaart naar 1-6 en een vijfde set.

In die vijfde set was Darcis terug beter bij de les. In de eerste game dwong hij meteen een breakpunt af, maar met heel wat geluk wist Kyrgios dat weg te werken. Meteen daarna moest Darcis zelf diep gaan om zijn opslagspelletje binnen te halen. Even later was het dan toch zover: Kyrgios ging door de opslag van Darcis en kwam op een 1-3- en 1-4-voorsprong. Bij 2-5 moest Darcis gaan opslaan om in de match te blijven. Aanvankelijk leek dat zonder problemen te gaan lukken, maar nadat hij twee gamepunten mistte, kwam er een matchpunt voor Kyrgios. Meer had die niet nodig om het af te maken: 2-6.

Zo staat het na dag één 1-1 in de halve finale tussen België en Australië. Op zaterdag staat het dubbelspel op het programma, op zondag worden de laatste enkelpartijen afgewerkt.

Rob van Roy

Rob van Roy

MEER NIEUWS

Andrey Rublev - © Barcelona Open Banc Sabadell

Rusland wint derde Davis Cup

Rusland heeft voor de derde keer in de geschiedenis de Davis Cup gewonnen. Daniil Medvedev (ATP-2) en Andrey Rublev (ATP-5) klaarden de klus in de finale tegen Kroatië.

LEES MEER