Home » Grand Slam » Roland Garros » Roland Garros Dag 13: Wawrinka eerste finalist op Roland Garros

Roland Garros Dag 13: Wawrinka eerste finalist op Roland Garros

Vandaag stonden de halve finales bij de mannen op het programma. De Zwitser Stan Wawrinka kon zich voor het eerst plaatsen voor de finale in Parijs, de andere halve finale werd in de vierde set onderbroken door naderend slecht weer.

De Belgen

De enige Belgische nog actief in Parijs is Kim Clijsters, in het exhibitietoernooi van de Women’s Legends dubbel, samen met Martina Navratilova. Vandaag hadden zij een dag rust na hun twee gewonnen groepswedstrijden van woensdag en donderdag. Morgen spelen Clijsters en Navratilova voor toernooiwinst tegen Lindsay Davenport en Mary Joe Fernandez.

Matches of the day

Vandaag werden op Court Philippe-Chatrier de twee halve finales in het mannentornooi gespeeld.

In de eerste halve finale om 13 uur nam thuisspeler Jo-Wilfried Tsonga (ATP-15) het op tegen de Zwitser Stan Wawrinka (ATP-9). De Zwitser startte sterk en won de eerste set 6-3 en kwam ook in de tweede set een break voor. Tsonga vocht zich echter terug in de wedstrijd en won de set nog in een tiebreak. Het niveau van Wawrinka ging naar beneden en hij leek zich ook niet helemaal goed te voelen, maar ondanks meerdere breakpunten kon Tsonga er in het begin van de derde set niet van profiteren, een cruciaal moment in de match, zo bleek. Wawrinka herstelde zich beetje bij beetje en een nieuwe tiebreak moest voor de beslissing zorgen, die dit keer door de Zwitser gewonnen werd. Ook in de vierde set was Wawrinka net de betere speler en hij haalde de wedstrijd binnen met 6-4. Zo plaatst de 30-jarige Wawrinka zich in zijn elfde deelname in Parijs voor het eerst voor de finale van Roland Garros.

Daarna mochten Novak Djokovic (ATP-1) en Andy Murray (ATP-3) strijden voor de tweede finaleplaats. Djokovic wist de laatste zeven onderlinge ontmoetingen te winnen, maar bij de twee Grand Slam-overwinningen van Murray (US Open 2012, Wimbledon 2013) wist de Schot in de finale wel telkens te winnen van Djokovic. Op gravel hadden beide spelers dit seizoen nog enkele wedstrijd verloren. In de eerste twee sets brachten beide spelers knap tennis, maar waar Djokovic geen moment verzwakte, speelde Murray in beide sets wel een minder opslaggame, waardoor beide sets met 6-3 naar de Serviër gingen. In een gelijkopgaande derde set leek een tiebreak de beslissing te moeten brengen, tot de Schot bij 5-5 met enkele sterke punten zijn eerste breakpunten van de wedstrijd versierde en ook benutte. Na servicewinst bracht hij de 7-5 op het bord, meteen het eerste setverlies van Djokovic in het toernooi. De vierde set startte wervelend, met breakkansen heen en weer en ook voor beide spelers een break, tot bij 3-3 de hoofdscheidsrechter van Roland Garros het terrein opkwam met de melding dat stormweer op komst was en de wedstrijd moest worden stilgelegd. Morgen om 13 uur wordt de wedstrijd verdergezet.

Moment van de dag

Bij zijn eerdere wedstrijden dit tornooi zagen we Tsonga al met de ogen dicht op de stoel, op zoek naar innerlijke rust. Vandaag behield de Fransman in het heetst van de strijd zijn cool in de derde set bij het niet benutten van zijn vele kansen: “Calme toi, tranquille, la vie est belle.