Home » Xtra » Nieuwbakken Mestach blikt terug op vertrek uit Tennis Vlaanderen: “Als Cindy mij niet had willen coachen, was ik alleen verdergegaan”

Nieuwbakken Mestach blikt terug op vertrek uit Tennis Vlaanderen: “Als Cindy mij niet had willen coachen, was ik alleen verdergegaan”

Nieuwbakken Mestach blikt terug op vertrek uit Tennis Vlaanderen: “Als Cindy mij niet had willen coachen, was ik alleen verdergegaan”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Maandag 21 november wordt de nieuwe website van An-Sophie Mestach gelanceerd. Ook op digitaal vlak start de 22-jarige tennisster dus een nieuw hoofdstuk. “Ik ga niet alleen voor een nieuwe website, er wordt ook een soort van crowdfunding gelanceerd”, vertelt Mestach in primeur aan Tennisplaza België.

“Toptennis kost veel geld en momenteel verdien ik onvoldoende om al mijn kosten te coveren. Ik moet hotels boeken, vliegtickets bestellen, mijn coach en team betalen… Alle financiële hulp is dus welkom en daarom heb ik besloten een supportersclub op te richten die mij via crowdfunding kan helpen. Al het geld dat binnenkomt, zal naar mijn carrière gaan. Daarnaast krijgen de mensen die mij steunen ook iets in return. Er zal een fandag georganiseerd worden, je zal met mij kunnen trainen enzovoort.

Verdien jij dan niets met tennissen?
“Het nummer 1 van de wereld verdient miljoenen, maar als je niet in de top 100 staat, is het vaak krabben. Eén seizoen kost makkelijk 100.000 euro. Enkel als je van elke Grand Slam de hoofdtabel haalt, kom je uit de kosten. Natuurlijk moet je ook goedkoop proberen te reizen: niet voor de chicste en duurste hotels gaan, niet in business vliegen…”

Afscheid Tennis Vlaanderen

Je hebt dit jaar afscheid genomen van Tennis Vlaanderen. Bevalt het tennisleven je nu meer?
“Ik ben er in mei na dertien jaar vertrokken en voel me steeds beter in mijn vel. Toen ik volwassen werd, had ik nood aan een andere aanpak, maar die kreeg ik niet bij de federatie. Bij Cindy (De leeuw, de nieuwe coach van Mestach sinds mei, nvdr.) krijg ik echter geen stempel opgeplakt en dat werkt veel beter voor mij. Ann (Devries, gewezen coach bij Tennis Vlaanderen, nvdr.) en de anderen zagen mij altijd als de hardwerkende An-Sophie die zich niet kon aanpassen en sommige dingen zelfs gewoonweg niet kon. Cindy weet dat ik hard werk, maar evengoed dat ik mij wél kan aanpassen wanneer dat nodig is.”

Heb je nog contact met Ann Devries?
“Ik ben haar natuurlijk nog enkele keren tegen het lijf gelopen toen ze Ali (Alison Van Uytanck, nvdr.) nog coachte en dan begroetten we elkaar telkens vriendelijk, maar contact hebben we niet meer.”

Hoe reageerden zij en de federatie op je beslissing om te vertrekken?
“Ann, Carl (Van Cappellen, nvdr.) en de andere trainers reageerden erg teleurgesteld. Zij hadden mijn beslissing niet zien aankomen. De federatie toonde zich echter erg begripvol. Ik heb ook nooit iemand met de vinger gewezen en heb niemand ook maar één verwijt gemaakt. Ik heb veel geleerd van en binnen Tennis Vlaanderen, maar het was op.”

Klopt het dat je sinds kort toch terug op de topsportschool te zien bent?
“Sinds september maak ik inderdaad terug gebruik van hun faciliteiten. Wanneer de terreinen vrij liggen, mag ik er op trainen. Mijn conditietrainers Matthias Weemaels en Jeroen Klinckaert geven er trouwens training aan de kleintjes en dus kan ik vlot aansluiten als zij er aan het werk zijn.”

Je nieuwe coach, Cindy De Leeuw, komt ook van Tennis Vlaanderen…
“Klopt. Toen ik eerder dit jaar op tournee was in Japan heb ik beslist om bij Tennis Vlaanderen de deur achter mij dicht te trekken. Ik wou Cindy als coach omdat ik haar kende vanop de federatie waar ze knap werk leverde met o.a. Greet Minnen. Toen ik Cindy opbelde met de vraag of ze mij wou coachen, ging ze vrij snel akkoord. Mocht ze “nee” hebben gezegd, was ik alleen verdergegaan. Mijn besluit omtrent de federatie stond vast.”

Blik op de toekomst

Het voorbije jaar is gebleken dat je, samen met Elise Mertens, uitblinkt in het dubbelspel. Wil je daar je specialiteit van maken?
“Ik combineer vaak enkel- en dubbelspel op toernooien, wat goed is voor mijn tennis. Toch blijft mijn prioriteit op het enkelspel liggen.”

An-Sophie Mestach & Elise Mertens - © Twitter ASB Classic
An-Sophie Mestach & Elise Mertens – © Twitter ASB Classic

Is Mertens intussen een goede vriendin geworden?
“Absoluut, het klikt erg goed tussen ons en we zouden dolgraag de Olympische Spelen halen over vier jaar in Tokio.”

De afgelopen Fed Cup-ontmoetingen was je steeds van de partij, maar vrees je volgend seizoen niet voor je plaats?
“Ik weet dat de concurrentie momenteel groot is, maar het niveau van meisjes als Alison, Elise, Ysaline (Bonaventure, nvdr.) en mezelf ligt echt wel héél dicht bij elkaar. Elise heeft dit jaar fantastisch gepresteerd op de US Open, maar twee weken daarvoor klopte ik haar nog op een ITF-toernooi. We hebben allemaal hetzelfde doel: top 100 staan. Ach, er zijn erg veel manieren waarop je iemand al dan niet kan selecteren voor de ploeg, maar weet dat ik altijd heel graag Fed Cup gespeeld heb en mij ook volgend jaar opnieuw kandidaat stel. Bovendien staan Elise en ik het hoogst op de dubbelranking, dus waarom zouden we niet kunnen aantreden om de dubbel af te werken?”

Krijgen we in 2017 de echte An-Sophie te zien?
(lacht) “Dit jaar ben ik aan een nieuw hoofdstuk begonnen, nu sta ik voor een nieuwe start. Volgend seizoen heb ik maar één doel voor ogen: top 100.”

[alert type=”info” title=”Website An-Sophie Mestach”]Maandag 21 november om 14u wordt de nieuwe website van An-Sophie Mestach officieel gelanceerd. Je kan nu al mee aftellen via ansophiemestach.be. Mestach kan ook gevolgd worden op Facebook en Twitter.[/alert]

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws