Home » Olympische Spelen » Rolstoeltennisser Gérard wint van titelverdediger op Paralympics, medaille komt in zicht

Rolstoeltennisser Gérard wint van titelverdediger op Paralympics, medaille komt in zicht

Rolstoeltennisser Gérard wint van titelverdediger op Paralympics, medaille komt in zicht

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Joachim Gérard (ITF Wheelchair-2) maakt zijn favorietenrol waar met een mooie overwinning tegen de titelverdediger Shingo Kunieda (ITF Wheelchair-9) in de kwartfinale van de Paralympische Spelen in Rio. Hierdoor zet hij een grote stap om zijn eerste Paralympische medaille te winnen.

De rolstoeltennisser uit Waals-Brabant heeft na een spannende wedstrijd voor de derde keer gewonnen van de ex-nummer een van de wereld, Kunieda. De Japanner won de Paralympische Spelen in 2008 en 2012 en was dit jaar al wat weggezakt op de wereldranglijst. Voor Gérard was het dus een moeilijke opdracht in de kwartfinale. Na een gelijk opgaand wedstrijdbegin kreeg de Belg een eerste breakpunt in het vierde game en hij liet deze kans niet liggen. Het daaropvolgende game kwam Gérard op een 40-0 voorsprong, maar de Japanner gaf zich nog niet gewonnen en kwam terug gelijk. Na het vierde voordeel kon onze landgenoot toch aan het langste eind trekken en hij maakte er 4-2 van en kon daarna nogmaals door de service van Kunieda breken. Gérard verloor zijn opslag en op 5-3 kwam hij direct 0-30 voor, maar Kunieda bleef een taaie klant en kwam terug. Na het tweede setpunt was het zover en Gérard pakte de eerste set met 6-3.

Het begin van de tweede set was een kopie van de eerste en tot 3-3 bleef de stand in evenwicht. Zoals cliché in het tennis is het zevende game zeer belangrijk en ook in deze wedstrijd was dat het geval. Kunieda kwam 0-30 voor, maar Gérard kwam mooi terug en maakte er 4-3 van in zijn voordeel. Daarna brak hij door de service van de Japanner en had weinig problemen om de wedstrijd uit te serveren. Het eerste wedstrijdpunt kon hij nog niet winnen, maar bij het tweede was het wel raak. Door deze overwinning blijft hij in de race om een medaille te veroveren. Hiervoor moet hij in de halve finale afrekenen met de grote verrassing van het evenement, Alfie Hewett (ITF Wheelchair-12). De 18-jarige Brit uit Norwich heeft er al een mooi parcours opzitten na overwinningen tegen het vierde reekshoofd Nicolas Peifer (ITF Wheelchair-4). In de achtste finale versloeg hij de Fransman in drie sets, 7-6(4), 4-6 en 6-3. Tegen de Zweed Stephan Olsson (ITF Wheelchair-6) ging hij verder op zijn elan en won de kwartfinale alweer in drie sets. De setstanden waren 6-1, 2-6 en 6-3.

Gérard en Hewett spelen in de halve finale van de Paralympics voor de zevende keer tegen elkaar en telkens won onze landgenoot. Dit jaar won hij in de kwartfinale van Wimbledon nog in twee sets van de Brit.

European Open

Ronny Van Langendonck

Ronny Van Langendonck

Meer nieuws