Home » Expert » Nadal dan toch klaar voor ATP World Tour Finals?

Nadal dan toch klaar voor ATP World Tour Finals?

Nadal dan toch klaar voor ATP World Tour Finals?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Over iets meer dan een week zullen de acht beste spelers van het afgelopen seizoen strijden voor de titel in de ATP World Tour Finals in Londen, het officieuze wereldkampioenschap. Even was er twijfel of Nadal wel zou starten, maar ondanks een slecht jaar veegde de Spanjaard die twijfels gisteren van tafel. “Mentaal was ik niet competitief genoeg, dus leek het gek om een van de zwaarste toernooien van het jaar te spelen.”


Een column geschreven door Alexia Simons.


Rafael Nadal - © Mirsasha (www.flickr.com)
Rafael Nadal – © Mirsasha (www.flickr.com)

Dat Rafael Nadal (ATP-6) in Bazel er niet in slaagde de clasico tegen Roger Federer (ATP-2) te winnen, voedde de twijfels alleen maar. Het was geleden van de halve finales van de Australian Open 2014 dat de twee nog eens tegenover mekaar stonden op een tenniscourt. Toen, zoals zo vaak trouwens, won de Spanjaard, dit keer in drie sets. Maar voor eigen volk kunnen de meeste spelers altijd iets meer en dus haalde Federer zondag zijn zevende titel binnen (de 88ste ATP-trofee in zijn carrière) na een match van ruim twee uur tegen zijn eeuwige Spaanse rivaal. Eindscore? 6-3, 5-7 en 6-3.

Fysiek was er met Nadal niets aan de hand. Maar mentaal komt hij uit een zwarte periode. “Ik had geen plezier meer op het veld”, laat hij nu weten in een interview aan Reuters. “Ik voelde me niet competitief. In die omstandigheden een van de moeilijkste toernooien van het jaar spelen, op wat voor mij de moeilijkste ondergrond is (indoor hardcourt, nvdr.), zou gek zijn. Het zou geen nut gehad hebben.”

Uiteindelijk wist de Spanjaard zich toch te plaatsen. Hij staat momenteel zesde op de ATP-ranking en vijfde in de race naar London – de ranking die enkel rekening houdt met de verzamelde punten van dit seizoen. Maar de kans dat hij de titel binnenhaalt, was nog nooit zo klein. “Ik geloof dat ik in die top acht hoor, ook al heb ik moeilijke momenten gehad het afgelopen jaar. Ik ben nederig genoeg om te zeggen: oké, als ik slecht speel, ga ik wellicht in de problemen komen. Maar ik had andere momenten waarop ik voelde dat mijn spel zou verbeteren.”

De ATP World Tour Finals is, naast de grandslamtoernooien, een prominent tennisevent en loopt van 15 tot 22 november. De strijd om de officieuze wereldtitel gaat tussen de acht beste spelers van het afgelopen seizoen. Dit jaar kruisen Novak Djokovic (ATP-1), Roger Federer, Andy Murray (ATP-3), Stan Wawrinka (ATP-4), Thomas Berdych (ATP-5), David Ferrer (ATP-7) en Kei Nishikori (ATP-8) er dus de degens met Nadal.

Maar voor het zover is, zijn alle ogen eerst op Parijs gericht, traditioneel voor de meeste spelers de afsluiter van een slopend tennisseizoen. David Goffin (ATP-16) heeft zich er alvast met gemak geplaatst voor de achtste finales. Mogelijks moet hij het daar opnemen tegen Andy Murray, nummer drie van de wereld, als die tenminste de jonge Kroaat Borna Coric (ATP-46) verslaat.

 

[alert type=”note” title=”Heb je zelf ook een eigenzinnige blik op de tenniswereld?”]Tennisplaza België biedt graag een platform aan mensen met een hart voor tennis die zelf eens in hun pen willen kruipen en hun eigenzinnige blik op de tenniswereld willen delen met andere tennisfans. Heb je zelf een goed idee voor een column die je wilt schrijven of heb je ergens nog een interessant schrijfsel liggen, mail het ons dan door naar redactie@tennisplaza.be [/alert]

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws