Home » Grand Slam » Roland Garros maakt wildcards bekend: tweevoudig finalist Dominic Thiem krijgt er geen, tennisfans reageren vol afschuw

Roland Garros maakt wildcards bekend: tweevoudig finalist Dominic Thiem krijgt er geen, tennisfans reageren vol afschuw

Roland Garros maakt wildcards bekend: tweevoudig finalist Dominic Thiem krijgt er geen, tennisfans reageren vol afschuw

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De wildcards voor Roland Garros werden dinsdag bekendgemaakt en Dominic Thiem (ATP-117), tweevoudig finalist en bezig aan zijn laatste seizoen, zit er niet bij. Geen unanieme beslissing, maar niet verrassend als we afgaan op eerdere edities.

Enkele dagen geleden kondigde Thiem – tweevoudig finalist op Roland Garros (in 2018 en 2019) en winnaar van de US Open in 2020 – aan dat hij dit jaar afscheid neemt van de Tour. De 30-jarige Oostenrijker blijft last ondervinden van zijn rechterpols en ziet zichzelf zijn beste niveau niet meer halen.

Ondanks het feit dat Thiem en veel tennisfans hoopten op een wildcard voor de tweede Grand Slam van het jaar, is de organisatie – die niet de gewoonte heeft om buitenlandse spelers uit te nodigen – bikkelhard.

(lees verder onder de tweets met de wildcards voor Roland Garros 2024)

Al 20 jaar de ‘gewoonte’ bij Roland Garros

Sinds de jaren 2000 hebben de Franse Tennisfederatie (FFT) en Roland Garros niet meer de gewoonte om buitenlandse spelers uit te nodigen (afgezien van wederzijdse overeenkomsten met de Australische en Amerikaanse federaties, waarbij Australiërs en Amerikanen wildcards kunnen winnen).

Sinds 2003 zouden er bij de mannen slechts vier buitenlandse spelers zijn uitgenodigd: Michael Chang in 2003, Gustavo Kuerten in 2008, Gaston Gaudio het jaar daarop en Andy Murray (ATP-77) in 2020.

Van deze vier hadden er drie het toernooi gewonnen, wat niet het geval is voor Thiem. Wat Murray betreft: hij bereikte minder finales op Roland Garros dan zijn Oostenrijkse collega, maar won wel drie Grand Slams, twee Olympische titels en was de nummer 1 van de wereld.

In de jaren 80 en 90 was het in Parijs veel gebruikelijker om buitenlandse spelers uit te nodigen. Voorbeelden hiervan zijn Peter McNamara in 1985, Victor Pecci in 1986, Chang in 1988, Jimmy Connors in 1991, Alex Corretja in 1993, Mats Wilander in 1994, Roger Federer in 1999…

Lucas Pouille: “Normaal dat anderen worden voorgetrokken”

Leeftijdsgenoot van Thiem en Fransman Lucas Pouille (ATP-229) vindt de hetze alvast fel overdreven. “Natuurlijk verdient Thiem het, hij heeft een buitengewone carrière gehad. Maar de jongeren die tussen de 110e en 130e plaats staan, verdienen het ook”, reageert Pouille – die overigens zelf ook geen wildcard kreeg – op X. “Ik denk dat het normaal is om hen voor te trekken.”

De Fransman gaat daarmee lijnrecht in tegen de woedegolf die momenteel X en de tenniswereld beheerst. “Beschamende beslissing, Domi verdient beter”, “Een schandalige beslissing” en “Schaam jullie, Roland Garros” zijn maar enkele van de (gefilterde) commentaren van fans op sociale media.

(lees verder onder de tweet)

Kwalificaties voor Thiem, ook voor Caroline Wozniacki en Simona Halep

Geen wildcard dus, maar Thiem kan wel nog via de kwalificaties op de hoofdtabel geraken.

Hetzelfde geldt voor Simona Halep (WTA-1149), winnares op Roland Garros in 2018 en voormalig nummer 1 van de wereld, Caroline Wozniacki (WTA-119), winnares van de Australian Open in 2019 en ook ex-nummer 1 van de wereld en Emma Raducanu (WTA-212), winnares van de US Open in 2020. Drie speelsters die aan hun terugkeer naar het hoogste niveau timmeren.

Mannen of vrouwen, in Parijs maakt men geen onderscheid. De FFT kiest voor eigen – al dan niet onbekend – talent eerst op Roland Garros.

Hoewel, in 2020 maakten de Fransen toch een uitzondering. Dat jaar kregen de Canadase Eugenie Bouchard (WTA-466) en de Bulgaarse Tsvetana Pironkova namelijk wél een uitnodiging voor de hoofdtabel van het toernooi.

Tennisplaza i.s.m. L'Équipe

Tennisplaza i.s.m. L'Équipe

Meer nieuws