Home » Expert » Recensie: ‘Kim Clijsters’

Recensie: ‘Kim Clijsters’

Recensie: ‘Kim Clijsters’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op 12 december 2012 toonde Kim Clijsters zich een laatste keer voor een groot publiek. In het Antwerpse Sportpaleis ontroerde ze nog één keer de massaal opgekomen supporters die haar nog een laatste staande ovatie wilden brengen. Voor die supporters (en voor iedereen die Clijsters in haar tennisloopbaan een warm hart toedroeg) is er nu het ultieme carrièreoverzicht in boekvorm: ‘Kim Clijsters’.

Een piepjonge Kim Clijsters, al helemaal in de ban van tennis - © IMAGELLAN
Een piepjonge Kim Clijsters, al helemaal in de ban van tennis – © IMAGELLAN

Kim Clijsters speelde in vijftien seizoenen een indrukwekkend palmares bij elkaar: 41 enkeltitels waaronder vier grandslamzeges. Op sportief vlak behoorde ze jarenlang tot de top van het vrouwentennis, maar ook naast de baan was Clijsters altijd een veelbesproken figuur. Iedereen prees haar bescheidenheid, spontaniteit en jovialiteit. Zowel naar haar familie en vrienden, als naar haar fans én collega’s (a.k.a. concurrenten) toe.

Een officieel carrièreoverzicht in boekvorm kon dus niet uitblijven. En dit heeft de Clijstersclan bijzonder origineel aangepakt. De Limburgse koos zelf haar dertig meest memorabele carrièremomenten uit en liet deze beschrijven door gewezen proftennisser Filip Dewulf. Bij elk moment geeft Clijsters ook zelf commentaar en de 240 pagina’s die het boek telt, zijn rijkelijk geïllustreerd met mooie, soms nooit eerder gepubliceerde foto’s. Ex-collega’s en/of proftennissers op rust als Roger Federer, Andy Murray, Mats Wilander, Andy Roddick, John McEnroe, Serena Williams, Maria Sharapova, Steffi Graf, Victoria Azarenka, Martina Navratilova e.a. betuigen in het boek hun eer aan de sympathieke kampioene. Aan de hand van een interview met haar favoriete journalist, de Nederlander Wilfried de Jong, sluit Clijsters op het einde van het boek haar sportcarrière definitief af.

Van haar eerste Belgische titel (Clijsters werd in 1998 op haar vijftiende de jongste Belgische kampioene ooit), over haar eerste grandslamfinale op Roland Garros (die ze in 2001 met 12-10 in de derde set verloor van de Amerikaanse Jennifer Capriati), tot haar afscheidstournee in 2012. Alle grote momenten komen aan bod. En Clijsters gaat geen confrontatie uit de weg. “Die laatste avond met papa was overweldigend, met mijn zus die zijn rechterhand vasthield en ik zijn linkerhand. Tot we beseften: het is gedaan”, vertelt de Limburgse open over haar vader Lei.

‘Kim Clijsters’ is hèt carrièreoverzicht dat bij iedere Clijstersfan (en fan van het (Belgische) tennis tout court) op de boekenplank hoort te staan, zoveel is zeker.

‘Kim Clijsters’ luxe-editie

Eén van de tien unieke flesjes bij de luxe-editie - © IMAGELLAN
Eén van de tien unieke flesjes bij de luxe-editie – © IMAGELLAN

Naast de gewone uitgave van ‘Kim Clijsters’ (NL/FR/EN) bestaat er ook een geautoriseerde, exclusieve en beperkte uitgave van het boek in boxvorm, waarvan er slechts 250 Nederlandse en 150 Engelse exemplaren gedrukt werden.

Elke box werd genummerd en gesigneerd door Clijsters en bevat tien unieke flesjes met gecertificeerde souvenirs van op de plaatsen waar de Limburgse tennisgeschiedenis heeft geschreven: aarde van haar allereerste tennisterrein in Bree, gras van Wimbledon, hardcourt van de Australian Open, gravel van Roland Garros, een synthetische diamant (Diamond Games Antwerpen), een stukje van het shirt waarmee ze haar allerlaatste wedstrijd op de US Open heeft gespeeld in 2012, snaren van één van haar rackets, gesigneerde stukjes tennisbal, fragmenten van haar bladgouden trofee op de Diamond Games Antwerpen in 2004…

Interessant om weten is ook dat het boek gebonden is in een echte hardcourt band en er geen herdrukken van zullen gemaakt worden. Het gaat m.a.w. om een écht verzamelobject. Surf snel naar de website van Uitgeverij Kannibaal voor meer informatie over deze absolute must-have.

Win! Win! Win!

Surf snel hier naartoe om kans te maken op een exemplaar van ‘Kim Clijsters’. Tennisplaza België geeft er twee weg!

[notice]’Kim Clijsters’ van Filip Dewulf en Wilfried de Jong
Uitgeverij Kannibaal
240 blz.
Prijs: € 39,50
Nu verkrijgbaar

‘Kim Clijsters’ luxe-editie van Filip Dewulf en Wilfried de Jong
Uitgeverij Kannibaal
192 blz.
Prijs: € 995
Nu verkrijgbaar
[/notice]

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws