Home » ATP » Rune hoopt nieuwe ‘Big Three’ te vormen met Alcaraz en Sinner

Rune hoopt nieuwe ‘Big Three’ te vormen met Alcaraz en Sinner

Rune hoopt nieuwe ‘Big Three’ te vormen met Alcaraz en Sinner

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Holger Rune (ATP-8) is niet alleen getalenteerd, maar heeft ook ambitie. De 19-jarige Deen pakte vorig jaar drie titels en deed zijn fans zelfs meer en meer inzetten op tennis weddenschappen.

Zijn trouwste fan? Hijzelf. Rune is alles en vooral erg ambitieus. Geïnspireerd door zijn successen, is hij ervan overtuigd dat hij, samen met Carlos Alcaraz (ATP-1) en Jannik Sinner (ATP-11) deel zal uitmaken van een nieuwe ‘Big Three’. Maar hoe realistisch is zijn inschatting?

Zijn hij en zijn collega’s waardige opvolgers?

Met Roger Federer, Rafael Nadal (ATP-13), Novak Djokovic (ATP-2) en aanvankelijk ook Andy Murray (ATP-52) hielden de ‘Grote Vier/Drie’ in het tennis meer dan lange tijd stand. Langzaam lopen de carrières van deze indrukwekkende spelers ten einde en maken ze plaats voor de langverwachte nieuwe generatie. Staat er opnieuw een ‘Grote Drie’ in de coulissen te wachten? Kunnen zij de indrukwekkende carrières van hun voorgangers evenaren?

Murray: laat ons de Schot toch niet vergeten: hij won in zijn carrière in totaal drie Grand Slams (US Open 2012, Wimbledon 2013 en 2016), veertien ATP Masters en twee Olympische gouden medailles. In zijn voetsporen treden vereist vooral discipline en werk, wetende dat Murray heel wat blessure-uitdagingen op zijn pad tegenkwam.

Djokovic: de onconventionele tennisser uit Servië staat nog steeds aan de top van het tennis en zit (tot dusver) aan 22 Grand Slams in het enkelspel. Hij zegevierde ook 38 keer op Master-toernooien.

Nadal: De ambitieuze Spanjaard staat voor wat betreft grandslamtitels op gelijke hoogte met Djokovic. Hij pakte met Spanje ook vijf keer de Davis Cup en won twee gouden medailles op de Olympische Spelen. Met deze cijfers legt hij de lat meer dan hoog voor een mogelijke nieuwe ‘Grote Drie’-lichting.

Federer: De Zwitser is de enige van de ‘Grote Drie/Vier’ die zijn professionele racket al aan de haak hing. Hij was ongeveer 25 jaar actief op de Tour, won twintig Grand Slams en 103 ATP-titels. De Zwitser werd lange tijd als onoverwinnelijk beschouwd en heef heel wat records achter zijn naam staan. In zijn voetsporen treden zal zelfs voor Rune niet makkelijk zijn.

Rune: schoolvoorbeeld van uitzonderlijk talent

Rune is volgens velen het schoolvoorbeeld van een uitzonderlijk talent. Na zijn overwinning op Djokovic op het ATP-toernooi van Parijs (Frankrijk, ATP Masters 1000) vorig jaar, kent iedereen hem. “Ik hoop dat de nieuwe ‘Grote Drie’ zal bestaan uit mezelf, dan Alcaraz en tenslotte Sinner”, vertelt hij.

“Alcaraz heeft al bewezen dat hij weet hoe je Grand Slams kan winnen en Sinner heeft een geweldige houding. Het lijkt alsof hij al zijn hele leven op de Tour zit en is nog maar 21. Elke wedstrijd toont hij vooruitgang.”

Rune en zijn capriolen

Dat de Deen talent heeft, betwist niemand. Maar capriolen heeft ie evenzeer. Rune werd al herhaaldelijk geconfronteerd met beschuldigingen van arrogantie. Hij verdedigt zich daar soms heftig tegen en noemt zichzelf niet arrogant, maar gepassioneerd en ambitieus.

“Ik werk heel hard en hou zoveel van tennis dat ik perfect wil zijn”, klinkt het. “Ik weet dat dat niet kan, maar ik kan wel altijd verbeteren. Dat gevoel is geweldig. Er zijn geen limieten.”

En daar was… Taylor Fritz

De ambitie is duidelijk en het vertrouwen zit (meer dan) goed, maar toch heeft Rune nog een lange weg af te leggen. Zo verslikte hij zich deze week op het toernooi van Miami (Verenigde Staten, ATP Masters 1000) in zijn vierde ronde in Taylor Fritz (ATP-10).

De 25-jarige Amerikaan zette zijn Deense collega terug met de voeten op de grond. Hij won met 6-3 en 6-4 en trakteerde zich zo op een kwartfinale met… Alcaraz.

Pittig detail: Sinner, de derde tennisser met wie Rune graag een ‘Grote Drie’ zou vormen, staat zelfs al in de halve finale in Miami.

Federer, Nadal en Djokovic hebben hun ‘Big Three’ nooit geclaimd, maar verdiend, zo klinkt het bij velen. Op 19-jarige leeftijd aanspraak maken op zo’n erkenning, valt dan ook niet bij iedereen in goede aarde. “Rune zal eerst consistente prestaties moet laten zien”, klinkt het her en der. “Het kan hem zeker helpen als hij zijn emoties onder controle krijgt. Constante driftbuien en ruzies buiten het veld helpen zeker niet om sympathie te krijgen.”

Of en wanneer er een nieuw trio het professionele tenniscircuit zal domineren en of Rune daar dan deel van zal uitmaken, is dus nog even afwachten.

Tennisplaza

Tennisplaza

Meer nieuws