Home » Xtra » Round up week 4: Stuntende Wickmayer glundert in Melbourne

Round up week 4: Stuntende Wickmayer glundert in Melbourne

Round up week 4: Stuntende Wickmayer glundert in Melbourne

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

In de vierde week van 2015 stonden de schijnwerpers op de Australian Open gericht. Yanina Wickmayer (WTA-80) blonk uit met zeges tegen twee reekshoofden en werd daardoor de Belgische ster in Melbourne. Aan de andere kant van de wereldbol toonde Elise Mertens (WTA-246) dat de toekomst van het Belgische tennis verzekerd is.

De eerste week van de Australian Open zit erop en we hebben genoten van internationaal toptennis en emoties op en naast het veld. Verrassingen ontbraken uiteraard ook niet down under. Roger Federer werd door vele bezoekers in de poll op Tennisplaza België nog getipt als winnaar in Melbourne maar moest al in de derde ronde zijn titelambities opbergen. Hij verloor verrassend van de Italiaan Andreas Seppi (ATP-46). In de persconferentie achteraf gaf Federer nuchter toe dat hij een slechte dag had. De laatste grandslamzege van de Zwitser dateert ondertussen al van Wimbledon 2012, zou hij nog een achttiende grandslam kunnen binnenhalen of is dit te hoog gegrepen? Laten we vooral niet vergeten dat Federer onlangs nog zijn 1000ste zege boekte en vorig jaar nog de finale van Wimbledon bereikte. De toekomst zal uitwijzen of Federer nog zal schitteren.

De Belgen hadden helaas pech met de loting in de eerste ronde op de Australian Open. Ze kwamen bijna allemaal uit tegen reekshoofden. Alison Van Uytvanck (WTA-106) was niet opgewassen tegen topreekshoofd Serena Williams (WTA-1). Kirsten Flipkens (WTA-51) sneuvelde in een driesetter tegen haar dubbelpartner Dominika Cibulkova (WTA-10) en An-Sophie Mestach (WTA-102) en Ruben Bemelmans (ATP-173) verloren kansloos in hun eerste ronde.

Gelukkig konden David Goffin en Yanina Wickmayer wel de tweede ronde bereiken. Goffin had vier sets nodig tegen Michael Russell (ATP-156), terwijl Wicky zich in drie sets voorbij 23e reekshoofd Anastasia Pavlyuchenkova (WTA 23) vocht. Voor Goffin eindigde de Australian Open echter vroeger dan verwacht. Ex-finalist Marcos Baghdatis (ATP-78) maakte in de tweede ronde al een einde aan zijn toernooi. Wickmayer toonde in de tweede ronde opnieuw haar vechtlust en knokte zich in een snikheet duel voorbij de Spaanse Lara Arruabarrena (WTA-91). Na haar match kon onze landgenote uitgebreid haar zege vieren.

De beloning voor de 25-jarige Wickmayer was een topduel met het Italiaanse reekshoofd Sara Errani (WTA-14). Ze boekte tegen de Italiaanse een derde zege op rij in opnieuw een driesetter en liet zich na het beslissende matchpunt op de grond vallen van vreugde. In de achtste finale kon Wickmayer niet voor een nieuwe stunt zorgen tegen Simona Halep (WTA-3) maar ze mag terugblikken op een knappe Australian Open. Wicky heeft alvast veel vertrouwen getankt voor de Diamond Games in Antwerpen, na een mindere seizoensstart. Hopelijk is dit het begin van een mooi 2015 voor Wicky , nu ze volledig verlost is van de Ziekte van Lyme.

Aan de andere kant van de wereldbol, in de Verenigde Staten, zette jong talent Elise Mertens ook een knappe prestatie neer. In Daytona Beach ging ze voorbij het eerste reekshoofd en bereikte ze in sneltempo de enkel- en dubbelfinale. De 19-jarige Mertens greep in de twee finales naast de titel maar is duidelijk goed in vorm voor de kwalificaties van de Diamond Games. Ook in Afrika was er goed nieuws te rapen van onze Belgen. In Caïro in Egypte zorgde Jeroen Vanneste (ATP-1066) voor een mooie zege tegen het derde reekshoofd en bereikte hij de halve finale. Een mooie opsteker voor de West-Vlaming nadat hij in 2014 door blessures werd geplaagd.

Een ander jong talent, de 17-jarige Greet Minnen (ITF-39), spreidde haar vleugels uit op het juniorentoernooi van de Australian Open. Minnen nam in de eerste ronde alvast een vliegende start met een stunt tegen het dertiende reekshoofd en ging ook naar de tweede ronde in het dubbelspel. Samen met rolstoeltennisser Joachim Gérard, verdedigt de Kempense speelster de Belgische eer in de tweede week van de Australian Open. In deze tweede week down under kunnen we verder genieten van de ontknoping bij de vrouwen en de mannen. Zo kunnen we ons alvast voorbereiden op het internationale toptennis op de Diamond Games in Antwerpen, met onder andere de Canadese rijzende ster Eugenie Bouchard (WTA-7). De 20-jarige Bouchard moest op weg naar de kwartfinale slechts één set prijsgeven en is nog altijd een van de outsiders voor de zege in Melbourne.

Wat er volgende week op het programma staat, ontdek je in onze Wekelijkse preview.

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws