Home » Grand Slam » Roland Garros » #RG16 round-up dag 3: Belgische mannen heersen, Stepanek stunt net niet

#RG16 round-up dag 3: Belgische mannen heersen, Stepanek stunt net niet

#RG16 round-up dag 3: Belgische mannen heersen, Stepanek stunt net niet

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Eindelijk een normale dag op het Parijse gravel van Roland Garros. Na de regenachtige start van de voorbije twee dagen, lijken de Open Franse Kampioenschappen op hun pootjes te vallen. Maar liefst drie Belgen kwamen in actie. Naast Kirsten Flipkens (WTA-61), Steve Darcis (ATP-161) en David Goffin (ATP-13), traden bovendien ook Andy Murray (ATP-2), Angelique Kerber (WTA-3) en topfavorieten Novak Djokovic (ATP-1), Rafael Nadal (ATP-5) en Serena Williams (WTA-1) aan. 

De Belgen

Kirsten Flipkens mocht het Belgische ijs breken vandaag. Zij nam het in de eerste ronde op tegen de Française Alizé Cornet (WTA-50), een thuisspeelster die op de volledige steun van het publiek kan rekenen. Al leek ze die vandaag niet eens nodig te hebben. Flipkens maakte de ene unforced error na de andere zodat Cornet zelfs geen tennis van de bovenste plank hoefde te spelen. Na nauwelijks een uur spelen stond de vernietigende eindstand op het bord. Met 6-1 en 6-0 stuurde de Française Flipkens huiswaarts.

Vervolgens was het de beurt aan Steve Darcis. Op court 16 keek hij in de ogen van Marsel Ilhan (ATP-198) uit Turkije. De twee speelden op het ATP-circuit nooit eerder tegen elkaar en in de eerste twee sets kregen we dan ook een spannende strijd te zien, waarin de 32-jarige Luikenaar steeds het laken naar zich toe wist te trekken. De laatste manche leek niet meer dan een bijkomstigheid, Darcis speelt zijn tegenstander van het kastje naar de muur en plaatst zich met 6-0 voor een droomduel in de tweede ronde. Daarin mag hij het opnemen tegen niemand minder dan topfavoriet Novak Djokovic.

David Goffin - © Christopher Levy (flickr)
David Goffin – © Christopher Levy (flickr)

Als laatste Belg mocht David Goffin het rode gravel betreden. Hij kruiste de degens met thuisspeler Gregoire Barrere (ATP-242). Goffin kende echter geen genade met de Fransman, al in de eerste set ging hij tweemaal door de opslag van Barrere. Het publiek dat doorgaans resoluut voor Goffin kiest, leek dit keer begrijpelijk verdeeld. De Franse aanmoedigingen mochten niet baten, na 59 minuten spelen stond Goffin met 2 sets tegen 0 voor. In de derde set realiseerde de Fransman meteen een break, deed Goffin letterlijk in het zand bijten en kwam zo op een 2-0 voorsprong. Onze landgenoot liet zich echter niet van zijn stuk brengen en won de wedstrijd uiteindelijk met 6-3, 6-3 en 6-4.

Matches of the day

Elina Svitolina (WTA-20), achttiende reekshoofd én vooral onder de hoede van Justine Henin mocht eindelijk de baan op. Zij kende weinig moeilijkheden met Sorana Cirstea (WTA-97). In twee korte sets (6-1 en 6-3) plaatste Svitolina zich voor de tweede ronde. Daarin neemt ze het op tegen de Amerikaanse Taylor Townsend (WTA-172).

Andy Murray - © Christopher Levy (flickr)
Andy Murray – © Christopher Levy (flickr)

Andy Murray, op gravel nog steeds wat in de schaduw van Djokovic en Nadal, had nog een partij af te werken. Bij een 4-6, 4-6, 6-0 en 4-2 stand werd zijn wedstrijd tegen Radek Stepanek (ATP-128) gisteren stilgelegd. Of de invallende duisternis een geschenk uit de hemel was, viel voor beide spelers af te wachten. Murray won de vierde set met 6-3 en sleepte zo een vijfde manche uit de brand. Stepanek toonde hierin dat hij duidelijk nog niet afgeschreven is, met zijn flexibele lichaam en een stevige dosis lef kwam de Tsjech bij 5-4 op vier punten van de overwinning. Murray hield echter vast aan zijn diepe getimmer vanop de baseline en slaagde erin de wedstrijd met 7-5 naar zich toe te halen.

Een thriller van formaat werd het ook op het Court Philippe-Chatrier, waar Angelique Kerber de Nederlandse Kiki Bertens (WTA-58) ontmoette. In theorie niet meer dan een gezondheidswandelingetje voor Kerber, ware het niet dat de Duitse wat op de sukkel lijkt de laatste tijd. Bertens daarentegen stond complexloos te tennissen en won de eerste set gemakkelijk met 6-2. Kerber, het derde reekshoofd in Parijs, kwam meer op dreef in de tweede set en schreef deze met 6-3 op haar naam. De derde en laatste set leek er echter te veel aan voor Kerber. Met 6-3 trok Bertens wederom aan het langste eind en kegelde de Duitse zo uit het toernooi.

Eerste reekshoofden Novak Djokovic en Serena Williams verspeelden niet al te veel energie. De Serviër maakte brandhout van zijn Taiwanese tegenstander Yen-Hsun Lu (ATP-95). Met 6-4 en tweemaal 6-1 verzekerde Djokovic zich van een tweede ronde tegen Steve Darcis. Williams gunde de Slovaakse Magdalena Rybarikova (WTA-77) amper twee spelletjes. Ook zus Venus gaat door naar de tweede ronde, zij had twee tie breaks nodig tegen Anett Kontaveit (WTA-82) uit Estland.

Ook Rafael Nadal stoot op een drafje door naar de volgende ronde. Hij versloeg de Australiër Sam Groth (ATP-100) met drie keer 6-1. Minder goed verging het verdoken favoriete Victoria Azarenka (WTA-5). Tegen de Italiaanse Karin Knapp (WTA-118) wierp ze bij een 0-4 achterstand in de derde set, de handdoek in de ring.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws