Home » Olympische Spelen » #Rio2016: Wie pakt een medaille volgens onze redactie?

#Rio2016: Wie pakt een medaille volgens onze redactie?

#Rio2016: Wie pakt een medaille volgens onze redactie?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Voor de start van de Olympische Spelen in Rio schotelden we onze redacteurs twee vragen voor: “Wie gaat met een medaille naar huis?” en “Wat doen de Belgen?”. Hier kom je alvast te weten wie onze redactie op 14 augustus de felbegeerde medailles mee naar huis ziet nemen.

Vrouwen

Melissa Van de Wiele (redacteur)
Serena Williams is dé grote favoriete voor goud, maar heeft met zus Venus en Garbine Muguruza wel wat taaie tegenstandsters in haar wedstrijdhelft. De onderste helft lijkt iets gemakkelijker, Angelique Kerber is zeker ook een kandidate voor een medaille.

Wouter Kesteloot (redacteur)
Angelique Kerber goud, Garbine Muguruza zilver, Serena Williams brons. Het vrouwentoernooi is zoals steeds moeilijk te voorspellen maar ik gok toch weer op de grote drie van dit seizoen. Topfavoriete en titelverdedigster Serena Williams heeft geen gemakkelijke loting met onderweg naar de finale onder andere Gavrilova, Svitolina en in de halve finale Garbine Muguruza of haar zus Venus. Daardoor zal Serena snel afgepeigerd geraken. Ik gok dat Muguruza in de halve finale Williams net als op Roland Garros zal kloppen. In de finale zal Kerber de gouden medaille grijpen tegen Muguruza. Serena zal nog wel een bronzen troostprijs kunnen pakken.

Christophe Moons (algemeen coördinator)
Goud voor Kerber, zilver voor Williams, brons voor Bacsinszky. Kerber weet dat ze Williams kan verslaan op grote momenten en zal alles uit de kast halen om de jaarbalans opnieuw naar haar kant te doen overhellen. Williams uiteraard ook, maar zij zal er meer voor moeten zwoegen. Eerlijk? Ik vind haar tabelhelft zwaarder ogen dan die van Kerber. En Bacsinszky? Tja, er moet toch één Zwitserse met een medaille naar huis gaan in het tennis?

Angelique Kerber - © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Angelique Kerber – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Chloë Lyssens Danneboom (eindredacteur)
Bij de vrouwen blijft de heerschappij van Serena Williams helaas nog een tijdje duren. Al zal de Amerikaanse het niet onder de markt hebben met tegenstanders als Kerber, Muguruza en misschien zelfs zus Venus. Goud voor Serena, zilver voor Angelique en brons voor Garbiñe. De drie dames zijn de leading ladies van het hedendaagse vrouwentennis, maar laten af en toe een steekje vallen.

Rob van Roy (hoofdredacteur)
Bij de vrouwen lijkt het veld altijd helemaal open te liggen. Serena Williams is zoals altijd haar sterkste en – eerlijk is eerlijk – enige tegenstandster voor het goud. Zilver zie ik voor Angelique Kerber. Brons kan dan weer voor letterlijk iedereen die meedoet zijn. Veel zal ook afhangen van de winderige condities in Rio en hoe de verschillende speelsters daar mee omgaan. Iets zegt me dat het Ana Ivanovic zal zijn die met het brons zal gaan lopen, al heeft ze een reputatie om teleur te stellen op grote toernooien. Svetlana Kuznetsova lijkt me een andere kanshebster, maar dan moet ze voorbij Kerber zien te geraken.

Mannen

Melissa Van de Wiele (redacteur)
Novak Djokovic en Andy Murray zijn duidelijk de beste spelers van het seizoen, en ik denk dat ze onderling zullen strijden om zilver of goud. In de eerste ronde hebben ze beiden wel een taaie tegenstander, maar als ze hun Olympische droom willen najagen mogen ze zich niet laten verrassen. Voor brons wordt het spannend, op papier krijgen we een wedstrijd tussen Kei Nishikori en Rafaël Nadal, maar het valt af te wachten hoe fit de Spanjaard is. Misschien kan David Goffin daarvan profiteren?

Wouter Kesteloot (redacteur)
Djokovic goud, Murray zilver en Goffin brons. Nadat hij alle Grand Slams heeft gewonnen, heeft Djokovic nog slechts één grote lacune op zijn palmares: een gouden olympische medaille. Hij tankte nog vertrouwen met de titel in Toronto en is op zijn topniveau echt niet te kloppen.
Murray zal de finale bereiken maar ik denk dat hij daarin nipt het onderspit zal delven tegen Djokovic.
Het wordt een heel spannende strijd voor brons met vele kanshebbers. Goffin heeft een ideale loting en ik denk en hoop dat hij de bronzen medaille zal grijpen. Ik gok op een bronzen strijd tegen man-in-vorm Gael Monfils. In Toronto verloor Goffin nog nipt van de spektakelrijke Fransman maar Rio is de perfecte plaats voor revanche.

Christophe Moons (algemeen coördinator)
Goud voor Djokovic, zilver voor Murray en brons voor Goffin. Djokovic is zonder twijfel de beste tennisser van de laatste jaren en is er onwaarschijnlijk op gebrand die Olympische titel aan zijn palmares toe te voegen. Na die verrassende nederlaag op Wimbledon lijkt hij opnieuw een klein beetje meer ‘mens’, maar de afgelopen weken bewees hij opnieuw dat niemand anders buiten hij dé man is momenteel. Het zal moeilijk zijn om hem te kloppen, ook voor Murray, die ook in de vorm van zijn leven verkeert, maar die ik toch nog net dat beetje te kort zie komen. Goffin heeft dan weer een erg mooie loting cadeau gekregen en – naast het feit dat we toch een beetje chauvinisme mogen tentoonspreiden – zie ik hem ook stunten en een medaille mee naar huis nemen. Tenslotte is er op elk toernooi wel altijd minstens één verrassing en is hij geen… Rode Duivel.

Andy Murray - © Christopher Levy (www.flickr.com)
Andy Murray – © Christopher Levy (www.flickr.com)

Chloë Lyssens Danneboom (eindredacteur)
Novak Djokovic mag uiteraard de gouden plak mee naar huis nemen wegens beste speler ter wereld, nu Federer in de lappenmand is beland. Zijn eerste ronde tegen Juan Martin Del Potro wordt de moeilijkste wedstrijd tot de finale. Het zilver is voor Andy Murray wegens beste nummer twee ter wereld. Voor het brons zou het wel eens spannend kunnen worden. Nishikori, Goffin of Nadal, die wel erg veel hooi op zijn vork heeft genomen lijken mij kanshebbers.

Rob van Roy (hoofdredacteur)
Goud en zilver lijken vast te liggen. Ik zie niemand die Andy Murray en Novak Djokovic uit de finale zal kunnen houden. Voor Djokovic blijft een olympische medaille een van de weinige leemtes op zijn palmares, terwijl Murray in Londen al knap goud pakte. In de finale zal het dus uitzonderlijk Murray zijn die met het mentale overwicht begint, en na een geslaagde Wimbledon zal hij een tweede keer goud zich niet laten ontglippen. Voor brons leken er op voorhand meerdere kandidaten, maar veel van hen lijken al op voorhand uitgeschakeld door een plaatsje in het kwart van Murray of Djokovic. Blijven over: Kei Nishikori, Gaël Monfils en… David Goffin. Uiteindelijk verwacht ik dat Nishikori in zijn kwartfinale gaat afrekenen met een vermoeide Monfils, en een dag later het brons pakt tegen onze Goffin.

Dubbelspel

Melissa Van de Wiele (redacteur)
Bij de mannen hoop ik op een triomf van de Murray-broertjes die vorig jaar al uitstekend teamwork leverden in de Davis Cup. Nicolas Mahut en Pierre-Hugues Herbert zijn als topreekshoofden uiteraard ook favoriet. Bij de vrouwen haalden de Williams-zusjes samen al drie keer goud, en de kans is groot dat ze ook dit jaar opnieuw met de gouden medaille naar huis gaan.

Wouter Kesteloot (redacteur)
Ik gok op goud voor het Braziliaanse duo Marcelo Melo en Bruno Soares in het mannen dubbelspel. Beide spelers hebben al een grandslam in het dubbelspel gewonnen en zullen door het Braziliaanse publiek vooruitgestuwd worden. Ik gok op zilver voor het Argentijnse duo Juan Martin Del Potro en Maximo Gonzalez. Ik denk dat Del Potro in de eerste ronde verliest van Djokovic en daardoor voluit voor het dubbeltoernooi kan gaan maar in de finale verliezen de Argentijnen van Melo en Soares. Brons is de troostprijs voor de Franse tandem Nicolas Mahut en Pierre-Hugues Herbert.
Bij de vrouwen gok ik op goud voor de zusjes Serena en Venus Williams. Als ze samen voluit gaan, zijn ze onklopbaar. Zilver voor dubbelspecialist Hingis en Bacsinszky en brons voor Makarova en Vesnina.

Serena en Venus Williams

Christophe Moons (algemeen coördinator)
In het dubbel zijn er enkele interessante teams, maar de gedoodverfde favorieten zijn ongetwijfeld Jamie en Andy Murray. Al ben ik ook wel benieuwd naar wat Djokovic met dubbelspecialist Zimonjic uit zijn racket kan toveren. Mahut en Herbert tip ik voor het brons. Bij de vrouwen gaan de zusjes Williams zonder twijfel voor niets minder dan het goud, maar ik kijk vooral uit naar de Zwitserse tandem Hingis/Bacsinszky. Ook hier zet ik m’n geld op de Fransen voor het brons.

Chloë Lyssens Danneboom (eindredacteur)
Bij de mannen gaat het goud naar de Murray-broers. In het verleden is gebleken dat broederschap een recept voor succes is (cf de Bryan’s uiteraard). Al is het vooral uitkijken naar het duel tussen Marin Cilic en Novak Djokovic in de eerste ronde 😉 Bij de vrouwen gaan Serena en Venus Williams met hun zoveelste medaille aan de haal.

Rob van Roy (hoofdredacteur)
Als de uitslag bij de vrouwen al moeilijk te voorspellen valt, dan is het helemaal ondoenbaar voor het dubbelspel. Niet alleen worden de topduo’s die op andere toernooien succes oogsten vaak uit elkaar gerukt omdat beide spelers nu dezelfde nationaliteit moeten hebben, het systeem om reekshoofden aan te duiden werkt ook niet helemaal aangezien spelers die nooit dubbelen alsnog reekshoofd kunnen zijn door hun hoge enkelranking. Bij de mannen zijn Mahut en Herbert, twee dubbelspecialisten, de grote favorieten, al lijken ze zware concurrentie te krijgen van de Murray-broertjes die hun kunsten in de Davis Cup al gedemonstreerd hebben en de Brazilianen Melo en Suarez. Ik denk dat de medailles tussen deze drie duo’s verdeeld zullen worden.
Bij de vrouwen is het natuurlijk uitkijken naar de Williams-zusjes, maar ook naar hoe Martina Hingis het zonder haar vaste partner gaat doen. Indien ze Bacsinszky kan voorstuwen zie ik ook in hen medaillekandidaten. Ten slotte verwacht ik nog veel van het tweede Amerikaanse duo Mattek-Sands en Vandeweghe en Vinci en Errani die na lange tijd nog eens samen voor een prijs gaan.

Melissa Van de Wiele

Melissa Van de Wiele

Meer nieuws