Home » Geen categorie » Ook scheidsrechters blijken niet zuiver op de graat

Ook scheidsrechters blijken niet zuiver op de graat

Ook scheidsrechters blijken niet zuiver op de graat

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Na de spelers half januari, worden nu ook enkele scheidsrechters genoemd in het matchfixing-verhaal. Dat meldt de Britse krant, The Guardian.

In januari dit jaar werd de start van de Australian Open overschaduwd door het publiek maken van een groot schandaal in het hedendaagse tennis. De Britse omroep, BBC en Buzzfeed gaven te kennen dat maar liefst zestien spelers uit de top 50 zich de afgelopen jaren schuldig zouden hebben gemaakt aan matchfixing, het doelbewust vervalsen van wedstrijden.

The Guardian onthult nu dat ook zes internationale scheidsrechters beticht worden van twijfelachtige praktijken. Vier van hen zouden de uitslagen van bepaalde matchen anders hebben doorgegeven dan ze in werkelijkheid waren. Op die manier werden konden gokkers bevoordeeld worden. Twee umpires werden al levenslang geschorst, de vier anderen hangt dezelfde sanctie boven het hoofd.

De scheidsrechters zouden afkomstig zijn uit Turkije, Kazachstan en Oekraïne. De vier verdachten die nog niet weten welk lot hen beschoren is, zouden zogenaamde live scores met vertraging hebben doorgegeven. Zo kregen gokkers nog de kans in te zetten terwijl ze al wisten hoe het punt zou aflopen. Sommige scheidsrechters zouden rechtstreeks in verbinding met de gokkers gestaan hebben.

Wat nog het meest frappante is aan deze zaak, is het feit dat de Internationale Tennis Federatie (ITF) deze nieuwe gegevens kennelijk in de doofpot wou stoppen. Er zijn drie zaken bekend van scheidsrechters die hun boekje te buiten gingen, van communiceren over het manipuleren van de scores via Facebook tot zelf geld inzetten op bepaalde tenniswedstrijden. Dit nieuws zou natuurlijk serieus inhakken op de integriteit van de tennissport. De keuze van de ITF om deze informatie aanvankelijk niet de wijde wereld in te sturen, lijkt dus aannemelijk maar geenszins goed te praten.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws