Home » Geen categorie » Tsjechië verlengt Fed Cup-titel na zwaarbevochten duel

Tsjechië verlengt Fed Cup-titel na zwaarbevochten duel

Tsjechië verlengt Fed Cup-titel na zwaarbevochten duel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Tsjechië heeft zich opnieuw tot Fed Cup-kampioen gekroond. In een felbevochten duel besliste het dubbelspel uiteindelijk het pleit in het voordeel van de Tsjechen.

De Tsjechen trokken eerder deze week met heel wat vertrouwen naar Straatsburg in Frankrijk om er de finale van de Fed Cup af te werken. In het hol van de leeuw keken ze op indoor hardcourt het Franse team in de ogen. Torenhoog favoriet waren ze, de regerende kampioenen die bovendien vier keer in de afgelopen vijf jaar de trofee in de lucht mochten steken. Enkel in 2013 grepen ze naast de titel.

Veel is natuurlijk te danken aan de fantastische ploeg die coach Petr Pala telkens week kan opstellen. Ook voor deze finale kon hij rekenen op een topteam. Met Karolina Pliskova (WTA-6), Petra Kvitova (WTA-11) en Barbora Strycova (WTA-20) tekenden drie top 20-speelsters present. Ook in het dubbelspel heeft Pela keuze te over: Pliskova (WTA D-11) en Strycova (WTA D-17) bewezen al meermaals dat ze ook in team uit de voeten kunnen op een tennisveld, en zij kregen verder nog het gezelschap van Lucie Hradecka (WTA D-10).

Maar ook Amélie Mauresmo mocht zeker niet klagen over haar selectie. Met Caroline Garcia (WTA-23) en Kristina Mladenovic (WTA-42) had ze namelijk twee degelijke enkelspeelsters, die samen ook nog eens het tweede beste dubbelduo ter wereld zijn. Het Franse team werd verder aangevuld met Alizé Cornet (WTA-46) en Pauline Parmentier (WTA-73).

Op papier en volgens vele analisten leken de Tsjechen al lang voor de start van het weekend zegezeker, maar al vanaf de eerste balwisseling op zaterdag lieten de Franse meisjes zien dat ze zich niet zomaar zonder slag of stoot opzij zouden laten zetten. In het eerste duel droof Mladenovic Pliskova helemaal tot het uiterste. De eerste set moest ze nog aan Pliskova laten met 6-3, maar in de tweede set hing ze de bordjes in evenwicht: 4-6. In een zenuwslopende derde set kregen beide speelsters de kans om het laken naar zich toe te trekken, maar na een ware slijtageslag kwam Pliskova als eerste over de streep: 16-14 (!) en meteen 1-0 voor Tsjechië.

Wie dacht dat Frankrijk na zo’n nipte nederlaag helemaal uitgeblust zou zijn, had het goed mis. Een geïnspireerde Garcia zette Kvitova continu onder druk en bleef een goed tactisch plan uitstekend uitvoeren. Nadat de Française de eerste set in een nipte tiebreak naar zich toe wist te trekken (8-6), kon ze de grootste tegenstand van Kvitova doorbreken. Met 6-3 in de tweede set bracht ze Frankrijk langszij: 1-1.

https://twitter.com/FedCup/status/797546074055577600

Die overwinning deed Garcia duidelijk goed, want ook op zondag kwam ze op de baan om te knallen. Ook Pliskova wist aanvankelijk niet goed hoe te antwoorden en zag zich al snel op achterstand komen: 6-3. Even kon de Tsjechische de partij nog kantelen met 3-6-winst in het tweede bedrijf, maar uiteindelijk bleek Garcia toch te goed. Na opnieuw 6-3 kwam Frankrijk zowaar op voorsprong te staan: 2-1.

Met nog een enkelspel en vooral een topduo voor in het dubbelspel achter de hand, begonnen de Franse fans al te dromen van hun eerste titel sinds 2003 (toen uitgerekend met Mauresmo als sterkhouder van het team). Maar ook de Tsjechen waren niet bereid om hun hoofd zomaar te laten hangen. In het vierde duel koos Mauresmo toch wat verrassend voor Cornet en niet voor Mladenovic die Pliskova een dag eerder tot het uiterste had gedreven. Maar ook Pela kwam met een verrassing. Niet Kvitova, maar wel Strycova mocht komen opdraven voor het duel. Die laatste bleek uiteindelijk de beste strategische zet gedaan te hebben, want met 6-2 en 7-6 (4) deed Strycova wat ze moest doen om de Tsjechische droom in leven te houden.

Suspense alom dus in Straatsburg, want het altijd spannende dubbelspel zou moeten gaan beslissen welk land zich tot Fed Cup-kampioen mocht gaan kronen. Natuurlijk bracht Mauresmo Garcia en Mladenovic in stelling en mochten Pliskova en Strycova hen het vuur aan de schenen gaan leggen. Het werd een spannende partij, maar wanneer het om de centen ging, bezweken ‘s werelds nummer twee’s van de wereld zowel in de eerste als de tweede set. Met twee keer 7-5 waren het Pliskova en Strycova die de overwinning uit de brand sleepten om zo voor de vijfde keer in zes jaar tijd kampioen te worden.

 

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws