Home » Grand Slam » Thiem kroont zich na thriller tot US Open-kampioen: “Ik wist dat het kon”

Thiem kroont zich na thriller tot US Open-kampioen: “Ik wist dat het kon”

Thiem kroont zich na thriller tot US Open-kampioen: “Ik wist dat het kon”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Dominic Thiem (ATP-3) heeft de US Open (Verenigde Staten, Grand Slam) gewonnen. Het werd een ware slijtageslag tegen Alexander Zverev (ATP-7).

Het zag er lange tijd erg goed uit voor Zverev, die al snel 2-0 voorkwam in sets: 6-2 en 6-4. Toen hij in de derde set op 2-1 en een break voorsprong kwam, leek niets zijn eerste grandslamtitel nog in de weg te staan.

Thiem was echter nog niet uitgespeeld en stak plots een tandje bij. Hij brak terug en won set drie en vier: 6-4 en 6-3.

Een vijfde set moest beslissen over winst en verlies en daarin had Zverev opnieuw de kans om het af te maken. Bij 5-3 serveerde hij voor de wedstrijd, maar die kans verzilveren, lukte niet. Thiem kreeg even later bij 6-5 in zijn voordeel ook de kans om de titel binnen te halen, maar dit keer brak Zverev terug. Een tiebreak drong zich op en daarin was Thiem, naar analogie met de hele wedstrijd, nipt de sterkste: 8-6. De wedstrijd duurde 4 uur en 1 minuut.

De Oostenrijker heeft zo na drie verloren finales eindelijk zijn eerste grandslamtitel te pakken. Hij is de eerste Oostenrijker sinds Thomas Muster in 1995 (Roland Garros) die een Grand Slam kan pakken en tevens de eerste speler ooit die de US Open wint na twee sets achter te staan.

Dromen

“Sinds mijn eerste halve finale op Roland Garros en mijn intrede in de top 10 droom ik ervan om een Grand Slam te winnen. Sinds dat moment besefte ik dat het misschien wel mogelijk en realistisch was”, liet Thiem na afloop optekenen.

“Ik heb hier veel werk ingestoken, eigenlijk mijn hele leven. Voor mezelf is dit een énorme prestatie. Ook voor mijn team en familie is dit groots. Ik kan hen nu eindelijk iets teruggeven na al wat zij voor mij hebben gedaan.”

Knuffel

Na afloop van de wedstrijd gaven Thiem en Zverev elkaar een dikke knuffel, iets wat eigenlijk niet toegelaten is in tijden van corona. “Ach, we zijn goede vrienden en hebben beiden misschien veertien keer negatief getest de afgelopen week. We wilden dat unieke moment gewoon even delen. Ik denk niet dat we iemand in gevaar hebben gebracht, dus volgens mij is er geen probleem.”

Laatste kans

Voor Zverev was de teleurstelling na zijn eerste grandslamfinale dan weer erg groot, al heeft de Duitser hoop op de toekomst. “Ik ben 23, ik denk niet dat dit mijn laatste kans was en ik ben ervan overtuigd dat ik ooit een Grand Slam zal winnen.”

“Na de break in de derde set begon Dominic steeds beter te spelen en ik slechter. Ik heb daarna nog wel heel wat kansen gehad, maar in de tiebreak had ik krampen en kon ik niet meer doorduwen.”

Samenvatting Thiem vs. Zverev

Tweets

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws