Home » Grand Slam » Roland Garros » #RG16 Preview dag 14: Williams of Muguruza?

#RG16 Preview dag 14: Williams of Muguruza?

#RG16 Preview dag 14: Williams of Muguruza?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De tweede zaterdag van Roland Garros is traditioneel de eerste finaledag. Bij de vrouwen wordt namelijk de kampioen gekroond terwijl de mannen nog een dagje moeten wachten. In Parijs luidt er dus maar één vraag: wordt het voor de vierde keer Serena Williams (WTA-1) of voor de allereerste keer Garbiñe Muguruza (WTA-4)?

Matches of the day

Op dag 14 van Roland Garros 2016 staan er meerdere finales op het programma. Zo komen we te weten wie de dubbeltitel bij de mannen op zak mag steken en kent ook het rolstoeltoernooi al zijn ontknoping. Toch is er één match die er torenhoog bovenuit steekt, en dat is natuurlijk de vrouwenfinale.

Hoewel het er lange tijd naar uitzag dat er een verrassende finale in de maak was na het uitvallen van het ene na het andere reekshoofd, krijgt deze finale van Roland Garros toch een topaffiche tussen de nummers één en vier van de wereld. Natuurlijk is het La Williams die als grote favoriete start, en dus wordt het uitkijken naar wat Muguruza haar in de weg kan leggen op weg naar een vierde titel.

Muguruza is echter niet aan haar proefstuk toe. Vorig jaar speelde ze al de finale op Wimbledon – tegen, jawel, Williams – en dus heeft ze nu een goed idee wat ze kan verwachten. In vier ontmoetingen kon de Spaanse echter nog maar één keer winnen, maar die overwinning is wel betekenisvol. Muguruza wist in 2014 namelijk Williams verrassend te kloppen op de gemalen baksteen van Parijs. Met 6-2 en 6-2 was ze toen te sterk. Het was ook meteen de enige onderlinge ontmoeting op gravel.

Garbiñe Muguruza - © Flickr
Garbiñe Muguruza – © Flickr

Anderzijds wordt het afwachten hoe Williams met de druk omgaat. In de twee vorige Grand Slams was het namelijk net die druk die haar kopje onder deed gaan. Op de US Open verstijfde ze op drie sets van een nieuwe Grand Slam en brokkelde haar indrukwekkende verschijning plots helemaal af. De extra lange pauze die daarna volgde was een duidelijk teken van hoe pijnlijk die nederlaag voor Williams was. Op de Australian Open eerder dit jaar zou ze het allemaal gaan rechtzetten. Een indrukwekkende Williams vloog naar de finale en zou daar terug aan gaan knopen met de zege. Maar opnieuw bleek Williams ook maar een mens te zijn, en opnieuw ging ze ten onder aan de druk. Ze verloor de finale en moest mentaal alweer opgeknapt worden.

En dus kan een nieuwe nederlaag in een grandslamfinale de Amerikaanse wel eens fataal worden. Mocht ze ook op zaterdag ten onder gaan aan de druk, dan is de alleenheerschappij van Williams definitief voorbij. Op die manier staat op zaterdag niet enkel de titel op Roland Garros op het spel, maar ook het koninkrijk van Williams, of in andere woorden, het uitzicht van het huidige vrouwentennis.

Afspraak op zaterdag om 15 uur op Court Philippe-Cartrier.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws