Home » ITF » Tennisster Angelique Cauchy getuigt over misbruik coach: “Hij verkrachtte me drie keer per dag en deed me geloven dat ik aids had”

Tennisster Angelique Cauchy getuigt over misbruik coach: “Hij verkrachtte me drie keer per dag en deed me geloven dat ik aids had”

Tennisster Angelique Cauchy getuigt over misbruik coach: “Hij verkrachtte me drie keer per dag en deed me geloven dat ik aids had”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De Franse tennisster Angelique Cauchy heeft onthuld dat haar voormalige coach haar vierhonderd keer heeft verkracht vanaf haar 12 jaar. “Hij zei dat zoiets soms gebeurt en normaal is in een relatie tussen trainer en speelster”, getuigde ze in het Franse parlement.

Cauchy, nu 36 jaar, begon in 1999 op 12-jarige leeftijd te werken met Andrew Geddes op T.C. Sarcellois in Parijs. Cauchy was toen de tweede beste junior in Frankrijk, maar tot een succesvolle profcarrière kwam het nooit. Geddes maakte Cauchy’s leven namelijk tot een ware hel. Begin september getuigde ze daarover in het Franse LCP – Assemblée nationale.

“In het begin nam hij me mee naar het voetbal en gingen we naar de thuiswedstrijden van PSG kijken”, opende de Française haar getuigenis, die ook integraal online is terug te vinden (zie onderaan dit artikel). “Al snel begon hij me te mishandelen. Over een periode van twee jaar heeft hij me vierhonderd keer verkracht. Tijdens een tennisstage in La Baule, zijn thuishaven, verkrachtte hij me tot drie keer per dag.”

Zelfmoord

Cauchy beschrijft haar verschrikkelijke ervaringen met Geddes tot in de kleinste details en vertelt hoe hij haar manipuleerde. “Tijdens die stage, die twee weken duurde, heb ik vaak aan zelfmoord gedacht. De eerste nacht vroeg hij me om naar zijn kamer te komen. Ik weigerde en toen is hij naar de mijne gekomen. Ik zat in een gevangenis.”

“Hij manipuleerde me zodanig dat ik uit mezelf naar zijn kamer ging. Hij vertelde me dat zoiets soms gebeurt in relaties tussen coaches en speelsters die veel tijd doorbrengen met elkaar, dat dat normaal is. Op dat moment sta je er niet bij stil welke gevolgen dat heeft voor de verdere ontwikkeling van je leven. Je probeert gewoon te overleven.”

(lees verder onder de post op X)

Aids

Geddes ging echter nog een gruwelijke stap verder in zijn manipulatie. “Op een dag vertelde hij me dat hij aids had en hij me besmet had. Dat verlamde me volledig. Tussen mijn 13 en 18 jaar leefde ik in het idee dat ik aids had, maar hij had gelogen, gewoon om me te vernietigen. Dat heeft me misschien nog meer gebroken dan die verkrachtingen.”

Titels belangrijker dan gruwel

Volgens Cauchy was T.C. Sarcellois op de hoogte van de gruwelijke feiten, maar had de voorzitter andere prioriteiten. Toen een lid van de club de voorzitter hierop aansprak, antwoordde die volgens de Française: “Ja, maar hij bezorgt ons titels.”

Uiteindelijk liep de coach toch tegen de lamp, want niet alleen Cauchy, maar ook drie andere slachtoffers – allen tussen 15 en 17 jaar – van Geddes getuigden over zijn misbruik. Dat resulteerde in 2021 in een gevangenisstraf van achttien jaar.

Bekijk hieronder de volledige getuigenis van Angelique Cauchy voor het LCP – Assemblée nationale op 5 september 2023:

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws