Home » Tennisplaza Awards » #TBAwards16: Junior van het jaar (-18 nationaal)

#TBAwards16: Junior van het jaar (-18 nationaal)

#TBAwards16: Junior van het jaar (-18 nationaal)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Tennisplaza België en Tennisdeals slaan net als de voorbije jaren de handen in elkaar en gaan samen op zoek naar dé tennisnamen en hét tennismoment van 2016. Vandaag stellen we de vijf laureaten voor Junior van het jaar (-18 nationaal) voor.

Zizou Bergs

De 17-jarige Zizou Bergs beleefde een topseizoen in 2016. De talentvolle Limburger begon het jaar met een finaleplaats op de Copa Banco de Venezuela, een Grade 1-toernooi. Ook in het dubbelspel scheerde hij hoge toppen, met titels in Italië en Nederland. In september mocht Bergs voor de eerste keer proeven van een Grand Slam. Op het juniorentoernooi van de US Open vloog hij in het enkelspel in de eerste kwalificatieronde eruit maar in het dubbelspel ging het vlotter. Samen met zijn dubbelpartner Yshai Oliel stuntte hij tegen reekshoofden en bereikte hij de halve finale. Op het einde van het seizoen was de Limburger nog niet moe. Hij verbaasde de tenniswereld op de European Open in Antwerpen. Bergs trakteerde het publiek op knap tennis en stuntte net niet tegen top 100-speler Pierre-Hugues Herbert. Een week later bereikte Bergs een mooie mijlpaal op het professionele circuit met zijn eerste ATP-punt. Na enkele knappe zeges bij de junioren klom het jonge talent nog naar zijn hoogste juniorenranking: nummer 46.

Infographic Zizou Bergs 2016 - Foto: © Philippe Buissin / Imagellan
Infographic Zizou Bergs 2016 – Foto: © Philippe Buissin / Imagellan

Seppe Cuypers

Ook de tweede genomineerde, de 18-jarige Seppe Cuypers, staat zijn mannetje in de top honderd van de juniorenranking. De nummer 77 bij de junioren, nam een vliegende start in januari. In New Delhi in India greep hij de titel van het Grade 2-toernooi. In het toernooi liet Cuypers slechts één set liggen. Hij was toen in de wolken met zijn titel: “Ik had een geweldige week in India en speelde heel goed in de finale.” Op de Australian Open maakte Cuypers zijn debuut op een Grand Slam. Hij overleefde knap de kwalificaties maar verloor daarna in de eerste ronde op de hoofdtabel. In april mocht Cuypers echter opnieuw een feestje bouwen. Samen met zijn Britse dubbelpartner Finn Bass veroverde hij de dubbeltitel op het Grade 2-juniorentoernooi van Haskovo in Bulgarije. In eigen land zette Cuypers een knappe prestatie neer op de Astrid Bowl (Grade 1), een prestigieus juniorentoernooi in Charleroi. Hij stuntte tegen het zestiende reekshoofd maar moest daarna bij de laatste acht het hoofd buigen voor het vijfde reekshoofd. Net als Bergs, behaalde Cuypers ook zijn eerste ATP-punt op het professionele circuit. Op het Futurestoernooi van Eupen ging hij knap naar de kwartfinale.

Infographic Seppe Cuypers 2016 - Foto: © Richard Van Loon (tennisfoto.net)
Infographic Seppe Cuypers 2016 – Foto: © Richard Van Loon (tennisfoto.net)

Axana Mareen

In 2016 maakten we ook kennis met nieuw Belgisch jong talent. Zo stak de slechts 16-jarige Axana Mareen het hoofd aan het venster. In Siroki Brijeg in Bosnië-Herzegovina veroverde ze in januari de enkel- en dubbeltitel op het Grade 5-juniorentoernooi. Een primeur: Dit waren haar eerste juniorentitels! Een week later greep Mareen opnieuw een dubbeltitel in Bosnië-Herzegovina. Een maand later was het opnieuw prijs. Op het Grade 4-toernooi in het Nederlandse Doorn pakte ze de dubbeltitel met haar Duitse partner, Emelie Luisa Schwarte. De 16-jarige speelster bleef titels verzamelen. In maart was ze de sterkste op het Grade 4 toernooi van Malta. Mareen nadert de top 200 op de juniorenranking en bereikte met het nummer 203 voorlopig haar hoogste ranking.

Infographic Axana Mareen 2016 - Foto: © Richard Van Loon (tennisfoto.net)
Infographic Axana Mareen 2016 – Foto: © Richard Van Loon (tennisfoto.net)

Lara Salden

De Limburgse Lara Salden begon 2016 met een knalprestatie. De 17-jarige belofte debuteerde uitstekend op haar eerste Grand Slam. Op het juniorentoernooi van de Australian Open stuntte ze tegen het dertiende reekshoofd en bereikte knap de achtste finale. De jonge Limburgse liet een traantje na haar stuntzege: “Ik was enorm blij en heb zelfs een beetje moeten wenen omdat ik het zo leuk vond!” Salden ging knap verder op haar elan op het Grade 3-juniorentoernooi in het Nieuw-Zeelandse Auckland. Ze bereikte daar de enkelfinale en veroverde de dubbeltitel. De 17-jarige speelster piekte in juni naar haar hoogste juniorenranking. Na een aantal knappe prestaties werd ze het nummer 49. Ook op het juniorentoernooi van Wimbledon ging het vlot. Salden overleefde de kwalificaties en bereikte de tweede ronde. In Pancevo in Servië pronkte de Limburgse nog met haar eerste dubbeltitel in een Grade 2-toernooi.

Infographic Lara Salden 2016 - Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Infographic Lara Salden 2016 – Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Jef Vandorpe

De 15-jarige Jef Vandorpe is de jongste van de vijf laureaten. De talentvolle rolstoeltennisser klom dit jaar naar de absolute top van de juniorenranking. In oktober stond Vandorpe namelijk op de nummer één-positie bij de junioren. Tennis Vlaanderen beloonde hem met de prijs “Tennisbelofte van het jaar”. Vandorpe mag trots terugblikken op zijn seizoen. Een van zijn hoogtepunten was de dubbeltitel op het wereldkampioenschap rolstoeltennis bij de junioren. Hij veroverde maar liefst vier enkeltitels bij de junioren. De jonge Belg zette ook al zijn eerste stapjes bij de heren, en met succes. Op de Welzorg Challenger Zeeland won hij zijn eerste toernooi bij de profs.

Infographic Jef Vandorpe 2016 - Foto: © Philippe Buissin / Imagellan
Infographic Jef Vandorpe 2016 – Foto: © Philippe Buissin / Imagellan

[alert type=”info” title=”Stemmen vanaf 28 november 2016″]Van 28 november t.e.m. 4 december stellen we elke dag nieuwe laureaten voor de Tennisplaza België Awards 2016 voor. Stemmen kan vanaf maandag 5 december 2016.[/alert]

Tennisplaza

Tennisplaza

Meer nieuws