Home » Nieuws » Suarez Navarro herstelt goed van kanker en wil aantreden op Olympische Spelen: “Afscheid van tennis nemen op mijn manier”

Suarez Navarro herstelt goed van kanker en wil aantreden op Olympische Spelen: “Afscheid van tennis nemen op mijn manier”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Carla Suarez Navarrao (WTA-85) vecht momenteel tegen lymfklierkanker. Naar aanleiding van de Wereldkankerdag vandaag gaf ze een update over haar herstellingsproces. “Ik dacht eerst dat ik COVID-19 had, maar het bleek uiteindelijk kanker te zijn”, aldus de Spaanse in een gesprek met Eurosport. Suarez Navarro wil naar eigen zeggen afscheid nemen van het tennis op de Olympische Spelen in Tokio.

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

In augustus vorig jaar kreeg Suarez Navarro last van maagpijn en misselijkheid. Ze dacht dat ze een coronabesmetting had opgelopen en liet bij de dokter een PCR-test afnemen. Die bleek echter negatief te zijn, maar de klachten bleven aanhouden. Verder onderzoek bracht helaas een veel zwaardere diagnose aan het licht: de Ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker. De Spaanse moest verschillende maanden chemotherapie ondergaan.

“Ik weet niet wat er door me heen ging toen ik de uitslag van de dokter kreeg. Ik heb geen vragen gesteld over de ziekte, ik wilde enkel weten wat ik moest doen om te genezen”, aldus de 32-jarige Spaanse. In december hoopte Suarez Navarro al tegen februari te kunnen stoppen met chemotherapie. De sessies zijn intussen dan ook volledig achter de rug, en de vooruitzichten op een herstel zijn goed.

Schaken, mandala’s en mentale weerbaarheid

Suarez Navarro dankt haar goede herstel aan haar mentale weerbaarheid, die haar op het toppunt van haar tenniscarrière een zesde plek op de wereldranglijst opleverde. “Ik wist niet hoe mijn lichaam zou reageren op een situatie zoals deze. Er waren veel dagen dat ik het fysiek heel zwaar had, maar mentaal ben ik er heel goed mee omgegaan.”

De COVID-pandemie maakte het herstel voor Suarez Navarro uiteraard een stuk lastiger. Ze kon niet afspreken met vrienden, maar ze sportte nog wel en speelde tennis. Verder genoot ze van haar broer zijn kookkunsten en schaaktoernooitjes met de familie. “Tennis is sowieso een individuele sport en we zijn gewoon om alleen om te gaan met blessures. Maar ik heb ook veel gelezen en mandala’s getekend om de tijd te doven”, aldus de Spaanse.

Afscheid in Tokio?

2020 moest officieel het laaste seizoen worden voor Suarez Navarro, die in februari haar laatste wedstrijd speelde. Maar toch wil ze niet op deze manier afscheid nemen van de sport. Ze plant dan ook haar zwanenzang op de Olympische Spelen van Tokio, die vorig jaar werden uitgesteld. “Als alles goed gaat, hoop ik daar afscheid te nemen. Maar het zal ook van de rankings afhangen. Er kunnen in het enkelspel maar vier Spaanse speelsters deelnemen. En als Garbine Muguruza, Paula Badosa, Sara Sorribes Tormo en Aliona Bolsova het goed doen aan het begin van dit seizoen, vlieg ik eruit. Al hoop ik dat Garbine hoog genoeg zal staan in het dubbel, zodat we eventueel samen kunnen spelen.”

Gunter Van Stappen

Gunter Van Stappen

MEER NIEUWS