Home » Davis Cup » Noah: “Ik had een visioen dat ik Gasquet moest selecteren”

Noah: “Ik had een visioen dat ik Gasquet moest selecteren”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Na het dubbelspel was Yannick Noah uiteraard opgetogen in zijn persconferentie. En hoewel hij heel wat vragen moest doorstaan over een potentiële vijfde match, denkt hij dat Jo-Wilfried Tsonga (ATP-15) het al in de vierde match kan afmaken.

Over het verloop van de dubbelwedstrijd was Noah kort: “Het was spannend. Je weet vooraf dat zo’n dubbelspel op enkele punten beslist wordt. Ik denk dat het spel bij 5-4 in de derde set allesbepalend is geweest. Dat was de belangrijkste game van de match. Toen we die pakte, is de match definitief gekanteld.”

Hij onderschatte ook de rol van het publiek daarin niet: “Het was vandaag een geweldige sfeer. De Franse supporters hebben echt alles gegeven. Ik denk dat dat komt omdat ze wisten dat dit een uiterst belangrijk punt was. Ook de mediacampagne, waarbij alle media schreven dat de Franse supporters het niet konden halen van de Belgen, heeft daar ongetwijfeld bij geholpen. Maar met zoveel lawaai spelen, dat is uniek. Het kan niet veel beter zijn. Bij een match die op enkele punten beslist wordt, is die steun echt wel belangrijk.”

Noah kwam ook nog terug op de beslissing om niet Nicolas Mahut (ATP D-6) maar wel Richard Gasquet (GR) te selecteren. Noah kreeg heel wat kritiek te verduren voor die keuze, maar waarom had hij die beslissing genomen? “Het was een moeilijke beslissing, zeker omdat veel anderen een andere visie hadden, zelfs mensen binnen de groep. Dan is het moeilijk. Het is dan veel makkelijker om de politiek correcte keuze te maken, maar soms moet je ook risico’s nemen. Pierre-Hugues Herbert (ATP D-13) was eerst een twijfelgeval, aangezien hij geblesseerd was. Maar hij heeft dan plots extreem goed gereageerd op de behandeling, en stond dan heel goed te spelen op training. Ook Gasquet stond goed te trainen en ik had een visioen dat ik hem moest kiezen in plaats van Mahut. Technisch gezien is Gasquet ook perfect complementair aan Herbert. Ik wou ook niet dat ik naast de twee enkelspelers enkel nog twee spelers hadden die gespecialiseerd zijn in het dubbel, vandaar mijn keuze voor Gasquet. Eigenlijk praat je op moment zoals deze niet eens over dingen als techniek of zelfs tactiek. Het gaat over omgaan met de zenuwen, met de situatie en om geconcentreerd spelen. Maar laat ons zeggen dat het voor mij persoonlijk maar goed is dat we deze match gewonnen hebben.”

Zoals altijd wil Noah echter nog niet in zijn plannen laten kijken voor de beslissende dag op zondag: “Ik ben nooit goed geweest met alle regels rond de Davis Cup, maar volgens mij heb ik tot een uur voor de wedstrijd om te beslissen wie een vijfde match gaat spelen, dus ik zal mijn beslissing dan wel nemen.” Op de reactie dat hij die definitieve beslissing zelfs pas een kwartier op voorhand moet nemen, reageerde Noah laconiek: “Goh, dat geeft me nog wat meer tijd om die keuze te maken. Ik heb tijd. Maar trouwens, niemand zegt dat die vijfde match er komt. Jo (Jo-Wilfried Tsonga, red.) speelt goed. Dat gaat morgen een mooie match worden. Hij is er klaar voor, hij is heel geconcentreerd. Hij denkt gewoon dat hij die match gaat winnen.”

Rob van Roy

Rob van Roy

MEER NIEUWS