Home » Grand Slam » Roland Garros » #RG16 Round-Up dag 14: Machtige Muguruza wint eerste Roland Garros

#RG16 Round-Up dag 14: Machtige Muguruza wint eerste Roland Garros

#RG16 Round-Up dag 14: Machtige Muguruza wint eerste Roland Garros

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gewoontegetrouw bijten de dames op Roland Garros de spits af. Zij spelen hun finale steeds op zaterdag, de mannen daarentegen mogen hun gloriemoment zondag pas beleven. Op het strijdtoneel vandaag: Serena Williams (WTA-1) en Garbiñe Muguruza (WTA-4). 

Matches of the day

Dé wedstrijd van de dag was uiteraard de finale bij de dames. Zoals wel vaker gebeurt in Parijs, vielen de reekshoofden dit jaar ook weer als vliegen. Victoria Azarenka (WTA-5), Angelique Kerber (WTA-3), Jelena Jankovic (WTA-26) overleefden zelfs de eerste ronde niet. Voor Ana Ivanovic (WTA-16), Petra Kvitova (WTA-12) en Lucie Safarova (WTA-13) betekende de derde ronde het eindstation. Simona Halep (WTA-6) en Agnieszka Radwanska (WTA-2) tot slot struikelden verrassend in de achtste finales.

Uiteindelijk haalden toch twee toppers de eindmeet: Serena Williams, de all time favourite en Garbiñe Muguruza. Vorig jaar keken de twee elkaar nog in de ogen in de finale van Wimbledon. Met tweemaal 6-4 was het toen Wiliams die aan het langste eind trok. Na afloop van de wedstrijd gaf de Amerikaanse Muguruza een troostende knuffel met de woorden “Jij zal nog wel een Grand Slam winnen”. Williams had allicht niet verwacht dat dit zo snel én dan nog tegen haar zou gebeuren.

Williams, ondanks het aangename weer bijgelovig in lange broek, opent de wedstrijd en schrijft meteen het eerste spelletje op haar naam, 1-0. Muguruza maakt dankzij heel wat foutjes van Williams snel gelijk, 1-1. Bij 2-2 gaat de Spaanse schone door de opslag van de oudste Williams-zus en komt zo op voorsprong. De Amerikaanse realiseert echter een rebreak en brengt zo de bordjes weer in evenwicht, 4-4.

Tot 5-5 blijven de dames aan elkaar gewaagd. Muguruza weet nogmaals de opslag van Williams te bemachtigen, houdt vervolgens stand op de eigen service en pakt de eerste set met een backhand winner, 7-5. In de tweede set neemt Muguruza een vliegende start. Williams begint met serveren, maar moet meteen haar opslagspel inleveren. Ook de Spaanse kan haar service echter niet behouden, 1-1.

Een zoveelste fout van Williams en knap tennis van Muguruza brengt de 22-jarige van Venezolaanse afkomst op een 3-1 voorsprong. Het zevende spel, dat vaak als erg cruciaal beschouwd wordt, gaat met een ace naar Willams, 3-4. Bij 5-3 krijgt Muguruza, op de opslag van de Amerikaanse nota bene, maar liefst 4 wedstrijdpunten. De ervaring van Williams zorgt voor een uitstel van executie.

Het tiende game geeft Muguruza de kans de match uit te serveren. Al snel komt ze 40-0 voor, Williams lijkt de strijd te hebben opgegeven. Getuige daarvan is ook de uiteindelijke matchbal. Williams komt in het terrein, waarop Muguruza de bal met backhand over het hoofd van haar tegenstandster speelt. De Amerikaanse spurt nog achteruit maar lijkt dan te verwachten dat de bal uit zal gaan en slaat niet meer terug. Hij valt echter in en beslist zo op een ietwat vreemde manier de wedstrijd. Zowel Muguruza als Williams staan erbij en kijken ernaar.

Met haar overwinning behaalt Muguruza naast een eerste Grand Slam-titel nog enkele eervolle vermeldingen. Zo zorgt ze ervoor dat Serena Williams haar droom om het record van Steffi Graf te evenaren nog even moet opbergen. Graf won immers 22 Grand Slam-toernooien, Williams blijft momenteel steken op 21. Verder is de 22-jarige Spaanse de jongste speelster die voor de eerste keer een Grand Slam wint, sinds Victoria Azarenka op de Australian Open in 2012. Na Flavia Pennetta (WTA-10) in New York en Angelique Kerber in Melbourne, is ze de derde first-time winner in evenveel Grand Slam-finales.

Haar favoriete foto:

Al lijkt de Spaanse toch niet ongeschonden uit de strijd te zijn gekomen…

En voor de liefhebbers:

Ook in het dubbelspel bij de mannen, was het Spanje boven op het Franse gravel. In de finale stonden de vijftiende reekshoofden Feliciano (ATP-D 32) en Marc Lopez (ATP-D 40) tegenover Bob (ATP-D 7) en Mike Bryan (ATP-D 8). De Spaanse tandem wint de eerste set met 6-4, de Bryan-broers de tweede met 7-6(8). De beslissende derde manche gaat met 6-3 naar Lopez/Lopez.

In het rolstoeltennis tenslotte trokken de Argentijnse Gustavo Fernandez en de Nederlandse Marjolein Buis aan het langste eind.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws