Home » Nieuws » Osaka geeft forfait voor halve finale Cincinnati: “Als zwarte vrouw wil ik duidelijk maken dat er belangrijkere zaken zijn”

Osaka geeft forfait voor halve finale Cincinnati: “Als zwarte vrouw wil ik duidelijk maken dat er belangrijkere zaken zijn”

Osaka geeft forfait voor halve finale Cincinnati: “Als zwarte vrouw wil ik duidelijk maken dat er belangrijkere zaken zijn”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Naomi Osaka (WTA-10) weigert haar halve finale te spelen op het WTA-toernooi van Cincinnati (Verenigde Staten, Premier). Elise Mertens (WTA-22) krijgt de finale op die manier cadeau.

Opvallend staking verschijnsel in de Verenigde Staten: verschillende atleten in het basketbal en baseball weigeren nog in actie te komen uit protest tegen racisme en onrechtvaardigheid. Osaka is de eerste tennisster die dat voorbeeld volgt en wil haar halve finale niet spelen op het toernooi van Cincinnati.

“Ik ben een atleet, maar bovenal ben ik een zwarte vrouw”, opent Osaka haar statement op sociale media. “Als zwarte vrouw vind ik dat er veel belangrijkere zaken zijn die de aandacht vereisen, belangrijker dan mij te zien tennissen.”

“Ik verwacht niet dat er iets drastisch zal veranderen als ik niet speel, maar als ik in een grotendeels witte sport het debat in gang kan steken, beschouw ik dat al als een stap in de goede richting.”

Genocide

Osaka deelt daarna een sneer uit naar de (Amerikaanse) politie en noemt hun werk een “genocide van zwarten”. “Dat maakt mij ziek en ik ben het moe om deze conversatie telkens opnieuw te moeten voeren. Wanneer komt hier een einde aan?”

Mertens naar finale

Door het forfait van Osaka krijgt Mertens een vrijgeleide naar de finale. Daarin neemt ze het op tegen de winnares uit het halve finale-duel tussen Johanna Konta (WTA-15) en Victoria Azarenka (WTA-59).

UPDATE 27 AUGUSTUS 2020 – 07u30

Als reactie op het statement van Osaka besliste de organisatie van Cincinnati om op donderdag geen enkele wedstrijd te laten doorgaan.

“Tennis neemt een standpunt in tegen ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid”, klinkt het in een gemeenschappelijke mededeling van de Amerikaanse tennisfederatie USTA, de ATP en WTA. “We hebben besloten dit moment aan te wenden om ons toernooi te pauzeren. De wedstrijden zullen hervatten op vrijdag.”

Onduidelijk

Het is nu vooralsnog onduidelijk of Osaka haar halve finale op vrijdag zal (willen) afwerken.

Osaka heeft een Japanse moeder, haar vader komt uit Haïti. Ze groeide voornamelijk op in Zuid-Florida en is erg sociaal begaan. Na de dood van de Afro-Amerikaanse man George Floyd was zij één van de eerste tennissters die op sociale media haar stem liet horen.

UPDATE 27 AUGUSTUS 2020 – 11u

Osaka zal op vrijdag wel degelijk haar halve finale tegen Mertens afwerken. Aanvankelijk wou ze forfait geven, maar de WTA besloot na een gesprek met de Japanse een statement te maken en een dag pauze voor het toernooi in te lassen. Dat liet de entourage van Osaka aan Tennisplaza weten.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws