Home » Grand Slam » Roland Garros » #RG16 Round-up dag 5: Goffin en Darcis zorgen voor topprestaties, reekshoofden houden stand

#RG16 Round-up dag 5: Goffin en Darcis zorgen voor topprestaties, reekshoofden houden stand

#RG16 Round-up dag 5: Goffin en Darcis zorgen voor topprestaties, reekshoofden houden stand

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Dag vijf van Roland Garros 2016 is achter de rug. Zoals altijd was er weer heel wat te beleven onder de Eiffeltoren: Goffin en Darcis zorgen voor topprestaties, Flipkens spoelt zure nederlaag door, de meeste reekshoofden houden stand en op court 2 waren de toeschouwers getuige van een ware bitch fight.

De Belgen

Dat het een moeilijke opdracht ging worden voor Steve Darcis om de derde ronde te halen, stond al voor de start van het toernooi vast. Zonder noemenswaardige voorbereiding, net terug uit blessure en na het meemaken van een zware, donkere periode op persoonlijk vlak aan een match tegen nummer één Novak Djokovic beginnen, is eigenlijk zelfmoord. Dappere Darcis beet zich echter vast in de Serviër en kreeg vanuit alle hoeken lof toebedeeld. De overwinning zat er uiteindelijk niet in, maar de tocht naar Wimbledon zal in elk geval met opgeheven hoofd ingezet worden.

Steve Darcis - © Philippe Buissin/IMAGELLAN
Steve Darcis – © Philippe Buissin/IMAGELLAN

Ook voor die andere Belg, David Goffin, werd er – alweer – op de loftrompet geblazen. Voor de tweede keer kwam hij uit tegen een speler die op het veld veel betere dingen liet zien dan zijn ranking zou voorspellen. En voor de tweede keer stuurde La Goff die persoon like a pro in drie sets naar huis. Op die manier blijft Goffin lid van een steeds selecter wordend clubje van spelers die nog geen set lieten liggen. Daarenboven was er ook nog Rafael Nadal die wat complimentjes richting de Luikenaar stuurde: dat ‘ie met al zijn kwaliteiten snel nog wat plaatsen zou stijgen op de rankings. Goffin blijft zoals we hem kennen echter heerlijk kalm, want “veel plaats om te stijgen is er niet meer hè.”

Op een van de kleinere velden stond ondertussen Kirsten Flipkens zich opnieuw in het zweet te werken. Na een zure nederlaag in de eerste ronde voelde de Belgische zich allesbehalve goed in haar vel en wou ze al doorspoelen naar het grasseizoen. Dominika Cibulkova hield haar echter nog even tegen: er moest eerst nog gedubbeld worden. Met een 6-2 en 6-3-overwinning is in elk geval een deel van die zure smaak al weg.

Het enige slechte nieuws voor de Belgen kwam van bij de junioren. Terwijl de organisatoren het juniorenevent wat verbannen hebben – er is zelfs geen spoor van te bekennen op de website – blijft het een van de topevents op de juniorenkalender. De verschillende walkovers op de Astrid Bowl zijn dan ook niet helemaal toevallig. Dit jaar slechts één Belg bij de -18-jarigen: Lara Salden (ITF-67). Als achtste reekshoofd trad ze aan in de kwalificaties. Tegen de Italiaanse Federica Bilardo (ITF-85) moest ze met 1-6, 6-2 en 4-6 de duimen leggen – meteen ook de derde achtereenvolgende nederlaag voor het jonge Belgische toptalent. Ook zij zal dus wel uitkijken naar een nieuwe start op gras.

Lara Salden - © Philippe Buissin/IMAGELLAN
Lara Salden – © Philippe Buissin/IMAGELLAN

Matches of the day

Niet enkel de Belgische toppers deden het goed in het hoofdtoernooi, ook internationale sterren lieten zien wat ze waard zijn. Op dag vijf verloor Roland Garros slechts drie reekshoofden, hoewel er nog wel een paar waren die wankelden.

Niet zo voor achtste reekshoofd Timea Bacsinszky. Met Eugenie Bouchard als tegenstandster werd er een moeilijke wedstrijd voorspeld, maar uiteindelijk liet de Zwitserse Bacsinszky haar de wedstrijd nooit ontglippen. Met twee keer 6-4 zette ze koers naar de derde ronde.

