Home » Grand Slam » Australian Open » Sprookje van Lucic-Baroni blijft duren

Sprookje van Lucic-Baroni blijft duren

Sprookje van Lucic-Baroni blijft duren

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De Kroatische Mirjana Lucic-Baroni (WTA-79) heeft zich geplaatst voor de halve finale van de Australian Open. Ze versloeg voor de tweede keer een top 5-speelster in dit toernooi. 

Met een tussenperiode van 18 jaar staat Lucic-Baroni nog eens in de halve finale van een grandslamtoernooi. De laatste keer dateert van 1999 op Wimbledon. In de kwartfinale deze ochtend won de Kroatische in een spannende driesetter van de Tjsechische Karolina Pliskova (WTA-5) met 6-4, 3-6 en 6-4. Eerder versloeg Lucic-Baroni de als derde geplaatste Agnieszka Radwanska (WTA-3) in de tweede ronde.

(null)

(null)

Veelbelovende carrièrestart

De ondertussen 34-jarige Lucic-Baroni begon veelbelovend aan haar carrière. Ruim 19 jaar geleden, won ze als 15-jarige debutante meteen het eerste toernooi waaraan ze deelnam (ze kon haar titel het jaar erop met succes verdedigen, een unicum). Op het tweede toernooi waaraan ze deelnam, Straatsburg, haalde ze ook de finale waar ze verloor van Steffi Graf. In 1998 won ze samen met Martina Hingis het dubbeltoernooi van de Australian Open, de jongste speelster die daar ooit in slaagde (15 jaar, 10 maanden en 21 dagen. Het daarop volgende jaar speelde ze de halve finale op Wimbledon. De toekomst lachtte de Kroatische toe.

(null)

(null)

Terug naar af

Naast de strijd op het veld had de jonge Kroatische naast het veld ook haar gevecht te voeren. Ze beschuldigde haar vader van fysieke misbruik en samen met haar familie vluchtte ze naar de Verenigde Staten. Vanaf de US Open 2002 tot Wimbledon 2010 speelde Lucic (toen nog niet getrouwd) geen enkel grandslamtoernooi. Ze nam zelfs tussen 2004 en 2006 slechts deel aan twee toernooien.

Vanaf 2007 maakte Lucic haar comeback op het pro-circuit maar haalde niet haar eerdere niveau. Ze speelde voornamelijk ITF challengertoernooien waar ze kleine successen boekte. Een nieuwe doorbraak was er in 2014 door als qualifier de vierde ronde te bereiken van de US Open. Twee weken erna won ze haar derde WTA-toernooi in Quebec door Venus Williams te verslaan in de finale. Ze won tegelijk ook het dubbelspel. Dit was opnieuw een record voor de Kroatische, die de twijfelachtige eer had om de langste tijd tussen twee WTA-toernooiwinsten te hebben (16 jaar en 4 maanden). Ze werd beloond met de WTA comeback of the year award op het einde van 2014.

Een droom die werkelijkheid werd

Nu staat Lucic-Baroni dus in de halve finale van de Australian Open, 18 jaar na haar eerste halve finale op Wimbledon. Een zichtbaar geëmotioneerde Lucic-Baroni was na de wedstrijd openhartig.

“Deze zege heeft absoluut mijn leven en al het slechte wat daarin gebeurd is, weer OK gemaakt. Gewoon het feit dat ik zo sterk was en dat het ook de moeite was om voor te vechten, dat is echt ongeloofelijk”.

Bekijk het mooie interview hier:

De Kroatische mag het opnemen tegen de één jaar oudere Serena Williams (WTA-2) die de vrouw in vorm Johanna Konta (WTA-9) in twee sets versloeg: 6-2 en 6-3.

(null)

(null)

koen

koen

Meer nieuws