Sander Gillé (ATP D-85) en Joran Vliegen (ATP D-98) gelden al een tijdje als de beste Belgische dubbelspelers. Hun opmars en recente doorbraak in de top 100 van de wereld zijn in tenniskringen niet onopgemerkt voorbij gegaan en dus vond Tennisplaza het hoog tijd voor een uitgebreide babbel met de twee onvolprezen dubbelaars.
Mogen we die top 100 plaats jullie grote doorbraak noemen?
Sander: “Op zich maakt die ranking weinig verschil omdat we dezelfde toernooien blijven spelen. Natuurlijk is het wel een mooie stap voorwaarts. Het was een doel voor dit jaar want op termijn willen we mikken op grotere toernooien.”
Joran: “Klopt en liefst zo snel mogelijk. Voor het spelen van de ATP-toernooien en de Grand Slams is een plaats in de top 70 een must.”
In eigen land zijn jullie al top of the bill, hoe voelt dat?
Sander: “Het is leuk dat het goed gaat met en tussen ons als team, maar het levert op dit moment nog geen meerwaarde op. Het doet ons alleszins niet speciaal voelen.”
Joran: “We streven zowel onze eigen als onze gezamenlijke doelen na. Niet dat er een groot onderscheid is tussen beiden. Sander staat nu iets hoger op de ranking en voor hem kan het dus iets sneller gaan, maar samen willen we zo snel mogelijk de top 70 bereiken.”
Wat maakt een goed dubbelpaar?
Joran: “Mensen denken vaak dat dubbelspelers vooral goede volleyers moeten zijn, maar goed zijn aan het net is lang niet alles wat telt. Eigenlijk is dubbelspel een compleet andere sport dan enkeltennis. Het is enerzijds moeilijker omdat je met twee bent én je moet mentaal ook sterker voor de dag komen omdat het vaak op enkele punten kan aankomen. Er moet een klik zijn tussen de partners, zowel op als naast het veld want je moet elkaar kunnen aanvoelen en niet zomaar je eigen ding doen. Belangrijk in dubbelspel is dat je zowel je eigen fouten als die van je partner kan vergeven.”
Sander: “Daar ben ik het mee eens. Je kan fantastische enkelspelers samen zetten in een team en geweldige resultaten verwachten, maar wat écht nodig is, is een goede connectie tussen beiden. Samen spelen vereist een goede band met je teamgenoot.”
Studeren in de States
Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Joran: “Wij kennen elkaar al héél lang! (lacht) Al van voor we beiden naar de Verenigde Staten trokken om er te gaan studeren. Ik ben van Maaseik, Sander van Hasselt. Als je weet dat de tenniswereld in België erg klein is, is die nog kleiner in Limburg. We trainden allebei al een hele tijd aan de Wilson Tennis Academy in Genk (WTAG).”
Het befaamde college tennis in de States: wat is het grote verschil met de aanpak in België?
Sander: “De faciliteiten zijn er enorm, terwijl in België het meestal een probleem is om een goede omkadering te vinden. Op de WTAG heb je wel verschillende baantypes en faciliteiten, maar zoiets is niet evident.”
Joran: “In Amerika heb je ook een echte sportcultuur. Er wordt veel voor én aan sport gedaan. Dat mis ik soms in Europa. Oké, de States zijn veel groter dan België, maar toch.”
Sander: “Ginder hadden we ook een tiental sparring partners waarmee we dagelijks konden trainen, hier hebben Joran en ik alleen elkaar.”
Wat vinden jullie elkaars sterkste kant?
Joran: “Mogen dat meerdere dingen zijn?”
Sander: “Heb je tien minuten?” (lacht)
Joran: “Sander heeft enorm veel energie op de baan, ook als het minder gaat. Zelden of nooit zal ik iets negatief van hem horen. Hij heeft een goede opslag en is echt sterk geworden aan het net. Niet dat hij daarvoor slecht was, maar zijn netspel is nu een echt wapen.”
Sander: “Joran kan zijn denkknop snel uitschakelen. Zeker als het spannend wordt of als het wat minder gaat, is Joran goed in staat om origineel voor de dag te komen.”
Davis Cup
Zijn jullie teleurgesteld dat Johan Van Herck jullie nog niet selecteerde voor de Davis Cup?
Joran: “Geselecteerd worden, heb je niet in de hand. Hoewel ik denk dat we zeker niet zouden misstaan in het team, zijn we er niet zo veel mee bezig. Natuurlijk kan Johan wel altijd op ons rekenen.”
Sander: “De laatste ontmoetingen had ik toch gehoopt op een selectie, maar zoals Joran zegt: we focussen ons op onze eigen carrière. Natuurlijk hoop ik dat we in de toekomst wel de kans krijgen om de kleuren van ons land te verdedigen.”
Wat vinden jullie van het voorstel om de Davis Cup te hervormen?
Joran: “Ik begrijp dat er iets moet veranderen aan de huidige formule, maar ik kan mij evenzeer vinden in de kritiek van Tennis Vlaanderen en AFT die het voorstel van de ITF niet zien zitten.”
Sander: “Het voorstel zou het hart en de ziel van de Davis Cup wegnemen. De fans willen hun ploeg uiteraard aanmoedigen en graag zien spelen. Wanneer ze het thuisvoordeel wegnemen, is dat voor de meeste fans natuurlijk geen goede zaak.”
Joran: “Ik denk dat dit erg verschilt van land tot land. De Verenigde Staten of Australië hebben bijvoorbeeld grote toernooien zoals de US Open en de Australian Open, terwijl in België het succes van de Davis Cup grotendeels te danken is aan een uitzinnig publiek.”
[poll id=”60″]
[alert type=”info” title=”Deel 2″]Ontdek komende zondag 25 maart 2018 het tweede deel van ons interview met Gillé en Vliegen.[/alert]