Home » Nieuws » Svitolina roept op tot actie van atp, wta en itf over oorlog in Oekraïne

Svitolina roept op tot actie van atp, wta en itf over oorlog in Oekraïne

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Elina Svitolina (WTA-15) zal niet spelen op het WTA-toernooi van Monterrey (WTA 250, Mexico, Hardcourt) als de ATP, WTA en ITF geen actie ondernemen tegen Rusland en Wit-Rusland. Ze vraagt dat Russische en Wit-Russische atleten enkel nog als neutrale tennissers kunnen spelen.

Eerder liet de Oekraïense speelster Svitolina weten dat ze al haar prijzengeld doneert aan het Oekraïense leger en humanitaire programma’s in het land. Ze vraagt nu actie van de tennisorganisaties ATP, WTA en ITF.

Concreet wil Svitolina dat de ATP, WTA en ITF de aanbevelingen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) volgen. Het IOC vraagt dat Russische en Wit-Russische atleten enkel nog als neutrale atleten kunnen spelen, zonder nationale symbolen, kleuren, vlaggen of volkslied.

(lees verder onder de tweet)

Svitolina zal niet deelnemen aan het toernooi van Monterrey zolang de ATP, WTA en ITF de aanbevelingen van het IOC niet zullen volgen: “Ik zal morgen niet spelen in Monterrey en geen enkele match spelen tegen Russische of Wit-Russische spelers zolang onze organisaties deze noodzakelijke beslissing niet nemen.”

“Ik leg de schuld niet bij Russiche atleten. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de invasie van ons moederland. Ik wil graag hulde brengen aan alle spelers, en zeker Wit-Russische en Russische spelers, die zich dapper uitspraken tegen de oorlog. Hun steun is essentieel.”

Svitolina is het topreekshoofd in Monterrey. In de eerste ronde moet ze het opnemen tegen de Russin Anastasia Potapova (WTA-115).

(lees verder onder de tweet)

Eerder hadden de Russische spelers Andrey Rublev (ATP-6), Daniil Medvedev (ATP-1) en Anastasia Pavlyuchenkova (WTA-14) zich al uitgesproken tegen de oorlog.

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

MEER NIEUWS