Jo-Wilfried Tsonga – de gedoodverfde tegenstander van Goffin in de vierde ronde – werd wel serieus van zijn pad gestoten door oud gediende Marcos Baghdatis. Tsonga deed een Murray’ke en liet zich op een 0-2 achterstand zetten. Maar net als de Brit zette de Fransman daarna alles terug op orde. Zonder die eerste twee sets leek de 6-3, 6-2 en 6-2 in de laatste drie sets bijna een routineoverwinning.

Minder geluk was er voor Bernard Tomic. Tegenwoordig beter bekend als een van de Australische bad boys in plaats van als het grote talent voor de toekomst van enkele jaren geleden, gold hij op Roland Garros toch als twintigste reekshoofd. Het was uitgerekend zo’n ander wonderkind dat hem halt toeriep. De Kroaat Borna Coric liet de eerste set nog wel ontglippen met 3-6, maar ging dan recht op de overwinning af met 6-2, 7-6 (4) en 7-6 (7). Tomic verkeert met Andrea Petkovic (28ste reekshoofd) en Joao Sousa (26ste reekshoofd) echter niet in slecht gezeldschap. Ook zij lieten zich in de tweede ronde verrassen en kunnen hun koffers gaan pakken.

Voor de andere reekshoofden – waaronder Nadal, de Williams-zussen, Ivanovic en zelfs Berdych – waren er echte routineoverwinningen, en dus kunnen zij al bijna beginnen denken aan die loodzware tweede week.

Moment van de dag

Maar wat zou een Grand Slam zijn zonder de nodige drama? De laatste jaren worden we standaard verwend door onze Australische natuurtalenten, maar dat ook anderen voor de nodige opschudding kunnen zorgen, mag na dag 5 wel duidelijk zijn. Als laatste partij op Court 2 stond op donderdag de match tussen Alizé Cornet (je weet wel, de Flipkens-killer) en Tatjana Maria, een van de weinige mama’s op het circuit. Een clash tussen de nummers 50 en 111 van de wereld, of met andere woorden, een wedstrijd waarvoor je normaal niet zou thuisblijven.

Alizé Cornet - © Christopher Levy (flickr)
Alizé Cornet – © Christopher Levy (flickr)

En zoals te verwachten was, zou die match ook niet in het collectieve geheugen gegrift blijven, was het niet voor de derde set. Nu staat Cornet er al niet voor bekend om de sportiefste speelster uit de hoop te zijn, de rede daarvoor werd op donderdag nog eens pijnlijk gedemonstreerd. Cornet kreeg plots last van hele hevige krampen – zo erg zelfs dat ze niet meer op haar eentje naar haar stoeltje gestrompeld kon geraken. De regels in zo’n geval zijn heel duidelijk. Als een speler last heeft van krampen zijn er twee mogelijkheden: of de speler speelt door of hij of zij geeft op. Een medical time-out vragen voor krampen is ten strengste verboden en wordt bestraft. De vernuftige Cornet had daar echter iets op gevonden. Krampen in het ene been? Wel dan vraag ik verzorging voor het andere been. Tijd rekken en als niemand kijkt toch even het ijs op dat andere been leggen. Maria werd er zot van en tot overmaat van ramp kreeg ze ook nog het volledige Franse publiek over zich heen toen ze het aantal dropshots gevoelig de lucht in stuwde.

Ondertussen strompelde Cornet van punt naar punt, maar leek ze zo fris als een haasje tijdens de punten zelf. Uiteindelijk won een op Twitter meermaals voor dood verklaarde Cornet van een ziedende Maria, en was #CrampGate geboren. Maria voelt zich bekocht, en de Twitterenende tenniswereld volgt haar daar in, al zal dat enkel een te kleine pleister op een te prikkende wonde zijn. Om het in de woorden van Maria te zeggen: Dit is niet het einde van het verhaal.


En gelijk heeft ze, want – toeval, oh, toeval – op vrijdag staan de twee in het dubbelspel opnieuw tegenover elkaar. Karma, iemand?

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws