Home » Olympische Spelen » #Rio2016: Dag 9 Round-up: Tweede olympische medaille voor emotionele Murray

#Rio2016: Dag 9 Round-up: Tweede olympische medaille voor emotionele Murray

#Rio2016: Dag 9 Round-up: Tweede olympische medaille voor emotionele Murray

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De Olympische Spelen zitten er wat het tennis betreft helemaal op. Op de slotdag konden we genieten van de finale bij de mannen, in het damesdubbel en het dubbel gemengd. 

 Matches of the day

Ekaterina Makarova (WTA D-14) en Elena Vesnina (WTA D-8) mochten het eerst de baan op. In hun strijd om een gouden medaille namen ze het op tegen een gevaarlijk Zwitsers duo, Timea Bacsinszky (WTA D-380) en oldie Martina Hingis (WTA D-1). De eerste set ging gelijk op, hoewel de Russische dames minder goed serveerden dan hun opponentes, wonnen ze meer punten op eigen opslag. Makarova en Vesnina trokken het laken met 6-4 naar zich toe. De tweede set kende een gelijkaardig verloop, beide teams waren erg aan elkaar gewaagd. Opnieuw toonde het Russische stel zich net iets sterker, met nogmaals 6-4 kroonden Makarova en Vesnina zich tot olymische kampioenen.

Hoewel Hingis alom geroemd wordt om haar tennisspel, oogst ze niet bijster veel bijval na een voorval in de halve finale. Hingis smasht voluit op het gezicht van haar tegenstandster aan het net. De Zwitserse verontschuldigt zich, maar neem niet de moeite even polshoogte te gaan nemen bij Andrea Hlavackova (WTA D-11), die zelfs even buiten westen lijkt.

Intussen stonden Lucie Hradecka (WTA D-9) en nog zo’n golden oldie Radek Stepanek (ATP D-31) te knokken voor het brons. Het Tsjechische duo nam een droomstart en gunde hun tegenstanders,  Sania Mirza (WTA D-1) en Rohan Bopanna (ATP D-15) amper één spelletje in de eerste set. In set twee stonden de vierde reekshoofden uit Indië beter te spelen. Ze konden echter niet meer verhinderen dat Hradecka en Stepanek ook de tweede set op zak staken, 7-5. 

Vervolgens keken Rafael Nadal (ATP-5) en Kei Nishikori (ATP-7) elkaar in de ogen. Zij mochten onderling uitvechten wie met een bronzen plak en wie eervol maar met lege handen terug naar huis zou keren. De Japanner schoot het best uit de startblokken en nam meteen de eerste set met 6-2 voor zijn rekening. De tweede set ging tot op het einde gelijk op. Een tiebreak moest dan ook beslissing brengen, Nadal won overtuigend met 7-1. Nishikori wist zijn niveau weer op te krikken en nam het heft in de derde set meteen in handen. Met 6-3 maakte hij zijn natie trots en mag zo een bronzen medaille mee naar zijn thuisland nemen.

Op centre court was het ondertussen de beurt aan de finale van het gemengd dubbel. In een geheel Amerikaans duel stonden wordt Bethanie Mattek-Sands (WTA D-10) en Jack Sock (ATP D-24) tegenover Venus Williams (WTA D-33) en Rajeev Ram (ATP D-22), sowieso een win-win-situatie voor de Verenigde Staten dus. In de eerste set waren beide duo’s quasi even sterk, de statistieken die erg dicht bij elkaar liggen zijn hier het levende bewijs van. Williams en Ram scoorden enkel beduidende beter wanneer het op aces slaan aankomt. Met een tiebreak (7-3) zijn het uiteindelijk de oudste Williams-zus en haar partner die de set op hun naam schreven. Set 2 kende een ander verhaal. Mattek-Sands en Sock stegen boven zichzelf uit en wonnen met 6-1. In de matchtiebreak bleef het verschil tussen de twee teams zich handhaven. Met 10-7 wisten Mattek-Sands en Sock de gouden medaille binnen te halen. Williams en Ram moesten zich tevreden stellen met zilver, maar dat kon het Amerikaanse feestje duidelijk niet vergallen.

Save the best for last, moeten ze in Rio gedacht hebben. De laatste wedstrijd van de dag was de finale bij de heren in het enkelspel. Winnaar van de gouden medaille in Londen 2012, Andy Murray (ATP-2) moest het ietwat verrassend maar daarom niet minder indrukwekkend, opnemen tegen Juan Martin Del Potro (ATP-141). Hoewel Murray de eerste set uiteindelijk won met 7-5, toonde de lange Argentijn waarom hij ooit in de top 10 stond. Del Potro imponeerde met loeiharde forehands en stak set 2 op zak met 6-4.

In de derde set leek de Argentijnse motor echter te sputteren, terwijl Murray op dreef kwam. De Brit bleef zijn spel spelen en bracht elke bal netjes terug. Del Potro leek zichtbaar vermoeid en liet zich vaker verrassen door de shotkeuze van Murray, die de set met 6-2 op zijn naam schreef. In tegenstelling tot de andere wedstrijden op het olympisch toernooi, is de finale bij de heren een best of five, om de match te winnen moet de speler dus drie sets bemachtigen. In de vierde set leek Del Potro er weer bovenop, hij sloeg meer winners dan Murray maar maakte ook meer fouten. Na een spannende strijd was het de Brit die met nogmaals 7-5 de wedstrijd won en zo zijn tweede olympisch goud op zak mocht steken.

Een innige knuffel toonde aan hoezeer beide spelers elkaar respecteren, Murray was zichtbaar aangedaan en kon zijn tranen niet langer bedwingen.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws