Home » ATP » Murray wankelt maar zegeviert op European Open

Murray wankelt maar zegeviert op European Open

Murray wankelt maar zegeviert op European Open

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Met een veelbelovende finale viel vandaag het doek over de European Open editie 2019 (Antwerpen, ATP 250). Twee toppers van formaat legden elkaar het vuur aan de schenen.

Het toernooi kreeg dit jaar af te rekenen met een ware aanslag op het deelnemersveld. Reekshoofden en voormalige winnaars sneuvelden bij de vleet. Kyle Edmund (ATP-55), die vorig jaar aan het langste eind trok, bezweek reeds in de kwalificaties. Jo-Wilfriend Tsonga (ATP-36), kampioen in 2017, verloor in de kwartfinale van landgenoot Gilles Simons (ATP-47). Richard Gasquet (ATP-57), winnaar van de eerste editie in 2016, begon goed maar moest reeds in de eerste ronde zijn meerdere erkennen in de Koreaan Soonwoo Kwon (ATP-88).

Die andere twee publiekstrekkers haalden de eindmeet wel. Stan Wawrinka (ATP-18) kreeg een wildcard en maakte zijn favorietenrol waar. Andy Murray (ATP-243) kreeg dankzij zijn beschermde ranking (ATP-2) ook een plaatsje op de hoofdtabel. De twee grandslamwinnaars mochten voor de twintigste keer de degens kruisen.

Wawrinka, in zijn roze t-shirt, opende de match en won vrij gemakkelijk zijn eerste opslagspel. Murray twijfelde over een call en verloor meteen één van zijn challenges. De Brit worstelde met zijn wisselvallige service en moest onmiddellijk een break toestaan. Geholpen door de netband bemachtigde Murray niet veel later twee kansen op een rebreak maar kon deze niet verzilveren. Wawrinka kwam 3-0 voor.

Het vierde spel bracht soelaas voor Murray, hij kon de schade beperken en schreef een eerste game op zijn naam, 1-3. De heren bekampten elkaar voornamelijk met stevige mokerslagen van op de baseline. De Zwitser bleek niet uit zijn lood te slaan en was zeker op eigen opslag onvermurwbaar. Murray probeerde opnieuw met een challenge, maar kreeg nogmaals ongelijk.

Andy Murray - © Christophe Moons
Andy Murray – © Christophe Moons

De Schot verweerde zich kranig, maar leek nog niet zijn topvorm van weleer gevonden te hebben. In de rally kwam hij vaak net dat beetje te kort tegen een Wawrinka die nauwelijks fouten maakte en genadeloos toesloeg met zijn enkelhandige backhand langs de lijn. Murray kwam terug tot 3-5, maar het tweede setpunt was het goeie voor Wawrinka, 6-3.

Murray, klaar voor revanche, was beter bij de les in de tweede set. Hij won vastberaden zijn servicegame en kwam zo voor het eerst in de partij op voorsprong, 1-0. Hoewel de Brit beter mee kon dan in de eerste set, ging Wawrinka wederom snel door de opslag van zijn tegenstander en leidde met 2-1.

Het publiek, dat zich aanvankelijk achter beide spelers schaarde, vormde nu één blok in het voordeel van Murray. Bij 1-3 en 0-30 schreeuwden de toeschouwers hem alsnog naar gamewinst, 2-3. Bij Wawrinka stapelden de foutjes zich op, Murray sloop met 3-3 dichterbij en kwam zelfs 4-3 voor.

Lang bleef de Britse vreugde niet duren, Wawrinka creëerde breakpunten en had ei zo na een 5-4 voorsprong te pakken. Murray challengede echter en had het dit keer wel bij het rechte eind, het punt werd opnieuw gespeeld en het was de Schot die op één game van setwinst kwam te staan, 5-4.

Dat Murray en de scheids- en lijnrechters geen beste vriendjes zouden worden, werd nog maar eens duidelijk. Een lange rally werd onderbroken door een call, de scheidsrechter overrulede en liet het punt opnieuw spelen. De Brit, zichtbaar geagiteerd beet zich vast en sloeg bij zijn eerste setbal meteen raak, 6-4.

Ook aan de start van de derde manche is Murray de betere speler. Na meer dan anderhalf uur spelen oogt hij fitter dan voordien. Hij slaagt erin zijn irritatie om te zetten in agressie op de baan en wint autoritair zijn opslagspel, 1-0. Het vervolg van de wedstrijd werd ontsierd door breaks heen en weer tot de bordjes 4-4 in evenwicht hingen.

Murray was de eerste die op een beslissend moment nog een keer zijn opslag wist te behouden. Bij 5-4 leek de match op een tiebreak af te stevenen wanneer Wawrinka 30-0 leidde. Zijn Britse opponent toonde echter al zijn beste tennis wanneer hij tegen een achterstand aankeek en ook ditmaal stak Murray net dat tandje bij.

Mede dankzij een foute keuze van Wawrinka, komt hij op deuce. In het hoofd van de Zwitser lijkt de partij vanaf dan reeds afgelopen, met een fatale misser geeft hij uiteindelijk de match uit handen. Na bijna 2,5 uur spelen, is het Murray die met 3-6, 6-4 en 6-4 mag juichen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws