Home » Expert » Tennismode: Keep it classy?

Tennismode: Keep it classy?

Tennismode: Keep it classy?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Tijdens de grote tennistoernooien vloeit er meestal niet zoveel inkt over de outfits van de spelers, maar des te meer over hun prestaties. Dat lag dit jaar op Roland Garros wel even anders, want wat de spelers op het veld in Parijs droegen was misschien al even verrassend als de finale tussen Garbiñe Muguruza (WTA-2) en Serena Williams (WTA-1).

Een column geschreven door Alexia Simons.

De tennissers gesponsord door Adidas kwamen het veld op in een soort van zwart-wit gestreepte print. Adidas lichtte toe dat de prints geïnspireerd waren op de ‘dazzle’ camouflage technieken (patronen in zwart-wit vooral gebruikt bij boten, nvdr.), die gebruikt werden tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Die prints hadden niet tot doel iets te verbergen, maar eerder het zicht van de vijand te verslechteren. De outfits op Roland Garros hadden dus ergens de bedoeling de tegenstanders van de gesponsorde Adidas tennissers in de war te brengen en hun oog van de bal weg te krijgen.

Klinkt als een geloofwaardige uitleg, maar toch legden de toeschouwers meer de link met een zebra. Tijdens de matchen was dit dan ook het gespreksonderwerp bij uitstek op Twitter en andere social media. Van “lelijk” tot “zijn er ook bijhorende hoeven?”: de outfits werden absoluut niet gesmaakt. Geen goed nieuws voor Adidas, die de outfits binnenkort in de winkelrekken legt. Houden we het dan niet beter bij de klassieke tennisoutfit?

Traditioneel is Roland Garros een toernooi waar elegantie centraal staat, naar het voorbeeld van Parijs. De Australian Open en US Open zijn meer relaxed, met veel fluokleuren, terwijl Wimbledon dan weer voor strakke regels en voorschriften in het wit staat. Sponsors proberen traditiegetrouw tijdens deze toernooien grenzen te verleggen op vlak van vorm en kleur om de aandacht te trekken en dit sijpelt daarna stilletjes aan door naar de gewone winkelrekken. Geprinte kleedjes voor vrouwen en t-shirts in felle fluokleuren voor de mannen worden meer en meer de norm. Tijdens trainingen kan het dan weer allemaal iets speelser, met vaak ludieke T-shirts met grappige prints.

Alexander Zverev - © Richard Van Loon (tennisfoto.net)
Alexander Zverev – © Richard Van Loon (tennisfoto.net)

Maar veel hangt ook af van de spelers zelf. De zusjes Williams staan ervoor gekend niet afgeschrikt te zijn van felle kleuren, gewaagde uitsnijdingen en vernieuwende prints (Serena ontwikkelde nog een hele modelijn samen met Nike), terwijl een Maria Sharapova (WTA-34) telkens voor iets meer gestroomlijnd zal gaan. Hetzelfde met Andy Murray (ATP-2) die vaker voor een klassieke outfit kiest tegenover Rafael Nadal (ATP-4) die al eens een fluo ensemble in roze en bijpassende bandana durft te dragen.

We zien de klassieke outfits dus nog niet meteen verdwijnen, als is het maar omdat Wimbledon overdreven outfits simpelweg niet toelaat. Maar dragen die strenge voorschriften ook niet bij tot het koesteren van de geschiedenis van het tennis, die ontstond als een elegante sport waarbij netheid en voorkomen even belangrijk was? Over enkele weken kunnen we zien hoe de tennissers op het Engelse gras de kledingvoorschriften dit jaar zullen interpreteren. Er wordt alvast voorspeld dat het misschien opnieuw een finale tussen Williams en Muguruza wordt, al lijkt Petra Kvitova (WTA-11) ook niet te onderschatten. Afspraak vanaf 27 juni.

Wist je trouwens al dat ook wij onze eigen modecollectie hebben? Check snel onze Acebird-shop!

[alert type=”info” title=”Heb je zelf ook een eigenzinnige blik op de tenniswereld?”]

Tennisplaza België biedt graag een platform aan mensen met een hart voor tennis die zelf eens in hun pen willen kruipen en hun eigenzinnige blik op de tenniswereld willen delen met andere tennisfans. Heb je zelf een goed idee voor een column die je wilt schrijven of heb je ergens nog een interessant schrijfsel liggen, mail het ons dan door naar redactie@tennisplaza.be.

[/alert]

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws