Home » ATP » Nadal emotioneel om afscheid Federer: “Het is triest, ik wou dat deze dag nooit was gekomen”

Nadal emotioneel om afscheid Federer: “Het is triest, ik wou dat deze dag nooit was gekomen”

Nadal emotioneel om afscheid Federer: “Het is triest, ik wou dat deze dag nooit was gekomen”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Roger Federer en Rafael Nadal (ATP-3) vochten in hun carrière zo maar even 40 onderlinge duels uit. De gezonde en haast magische rivaliteit tussen de twee vrienden was uniek in de sport en de Spanjaard is dan ook triest nu de FedExpress zijn laatste rit aankondigde.

Nadal kroop in zijn online pen en postte op sociale media een ontroerend eerbetoon aan zijn collega. “Beste Roger, mijn vriend en rivaal, ik wou dat deze dag nooit was gekomen”, opent de Spanjaard. “Het is een trieste dag voor mij persoonlijk en voor sportmensen over de hele wereld.”

“Ik vertelde je het eerder al toen we elkaar spraken, maar nu is het zover. Het was een genoegen, een eer en een voorrecht om al die jaren met jou te delen, om zoveel geweldige momenten op en naast de baan te beleven.”

“In de toekomst zullen we nog veel meer momenten samen delen, er zijn nog veel dingen die we samen kunnen doen. Voor nu, wens ik je oprecht alle geluk toe met je vrouw, Mirka, je kinderen en je familie. Geniet van wat komen zal. Ik zie je in Londen op de Laver Cup.”

(lees verder onder de Instagrampost)

Rafa vs. Roger

Miami 2004 (derde ronde): eerste confrontatie

Van de 40 confrontaties met Roger, won Rafa er 24. Voor hun eerste professionele duel moeten we terug naar Miami (Verenigde Staten, ATP 1000) op 28 maart 2004. Nadal, toen nog ATP-34, won toen in de derde ronde van de Zwitser (toen nummer 1 van de wereld met twee grandslamtitels op zak) met twee keer 6-3.

(lees verder onder de video)

Wimbledon 2008 (finale): mooiste grandslamfinale

De finale van Wimbledon 2008 was ongetwijfeld dé mooiste en meest intense van de negen grandslamfinales die de twee onder elkaar uitvochten. Daarnaast was het tot 2019 ook de langste Wimbledonfinale ooit.

De partij duurde 4 uur en 48 minuten. Het verdict: 6-4, 6-4, 6-7 (5), 6-7 (8) en 9-7.

Federer had Wimbledon voorheen al vijf keer gewonnen en zou er van 2009 t.e.m. 2017 nog drie titels pakken.

Voor Nadal was het zijn eerste titel op Wimbledon. In 2010 was hij een tweede keer de beste op het Londense gras.

(lees verder onder de video)

Indian Wells 2012 (halve finale): drama op wedstrijdpunt

In 2012 en 27 ontmoetingen later was het één en al drama bij het wedstrijdpunt in de halve finale van Indian Wells (Verenigde Staten, ATP 1000). Bij 6-3, 5-4 en 40-30 in het voordeel van Federer, begon het zo hard te regenen dat de partij moest worden onderbroken. Toen het even later weer droog was, maakte de Zwitser het alsnog in 1 seconde af met een ace.

(lees verder onder de video)

Wimbledon 2019 (halve finale): laatste wedstrijd Fedal

De laatste officiële wedstrijd van Fedal (zoals de rivaliteit tussen beiden in een contaminatie werd gedoopt) werd drie jaar geleden afgewerkt. Het was toen Federer die aan het langste eind trok en zich voor een laatste keer in zijn carrière voor een grandslamfinale wist te plaatsen.

Tegen Nadal werd het 7-6 (3), 1-6, 6-3 en 6-4. In de finale moest de Zwitser wel zijn meerdere erkennen in Novak Djokovic (ATP-7). Na 4 uur en 57 minuten (het nieuwe record van langste Wimbledonfinale ooit) zegevierde de Serviër met 7-6 (5), 1-6, 7-6 (4), 4-6 en 13-12.

(lees verder onder de video)

Hun mooiste ATP-rallies

Als uitsmijter kan je hieronder nog eens kijken naar enkele van de mooiste Fedal-rallies op de ATP Tour.

ZIE OOK: VIDEO – Integraal: Federer leest zijn afscheidsbrief voor

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws