Home » Geen categorie » Tenniswereld in de ban van gokschandaal

Tenniswereld in de ban van gokschandaal

Tenniswereld in de ban van gokschandaal

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De start van de Australian Open werd overschaduwd door onthullingen over een groot schandaal. BBC en Buzzfeed berichtten over zestien spelers uit de mondiale top 50 die de afgelopen tien jaar schuldig gemaakt zouden hebben aan matchfixing.

De media baseren zich op geheime documenten, die gelekt werden door zogenaamde ‘klokkenluiders’. De namen van de spelers doken soms regelmatig op in het systeem van de tennis integrity unit, die in de gaten houdt of spelers frauderen. De identieteit van de spelers werd niet bekend gemaakt, tot hiertoe is ook ook geen enkele speler geschorst.

Tussen de namen zouden echter ook enkele ‘winnaars van Grand Slams’ zitten, en een aantal van hen komt ook nu aan de start van de Australian Open. Uit het onderzoek blijkt dat een groep van ongeveer tien tennissers de kern vormt van het probleem. Zij zouden wedstrijden over de hele wereld, waaronder ook op Wimbledon, hebben vervalst.

Novak Djokovic - © Christopher Levy (www.flickr.com)
Novak Djokovic – © Christopher Levy (www.flickr.com)
Het schandaal is dan ook hét gespreksonderwerp van de dag in Melbourne. ATP-voorzitter Chris Kermode en de Tennis Integrity United verklaarden dat ze nooit bewust zaken hebben achtergehouden. David Goffin reageerde niet verrast: “Het gebeurt ook in andere sporten, dus het verrast me niet. Onlangs werden deze onthullingen besproken tijdens een vergadering van de ATP. Zelf werd ik nooit benaderd om wedstrijden te beïnvloeden.”

Nummer één van de wereld Novak Djokovic werd in 2007 wel gepolst: “Via een tussenpersoon kreeg mijn entourage het aanbod om een wedstrijd in Sint-Petersburg te verliezen. Uiteraard gingen we daar niet op in. Voor vervalsing of corruptie is er geen plaats in de tennissport, we proberen die zo zuiver mogelijk te houden.”

Melissa Van de Wiele

Melissa Van de Wiele

Meer nieuws