Home » Geen categorie » Nadal wint historische décima op Roland Garros

Nadal wint historische décima op Roland Garros

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Rafael Nadal (ATP-4) heeft voor de tiende keer in zijn carrière Roland Garros gewonnen. Hij was in de finale oppermachtig en zet zo de kroon op zijn gravelseizoen.

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

De inzet van de finale tussen Stanislas Wawrinka (ATP-3) en Rafael Nadal (ATP-4) was duidelijk. Kon Nadal zijn tiende Roland Garros winnen? Of werd dit Grand Slam zege nummer vier voor de Zwitser? De Spanjaard maakte al het hele gravelseizoen indruk en moest op weg naar de finale slechts 29 games prijsgeven, net geen record. Dat het geen cadeau is om tegen Nadal te spelen op gravel maakte ex-prof Mardy Fish duidelijk in een tweet: “Thank god I didn’t ever play Rafa on clay”. Vooral het antwoord van voormalig nummer één Andy Roddick wilden we je niet onthouden:

Een nerveuze start

De Spanjaard mocht beginnen met opslaan en won zijn eerste spel op love. Wawrinka kon vervolgens zijn opslagspelletje ook relatief makkelijk winnen. In het derde spel kon de Zwitser uit Lausanne zijn eerste breakpunt versieren mede door het zwakkere serveerwerk van Nadal. Een paar sterke opslagen later stond het echter 2-1 voor Nadal. Drie onnodige fouten van Wawrinka in het vierde spelletje, bracht Nadal op zijn eerste breakpunt. Maar die poetste Wawrinka weg met een sterke opslag. Hij kon zijn service, na nog drie breakpunten te hebben weggewerkt, uiteindelijk behouden. De beginfase van de wedstrijd leverde dus meteen kansen op voor beide spelers, maar de foutenlast bij beide lag aan de hoge kant.

Nadal raakte stilaan onder stoom en begon beter te serveren en de rallies te domineren. Hij kon door goede combinaties 3-2 voorkomen. In het vorig opslagspel van Wawrinka rook Nadal zijn kans maar kon niet toeslaan, deze keer echter wel. Na drie knappe punten kreeg de Spanjaard drie breakkansen. De eerste kon Wawrinka nog redden, maar de tweede was raak voor Nadal. Na iets meer dan een half uur wedstrijd kon Nadal de eerste tik uitdelen: 4-2. Even later bevestigde Nadal de break en zo mocht Wawrinka bij een 5-2 achterstand serveren om in de set te blijven. Bij een 30-30 stand kon Nadal met een knappe forehand een eerste setpunt versieren. Het eerste was meteen raak voor de Spanjaard en kwam zo na 42 minuten een stap dichterbij naar zijn tiende titel.

Nadal stilaan onder stoom, het niveau gaat omhoog

Van een aangeslagen Wawrinka was er in het begin van de tweede manche geen sprake. Hij beukte op de backhand van Nadal met wisselend succes. De Spanjaard kon zijn opslag echter behouden. Wie nog zou twijfelen aan de capaciteiten van Nadal op gravel, moesten overtuigd zijn door het niveau dat de Spanjaard haalde in het tweede en derde spelletje van de tweede set. Nadal dicteerde en dirigeerde het spel volledig. Wawrinka at letterlijk zijn bal op van frustratie. De eerste break van de tweede manche kwam op naam van Nadal die het spel op love won.

Met zijn derde break op rij voor Nadal leek hij helemaal op dreef gekomen te zijn. Hij snelde in geen tijd door naar een 3-0 voorsprong. Wawrinka bood een beetje meer weerwerk maar kon Nadal niet echt bedreigen. De twee spelers hielden elkaar in evenwicht en lieten af en toe klasseflitsen zien. Zoals deze bijvoorbeeld:

Bij een 5-3 voorsprong mocht Nadal voor de set serveren. Onder luide aanmoedigingen voor beide spelers maakte Nadal zich op om een 2-0 voorsprong in sets te nemen. Met een sterke eerste opslag haalde hij de set binnen met 6-3.

Historische tiende Roland Garros voor Nadal

In het eerst spel van de derde manche sloeg Nadal al meteen terug toe. Hij kwam op een 0-40 voorsprong op de opslag van Wawrinka en benutte het tweede breakpunt. Het begon er stilaan wanhopig uit te zien voor de Zwitser. De 31-jarige Spanjaard haalde alles terug en Wawrinka moest zijn beste tennis spelen om de punten te kunnen winnen. Dat lukte hem ook en Nadal moest een trapje hoger schakelen. De finale kwam stilaan op een hoger niveau en de knappe rallies en mooie punten wisselden elkaar af. Een felbevochten vijfde game werd uiteindelijk door Nadal gewonnen die met zijn tweede break van de set op een 4-1 voorsprong kwam.

Nadal ging hard door en keek niet meer om. Met een game op love kwam de Spanjaard op een 5-1 voorsprong. De overwinning lag binnen handbereik. Bij 15-40 op de opslag van Wawrinka kreeg Nadal voor de eerste keer wedstrijdpunten. Na iets meer dan twee uur wedstrijd was de 6-2, 6-3 en 6-1 winst voor Nadal een feit. Deze zege is de eerste grandslamtitel sinds 2014 voor de Spanjaard die nu op vijftien Grand Slams op zijn naam heeft staan. Dit is de derde keer dat Nadal Roland Garros wint zonder setverlies.

koen

koen

MEER NIEUWS