Home » Grand Slam » Roland Garros » #RG17 Round-up dag 12: Finalisten bij vrouwen bekend, oude bekende duikt opnieuw op

#RG17 Round-up dag 12: Finalisten bij vrouwen bekend, oude bekende duikt opnieuw op

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Geen Belgen op dag 12 van Roland Garros, maar dat werd gecompenseerd door twee halve finales op het scherpst van de snee. Verden zijn ook de eerste winnaars al bekend en maakte een oude bekende kort haar rentree op Court Philippe-Chatrier.

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

De Belgen

Belgische vlaggen konden op dag 12 van Roland Garros thuis gelaten worden. Enkel Kim Clijsters zit nog in het toernooi, maar zij genoot op donderdag van een dagje rust.

Kim Clijsters - © Jimmie48 Tennis Photography
Kim Clijsters – © Jimmie48 Tennis Photography

Matches of the Day

Alle ogen waren vanzelfsprekend gericht op de twee halve finales bij de vrouwen. In de ene halve finale waren het de twee topreekshoofden uit die tabelhelft die elkaar bekampte, terwijl slechts heel weinigen geld zouden ingezet hebben op de tweede halve finale. Toch boden ze beide wat er van een halve finale op een Grand Slam verwacht wordt: een stevig potje vechttennis met het mes tussen de tanden.

Eerst was het de beurt aan birthday girls Timea Bacsinszky (WTA-31) en Jelena Ostapenko (WTA-47) om het beste van zichzelf te geven. In de unieke omstandigheden van een halve finale van een Grand Slam speelden Bacsinszky en Ostapenko een stevige wedstrijd waarbij ze elkaar geen duimbreed toegaven. Logischerwijs werd de eerste set dan ook beslecht in de tiebreak. Daarin was het Ostapenko die net een tikkeltje meer kon: 7-6 (4). Het verlies van die eerste set inspireerde Bacsinszky en ze ging nog een niveautje hoger spelen. De Zwitserse had geen genade met de amper 20-jarige Ostapenko en stuurde ze nu het hele veld rond. Met 3-6 kwam Bacsinszky volledig terug in de match. Het was echter Ostapenko die op het einde nog het meest in het vat overhad. Met ook 6-3 wist zij de beslissende derde set naar haar toe te trekken en zo meteen voor het eerst een plaatsje in de finale van een Grand Slam af te dwingen. Ostapenko wordt zo ook meteen de eerste Letse die deze eer te beurt valt.

In de finale neemt Ostapenko het op tegen derde reekshoofd Simona Halep (WTA-4). In haar halve finale rekende zij in drie sets af met tweede reekshoofd Karoline Pliskova (WTA-2). Waar Halep woensdag nog heel snel op achterstand kwam, zat de Roemeense dit keer wel meteen in haar ritme. Met 6-4 vloerde ze Pliskova in de eerste set. In set twee werden de rollen omgekeerd en was het Pliskova die de bovenhand nam: 3-6. Met een finaleplaats in 2014 had Halep echter nog goede herinneringen aan Parijs en ze was dan ook vastbesloten om die ervaring minstens te evenaren. Met stevig tennis duwde ze het gaspedaal nog een tikkeltje meer in; iets wat voldoende bleek om Pliskova het leven zuur te maken. Met 6-3 verzekerde ook Halep haar ticket voor de finale.

Tot slot stond ook de eerste finale van Roland Garros 2017 al op het programma, die van het gemengd dubbelspel. Daarin namen de Canadese Gabriela Dabrowski (WTA D-20) en de Indische Rohan Bopanna (ATP D-22) het in een ware triller op tegen de Duitse Anna-Lena Groenefeld (WTA D-27) en de Colombiaanse Robert Farah (ATP D-33). Nadat de eerste twee sets netjes onder elkaar verdeeld werden (6-2 en 2-6), werd een supertiebreak ingeroepen om het equilibrium te doorbreken. Daarin werd het ondraaglijk spannend, maar waren het uiteindelijk Dabrowski en Bapanna die met 12-10 mochten juichen.

Moment van de dag

Bijna alle aandacht ging natuurlijk naar de halve finales bij de vrouwen, en daar werd natuurlijk ook nog danig over doorgeboomd. Zo werd er zelfs even een opmerkelijke vergelijking gemaakt met het mannentennis:

Natuurlijk waren er ook al de nodige vooruitblikken naar de finale tussen Ostapenko en Halep. Wie wint zullen ze zaterdag onderling moeten uitvechten, maar het lijkt al wel vast te staan wie de grootste supportersclub met zich mee zal brengen. Ostapenko is bij haar medespelers namelijk vaak niet erg geliefd door haar gedrag op de baan (in het verleden). Ook Ysaline Bonaventure (WTA-328) kan daarover meepraten na een aanvaring met de Letse in de kwalificaties van het WTA-toernooi van Rosmalen enkele jaren geleden. Sommige spelers zijn dan ook niet te beroerd om hun voorkeur kenbaar te maken:

Tussen beide halve finales in, was er ook nog wat tijd voor een huldiging van een oude bekende. Ana Ivanovic, die onlangs nog op pensioen ging, werd namelijk in de bloemetjes gezet voor haar carrière, en in het bijzonder haar eindoverwinning op Roland Garros in 2008.

Rob van Roy

Rob van Roy

MEER NIEUWS