Home » Grand Slam » Roland Garros » #RG16 Round-up dag 13: Doek valt over Parijs na glansprestatie Djokovic

#RG16 Round-up dag 13: Doek valt over Parijs na glansprestatie Djokovic

#RG16 Round-up dag 13: Doek valt over Parijs na glansprestatie Djokovic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Het is zover: de laatste ballen zijn geslagen, de laatste punten gewonnen, de laatste winnaars gekroond en de laatste game, set and match is omgeroepen. Uiteindelijk bleek het opnieuw Novak Djokovic (ATP-1) te zijn die een afspraak had met de geschiedenis, en voor de zoveelste keer liet hij Andy Murray (ATP-2) beteuterd achter.

Eerder op zondag werden Françaises Caroline Garcia (WTA D-8) en Kristina Mladenovic (WTA D-11) voor een uitzinnig Frans publiek gekroond als nieuwe kampioenen in het dubbelspel. Bij de juniors waren het de Zwitserse Rebeka Massarova (ITF-20) en de Fransman Geoffrey Blancaneaux (ITF-39) die de trofee mee naar huis mochten nemen. Maar uiteindelijk was dat allemaal het voorspel voor de topaffiche tussen de nummers één en twee van de wereld. Djokovic vs. Murray nummer zoveel.

Voor de start van de finale waren er twijfels bij beide spelers. Djokovic had doorheen het toernooi niet bepaald zijn klasse laten zien en leek vooral geluk te hebben dat hij geen sterkere tegenstanders tegen gekomen was op weg naar de finale. Murray kwam dan weer in de eerste ronde op twee punten van de uitschakeling te staan, en ook in de tweede ronde had hij vijf sets nodig om door te stoten. Uiteindelijk leek hij naar het einde van het toernooi zijn niveau gevoelig op te krikken, maar de verspilde energie zou waarschijnlijk zijn weerslag krijgen.

Tien minuten na de start van de partij kregen alle twijfelaars echter meteen lik op stuk. Een degelijke Djokovic kwam meteen op een break voorsprong om daarna een sublieme Murray naar een onoverbrugbare voorsprong te zien racen: 3-6. Vanaf de tweede set vervaagde die sublimiteit van Murray echter en dat gaf Djokovic de mogelijkheid om de rollen om te keren. Hij begon druk te leggen en waar Murray eerst dicteerde, was het nu Djokovic die dicteerde. Anderhalf uur later stond het dan ook 6-1, 6-2 en 5-2 in sets twee, drie en vier.

Dat was het teken dat Murray nodig had om terug bevrijd te gaan spelen terwijl Djokovic net last kreeg van de zenuwen. De Schot brak en hield daarna zijn opslag om terug te komen tot 5-4. Nadat Djoko daarna een 40-15 – en dus twee matchpunten – op een knullige manier (onder andere een dubbele fout) liet liggen, leek de wedstrijd toch terug helemaal open. Zo ver kwam het echter niet. Djokovic pakte twee punten op rij en kon zijn eerste Roland Garros-titel gaan vieren. Op die manier wordt Djokovic meteen lid van het select clubje dat elk van de vier Grand Slams minstens één keer op zijn palmares heeft staan. Voor eeuwige tweede Murray zit er niets anders op dan het goede van zijn avontuur in Parijs mee te nemen en voor een nieuwe kans te gaan op het heilige gras in Wimbledon.

Met deze overwinning schrijft Djokovic dus een nieuwe pagina in de tennisgeschiedenis en komt een turbulente Roland Garros ook aan zijn eind. Geruststellend is het echter te weten dat er volgend jaar evenveel gemalen baksteen aan de Eifeltoren zal liggen te wachten op minstens evenveel tennisplezier. Au revoir, Paris!

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws