Home » Geen categorie » Schiavone beslist racket aan de haak te hangen

Schiavone beslist racket aan de haak te hangen

Schiavone beslist racket aan de haak te hangen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Na de Russische Nadia Petrova eerder deze week, kondigde nu ook de Italiaanse Francesca Schiavone (WTA-96) haar afscheid aan. De 36-jarige ex-top 10-speelster hangt eind 2017 haar racket definitief aan de haak. 

Schiavone draait intussen bijna twintig jaar mee op het circuit. De Milanese verzamelde maar liefst zeven WTA-titels in het enkelspel en nog eens evenveel in het dubbel. Ze nam 64 keer deel aan een Grand Slam en stond vijf keer in de kwartfinale. Haar hoogtepunt bereikte ze op Roland Garros in 2010.

Net als haar opponente, Samantha Stosur stond Schiavone voor het eerst in de finale van een groot toernooi. Met 6-4 en 7-6(2) versloeg ze de Australische underdog en mocht haar tanden in de Coupe Suzanne Lenglen zetten. Eerder dat jaar pronkte Schiavone op de 4e plaats van de wereldranglijst, haar hoogste ranking ooit.

De Italiaanse stond bekend om haar charisma en vechtlust, ze gaf niet op voor het laatste punt gespeeld was. Haar enkelhandige backhand werd vaak vergezeld van een oerkreet en haar manier van bewegen werd niet als op en top vrouwelijk beschouwd. Dit neemt niet weg dat Schiavone bij de toppers van haar tijd hoort.

Vanaf 2012 zakte ze echter steeds verder weg op de rankings en verloor vaak al in de eerste ronde. Haar oude niveau haalde ze niet meer, maar aan opgeven dacht ze niet.  Ze begon 2017 in Brisbane, maar wierp in de derde kwalificatieronde de handdoek in de ring. Een week later probeerde ze het in Hobart opnieuw.

In de eerste ronde kwam Schiavone tegenover de 20-jarige Jana Fett (WTA-340) te staan. De Italiaanse verloor meteen in twee sets, 6-3 en 6-2. Na afloop van de wedstrijd deelde ze dan ook mee dat dit haar laatste jaar proftennis zou worden. Een tanende motivatie en blessuregevoelig lichaam trokken haar over de streep om een punt achter haar carrière te zetten.

“This year I want to give everything that I’ve learned in the last 19 years. In life I think I’ve arrived at the time to take the decision. This sport is a drug for me, I love to play this sport.”

De kranige veterane zet haar zinnen nu op de Australian Open en hoopt door hard te trainen haar niveau op tijd terug te vinden.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws