Home » Geen categorie » Pennetta wint US Open en hangt racket aan de haak

Pennetta wint US Open en hangt racket aan de haak

Pennetta wint US Open en hangt racket aan de haak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Het echte onweer liet gelukkig nog even op zich wachten, toch regende vanavond primeurs op de US Open. In de eerste Italiaanse grand slam-finale ooit stonden Flavia Pennetta (WTA-26) en Roberta Vinci (WTA-43) tegenover elkaar. Pennetta won gemakkelijk én had verrassend nieuws toen ze de trofee in handen kreeg.

De voorspelbaarheid die het mannentennis in de eindfase van de US Open met zich meebracht, was bij de dames ver te zoeken. In de meest onverwachte finale uit de geschiedenis van het toernooi namen twee Italiaanse speelsters het tegen elkaar op. De 33-jarige Pennetta en één jaar jongere Vinci zorgden er meteen voor een twijfelachtige primeur. De twee dames speelden bij deze de oudste grand slam-vrouwenfinale sinds de invoering van het proftennis in 1968.

Verder is het de eerste keer dat er twee speelsters van buiten de top twintig de finale spelen op Flushing Meadows. Pennetta en Vinci liggen er niet wakker van, de twee zijn jeugdvriendinnen en wonnen samen het dubbelspel bij de junioren op Roland Garros in 1999. Pennetta dacht een tijdje aan stoppen, maar lijkt maar wat blij dat ze dat idee veilig opgeborgen heeft. Vinci loopt op een wolk na haar stunt tegen Serena Williams (WTA-1). De twee hebben er duidelijk zin in.

Nerveuze start

Vinci begint met serveren en scoort meteen een blanco opslagspel. Pennetta lijkt toch onderhevig aan wat spanning. Op haar eigen service brengt ze de bordjes echter onmiddellijk weer in evenwicht. Vinci toont onder meer met haar kenmerkende backhandslice dat ze haar vel duur zal verkopen. Ze bestookt Pennetta van op de baseline en maakt nauwelijks fouten. Na een zenuwachtige start zijn de dames aan elkaar gewaagd. Pennetta krijgt als eerste enkele breakkansen en loopt 4-2 uit.

De twee strijden met verbeten blik in de ogen verder. Vinci maakt gelijk en komt zelfs 5-4 voor. Een tie break zal uiteindelijk de eerste set gaan beslissen. Pennetta komt al gauw op voorsprong en met een knappe service naar buiten haalt ze de eerste set binnen, 7-6(4). In set 2 lijkt de veer gebroken bij Vinci. Van haar oerdegelijke spel blijft niets meer over en machteloos moet ze toekijken hoe Pennetta 4-0 voor komt te staan.

Net niet

Voor Vinci wordt het een wedstrijd van gemiste kansen. Het Amerikaanse publiek kiest spontaan maar resoluut haar kant, in de hoop flarden van het prachtige tennis dat ze in haar halve finale tegen Serena Williams speelde, op te vangen. Ook bij twijfelachtige calls steunen de toeschouwers vinnige Vinci. Stoelscheidsrechter Marija Cicak creëert een sprankeltje hoop wanneer ze een bal die de uiterste millimeter van de achterlijn streelt in geeft. Zowel Vinci als Pennetta blijven intussen constant omhoog kijken naar de dreigende wolken. Volgens de voorspellingen zou het over exact vijf minuten beginnen regenen.

Bij een 5-2 stand in het voordeel van Pennetta, serveert Vinci om in de wedstrijd te blijven. Het Italiaanse vuur blijkt, aan één kant van het net althans, echter volledig geblust. De laatste punten doen de spannende eerste set oneer aan. Een prachtige backhand-winner en enkele directe fouten van Vinci, leveren Pennetta drie matchballen op. De eerste is meteen de goeie, met een forehand buiten het bereik van Vinci kroont Pennetta zich tot de vierde Italiaanse grand slam-kampioene uit de geschiedenis.

Over and out

Na een innige omhelzing met Vinci en een staande ovatie van de 22 000 toeschouwers, klautert Pennetta naar haar box. Een kus van vriendje Fabio Fognini (ATP-32), die de American Dream van Rafael Nadal (ATP-8) aan diggelen gooide,  doet de Italiaanse ontdooien. Dat het wederzijdse respect tussen beide speelsters enorm is, getuige hun speeches tijdens de prijsuitreiking. Amper enkele minuten nadat Pennetta haar trofee in handen kreeg, vraagt ze het woord om nog een klein ‘dingetje’ te zeggen. Bij deze kondigt ze haar afscheid van het professionele tennis aan. Vinci reageert lachend: “En dat zeg je nu?”

Pennetta had nooit gedacht dit nog te bereiken en vindt het dan ook het uitgelezen moment om in schoonheid te stoppen. Het publiek en de aanwezige prominenten reageren verbaasd, maar begrijpen en respecteren haar beslissing. Met deze overwinning bereikt Pennetta trouwens haar hoogste ranking ooit, ze stijgt van de 26e naar de 8e stek. Bovendien krijgt ze met de 3,3 miljoen dollar prijzengeld die ze opstrijkt een mooi afscheidscadeau.

 

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws