Home » Billie Jean King Cup » Rusland verovert allereerste Billie Jean King Cup sinds 2008: “Beter laat dan nooit”

Rusland verovert allereerste Billie Jean King Cup sinds 2008: “Beter laat dan nooit”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Daria Kasatkina (WTA-28) en revelatie Liudmila Samsonova (WTA-40) hebben Rusland de zege geschonken op de finaledag van de Billie Jean King Cup.

Het was Kasatkina die tegenstander Zwitserland meteen in nauwe schoentjes bracht na een vlotte overwinning op Jil Teichmann (WTA-39): 6-2 en 6-4.

In de tweede partij zorgde de 22-jarige Samsonova ervoor dat het dubbelspel overbodig werd. Na een bloedstollende thriller tegen olympisch kampioene Belinda Bencic (WTA-17) was de buit binnen voor de Russen. Het werd 3-6, 6-3 en 6-4.

(lees verder onder de tweet)

Igor Andreev: “Enorm trots”

Voor Rusland is het de eerste Billie Jean King Cup-overwinning sinds 2008 (toen nog Fed Cup), een pluim op de hoed van debuterend kapitein Igor Andreev. “Ik ben enorm trots, al beschrijft dat woord verre van alle emoties die nu door mij heen gaan”, liet die na afloop optekenen. “De meisjes waren geweldig deze week, maar niet alleen deze week. Het is een fantastische reis geweest vanaf Polen waar we echt diep zaten. Daar is alles begonnen. Ik ben heel blij dat ik deel mag uitmaken van dit team.”

(lees verder onder de tweet)

Anastasia Pavlyuchenkova: “Ongelofelijk jaar”

Voor Anastasia Pavlyuchenkova (WTA-12) is de overwinning de kers op de taart van één van de beste seizoenen uit haar carrière. “Ik had nooit kunnen denken dat ik dit ongelofelijk jaar op deze manier zou kunnen eindigen”, aldus de 30-jarige tennisster. “Een olympische medaille (goud in gemengd dubbelspel, n.v.d.r.), een eerste grandslamfinale (Roland Garros, n.v.d.r.) en nu opnieuw een medaille.”

Pavlyuchenkova maakte haar debuut op de toenmalige Fed Cup in 2009, een jaar na de laatste overwinning van Rusland in de landencompetitie. “Beter laat dan nooit. (lacht) Zes jaar geleden stond ik hier al een keer in de finale (tegen Tsjechië, in hetzelfde stadion, n.v.d.r.). Nadat Maria Sharapova al haar enkelwedstrijden had gewonnen, kwam ik te kort voor het beslissende punt. Dat was de meest verschrikkelijke dag van mijn leven, maar tegelijk heeft dat moment mij wel sterker gemaakt.”

“In deze competitie gaat het om het team en draait het niet om jezelf. Daarom ben ik zo blij, want ik wou echt heel graag de titel pakken met deze ploeg”, besluit de Russische die omwille van een knieblessure moest passen voor de finaledag.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

MEER NIEUWS