Home » ATP » Routine-overwinning voor Gasquet slaat om in thriller van formaat

Routine-overwinning voor Gasquet slaat om in thriller van formaat

Routine-overwinning voor Gasquet slaat om in thriller van formaat

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Het tweede halve finale-ticket van de European Open 2018 (ATP 250; € 686 080) werd uitgedeeld aan de Fransman Richard Gasquet (ATP-28), het vijfde reekshoofd, of Jan-Lennard Struff (ATP-58). Struff ontsnapte in de tweede set aan de uitschakeling, kwam zelf dicht bij de overwinning, maar moest uiteindelijk diep in de tiebreak van de derde set toch zijn meerdere erkennen in Gasquet.

Struff en Gasquet speelden één keer eerder tegen elkaar. Toevallig genoeg was dat ook in een kwartfinale van een ATP 250-toernooi in België. Op de eerste editie van de European Open in 2016 vloerde Gasquet Struff namelijk al eens. Deze kwartfinale was dus het uitgelezen moment voor de Duitser om revanche te nemen. Toch zou het niet makkelijk worden, want Gasquet, de winnaar van 2016, had in Antwerpen nog geen enkele partij verloren.

Ook dit jaar was het Gasquet die het best aan de wedstrijd begon. Hoewel Struff indruk maakte met een hele stevige eerste opslag, wist Gasquet in het vijfde spel van de eerste set een breakkans te versieren. Hij pakte het met beide handen aan keek niet meer om. Op routine hield hij die voorsprong vast en serveerde even later uit: 6-4.

In de tweede set bleef Struff teren op zijn opslag. Maar ook Gasquet bleef ongenaakbaar op zijn service. Bij 4-4 creëerde Gasquet alsnog een opening in het opslagspel van Struff. Hij dwong een breakpunt af en had niet meer nodig om te mogen serveren voor een plaatsje in de halve finales. Gasquet leek op weg naar een al bij al simpele overwinning, maar dat was het moment waarop Struff een tandje bijstak. Bij Gasquet begon de motor te sputteren, en plots was het Struff die het initiatief nam. Hij sleepte een tiebreak uit de brand en won die met 7-4.

Jan-Lennard Struff - © Philippe Buissin (Imagellan)
Jan-Lennard Struff – © Philippe Buissin (Imagellan)

In de derde set ging Struff verder op zijn elan, terwijl Gasquet gefrustreerd de foutjes bleef opstapelen. Een openingsbreak voor de Duitser zorgde meteen voor een voorsprong. Dit keer was het Struff die met verschillende makkelijke opslagspelletjes op weg leek naar de overwinning. Tijd voor Gasquet om op zijn beurt de rollen om te draaien: bij 3-4 had hij genoeg aan één breakkans om opnieuw in zijn elan te komen en de wedstrijd terug in evenwicht te brengen. Met een love-game kwam de Fransman even later opnieuw op voorsprong. Struff greep Gasquet bij 5-5 nog een keer bij de keel en dwong twee breakkansen af, maar kon niet voorkomen dat Gasquet toch met de game ging lopen: 6-5. Even leek Gasquet het nog voor de tiebreak te gaan afmaken, maar zijn twee matchpunten werden met vier perfecte opslagen op rij weggeveegd. In de tiebreak begon Struff met een mini-break voorsprong, om die daarna uit handen te geven en Gasquet op voorsprong te zien komen. Gasquet verkwanselde nog 5 matchpunten en gunde Struff er zelf ook ééntje, maar bij het achtste matchpunt was het dan toch raak met een winning serve: 11-9.

In de halve finale neemt Gasquet het op zaterdag op tegen eerste reekshoofd Keyle Edmund (ATP-15) of kwalificatiespeler Ilya Ivashka (ATP-97).

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws