Home » ATP » Ruzie op het hoogste niveau: Djokovic, Isner en Pospisil nemen misnoegd ontslag uit ATP spelersraad

Ruzie op het hoogste niveau: Djokovic, Isner en Pospisil nemen misnoegd ontslag uit ATP spelersraad

Ruzie op het hoogste niveau: Djokovic, Isner en Pospisil nemen misnoegd ontslag uit ATP spelersraad

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Er zit een serieus haar in de boter tussen de ATP en de spelers.

De Canadees Vasek Pospisil (ATP-92) was twee jaar lang één van dé gezichten van de ATP spelersraad die de belangen van de spelers behartigt. Volgens hem maakt de ATP het echter onmogelijk om een significante rol te spelen en dus neemt hij, volgens The New York Times samen met o.a. ook voorzitter Novak Djokovic (ATP-1) en John Isner (ATP-21), ontslag.

De oorzaak van het huidige conflict is de aanpak en communicatie van de ATP rond de coronacrisis, de druppel is de hetze rond Guido Pella (ATP-35) en Hugo Dellien (ATP-93). Zij werden vlak voor de start van het toernooi van Cincinnati (Verenigde Staten, ATP Masters 1 000) in quarantaine geplaatst én van de tabellen gehaald door de ATP. Beide spelers testten echter continu negatief op COVID-19 en hun collega’s begrepen dan ook niet dat beide mannen niet mochten spelen.

Moeilijk tot onmogelijk

Met een open brief maakte Pospisil duidelijk dat hij nu ontslag neemt uit de spelersraad. “Het is duidelijk geworden dat het als lid van de spelersraad moeilijk tot onmogelijk is om, binnen de huidige structuur van de ATP, een noemenswaardige impact te hebben op grote beslissingen”, klinkt het. “Ik ben trots dat ik kan zeggen dat ik altijd heb gevochten voor waar ik in geloof en mijn integriteit nooit heb laten varen. Ik vertrek met opgeheven woord.”

ATP dreigt

Pospisil en co willen nu een nieuwe raad oprichten, de Professional Tennis Players Association (PTPA), en dat is zwaar tegen de zin van de ATP. In een reactie laat ATP-baas Andrea Gaudenzi, nota bene zelf een ex-top 20-speler, verstaan dat er sancties volgen voor spelers die zich aansluiten bij het nieuwe initiatief.

“Deze actie zal de macht die de spelers nu hebben binnen de ATP niet ten goede komen en de PTPA zal niet erkend worden door de toernooien”, dreigt Gaudenzi. “Spelers hebben nu waar in andere sporten voor wordt gestreden: een zitje op het hoogste niveau. Hier hebben spelers voor gevochten toen de ATP Tour werd opgericht, waarom dan nu dit?”

“Wij als ATP geloven niet in een nieuwe raad en zijn duidelijk: de spelers die hierin meegaan, kunnen hun zitje in de huidige spelersraad kwijtraken bij nieuwe verkiezingen.”

Andrea Gaudenzi - © YouTube
Andrea Gaudenzi – © YouTube

Steun van de toppers

Nog volgens The New York Times zou het nieuwe initiatief de steun krijgen van Roger Federer (ATP-4) en Rafael Nadal (ATP-2). Ook Milos Raonic (ATP-30) zou zich achter het project scharen. “Heel wat van ons werden de voorbije zes maanden in het ongewisse gelaten door ons leiderschap, we waren erg teleurgesteld”, aldus de Canadees.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws